Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Nee, SMR is geen afkorting van ‘smeer’, zelfs ik ben wel eens uitgeklust aan de boot. SMR is de afkorting voor de Staande Mast Route, Zeeland-Amsterdam over de binnenwateren, een tocht die Diricawl in de tweede week van juli heeft afgelegd.

Wat opvalt in de voorbereidingen is wanneer je zegt dat je de Staande Mast Route gaat doen, mensen net zo’n blik in de ogen krijgen als wanneer je zegt dat je op vakantie gaat naar Frankrijk op 14 juli. Het woord ‘ Kostverloren Vaart’ wordt op dezelfde toon van bewondering vermengd met medelijden uitgesproken als ware het de Pheripherique van Parijs. ‘Romantisch, met al die lichtjes’ sms'te een vriendin me over de nachtelijke doortocht. ‘ Dikke stress met 20 boten door die smalle watertjes en halverwege nog tegenliggers ook, ’ is wat door mijn hoofd ging.

SMR2

Als je van Veere met de boot naar Amsterdam wilt, is de snelste route het kanaal door Walcheren, na de sluis stuurboord uit, en het strand rechts houden. Maar ja, ik heb twee kinderen met helling-angst. Bij tien graden scheef gaan ze al roepen, bij 20 graden trekken ze een zwemvest aan en als de voetrail het water raakt bellen ze met hun mobieltjes de KNRM. Daar valt dus zonder oordoppen niet mee te zeilen. Binnendoor was dus de enige optie.

SMR1JPGWe hadden een week. Dat leek me ruim de tijd: zo ver is het nou ook weer niet. Dat viel een beetje tegen.

Het werd aardig doorjakkeren. Niet alleen omdat ik sommige trajecten een beetje onderschat had (Veere-Willemstad is best een end als je alleen een genua mag zetten), maar ook omdat er her en der aardig wat spoorbruggen in de weg liggen, en die draaien niet voor een paar jachies op vakantie. Nacht één Willemstad, nacht twee Gouda, de kaasmarkt daar valt tegen maar de stad is prachtig, nacht drie heen door Amsterdam en heel goed mikken in het muizengaatje dat de entree van de Sixhaven is, nacht vier dan maar bijslapen, nacht vijf maar weer Gouda (die spoorbrug draait echt pas om kwart over negen ‘s avonds, gelukkig is er een MacDrijf naast de wachtsteiger), nacht zes Dordrecht waar ze de stedenbouwkundige gekken die dat oerlelijke winkelcentrum naast die prachtige stad hebben neergezet moeten lynchen, nacht zeven ervan genieten dat we weer op zout varen in Sint Annaland, nacht acht weer in je eigen bedje, waar het geluid van de wasmachine die een week bootwas van een regenachtige en koude week draait heel aardig de pruttel van de diesel imiteert.

SMR? Leuk. Toerist in eigen land: zo tekent een Amerikaan Nederland. Links een molen, rechts een koe, het vaarwater boven de landerijen en rondjes draaien op het Gouwe Aquaduct want je moet op de brug wachten. Heel leuk. Maar ik moet toch die kinderen eens van die hellingsangst af zien te krijgen want wat je in feite doet is met een slakkengangetje van tien kilometer per uur via de B-wegen van Veere naar Amsterdam reizen. Geen enkel weldenkend mens zou het zelfs maar overwegen. Maar ja, een beetje watersporter is ook geen weldenkend mens. We hebben immers boten?!?

Login om te antwoorden
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl