Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: 2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet

2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 28 nov 2010 08:56 #163101

  • Dennis s
  • Dennis s's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 151
Beste mensen .
Van de zomer ga ik met m`n puppillen :side:
2 weken op kamp. Eerst vertrekken we richting de Brabantse-Biesbosch , waar we een aantal dagen zullen verblijven .
Daarna zijn we van plan om de rest van de tijd op het haringvliet te spenderen .
Nu is het voor mij heeeeeeel erg lang geleden dat ik op het haringvliet ben geweest , en ben ook zeker nog niet overal in d biesbosch geweest.
Nu wilde ik eens even vragen of jullie er mooie en leuke plekjes weten , waar jullie van zeggen dat is erg mooi en leuk voor die gasten ( jongen en meid van 16) en moet je zeker eens kijken .
Het zijn niet van die "feest beesten" dus hoef bv zeker niet 1,5 week in hellevoetsluis te liggen.
Misschien wel makkelijk te vermelden wat voor type boot we bevaren , dat is een sneekermeerder 800 , en waarschijnlijk nemen we ook een lelievlet mee.
Hoop dat jullie me wat leuke ideetjes kunnen geven .
Alvast hartelijk dank daarvoor .
gr. Dennis
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 28 nov 2010 10:21 #163110

  • werner
  • werner's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1650
Dennis,
wat ik voor jou als tip heb,

heb vroeger namelijk ook veel met ..jeugd.. gevaren, alleen ben ik in jou vaargebied niet bekend, ..
ik heb met hen op div. tochten bv. een bezoek gebracht bv..

aan een ..visafslag.., s,nachts er doorheen lopen,..
(als ze bezig zijn met lossen, en..)
te gast zijn op een ..Douane/Politieboot,..
bij een ..KNRM,station,, een bezoek brengen..

dit is alles mogelijk, je zou even uitzoeken, waar de stationen/thuishaven van hun zijn, en gewoon er op afstappen,zo is mij veel gelukt, en hun/wij vonden het prachtig..en leerzaam.
dit kan je ook nog uitbrijden..
Werner


Wie sturen kan,
zeilt bij elke wind.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 28 nov 2010 10:38 #163112

  • Solo
  • Solo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1698
Zelf heb ik ook een Sneekermeer 800 met als ligplaats de Kil. Met staande mast kun je de Moerdijkbrug niet onderdoor. Dus of omvaren of even strijken.

De Kil, Strijen, en Noordschans zijn geen havens waar veel voor jongeren te doen is. Willemstad is wel heel aardig. Hier is een combinatie van cultuur en vermaak te combineren. Er zijn aardige uitgaansgelegenheden voor jongeren, maar er is ook veel moois te zien.

De enige echte grote uitgaansplaats in uiteraard Hellevoetsluis. Bijna alle andere havens zijn kleiner. Stellendam heeft een heel aardige haven, de plaats is wel een half uur wandelen, heel aardig om te bekijken maar geen echt vertier.

Middelharnis, Stad aan het Haringvliet, en Den Bommel zijn ook heel aardige havens. Middelharnis is een redelijke plaats met alle faciliteiten. De andere twee zijn klein, wel heel aardig om te zien, maar niet veel uitgangsgelegenheden. Een bezoekje aan Tiengemeten met een wandeling aldaar is ook heel aardig.

Overnachten aan een van de ankerboeien is ook heel aardig.

Er is wel wat geschiedkundigs te bezoeken. Middelharnis/Sommelsdijk, het aardige plaatsje met een een leuke kern, Goudswaard aan het Spui, of een uitstapje naar Ooltgensplaat (net aan het Volkerak) een aardig plaats met een leuk fort dat te bezoeken is.

Op het Haringvliet is het niet zo druk met beroepsvaart, zodat je met een goede kaart en eventueel een gps, ook heel goed een keer 's nachts een tocht kunt zeilen. Iets dat jongeren vaak ook leuk vinden.

Veel plezier op de Zuid-Hollandse wateren

Frans van Schaik
Navigare necesse est, vivere non est necesse
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 28 nov 2010 14:54 #163129

  • La Mavare
  • La Mavare's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8634
een sneekermeerder 800 , en waarschijnlijk nemen we ook een lelievlet mee

De Biesbosch is een heerlijk gebied om varend te verkennen, het beste met een ophaalbare kiel voor de echt leuke plekjes. Prima dus met een Lelievlet, maar niet zo met een Sneekermeer.
Er zijn 2 bezoekerscentra, meer info kun je vinden op www.biesbosch.org
Havens zijn Drimmelen, Lage Zwaluwe, Hank en Werkendam. Iets verder en iets meer te doen Dordrecht, Gorinchem en Woudrichem/Loevestein.
Het Hollands Diep en Haringvliet zijn niet zo geschikt voor een Lelievlet (evenmin alle wateren er naar toe), maar het kan wel als je uit de buurt van de beroepsvaart blijft en onder de hoge wal bij een beetje wind.
instructeur zeezeilen en kielboot
les op eigen schip, deliveries
"De beste manier om iets te leren is er les in te geven." - Seneca, Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver - 5 v.C. 65 n.C.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 28 nov 2010 14:55 #163131

Als docent en ligplaatshouder aan het Hollands diep ( Strijensas) heb ik nog een paar tips.

In strijensas is een veerdienst met een aantal klassieke boten. Ook om naar Strijen te komen. ( niet op zondag, alles gesloten ivm godsrust) www.vaardienstendezwart.nl/ Daarnaast kun je fietsen lenen bij de havenmeester en is er een flink mooi natuur wandelgebied.

Zowel voor Hellevoetsluis, tien gemeten, en de volkeraksluizen liggen Moorings. www.knwv.nl/Data/images/Moorings.jpg
Hier kun je lekker voor anker. Zeker die bij de volkeralsluizen is erg leuk. Ze kunnen kijken naar de sluizen ( zeker in het hoogseizoen vinden ze dat erg leuk, en al helemaal met wat uitleg erbij van jouw kant. En dan maar wachten op de haastige duitsers.. ;) . Ook ligt daar een jachtmakelaar: Kappers. Misschien leuk om eens een hele grote of dure boot te bekijken. En even verderop ( zwemafstand) is een strandje waar ze lekker kunnen zwemmen. Met mooi weer een echte aanrader. En Willemstad is vlak bij. Hou er wel rekening mee dat het erg druk is daar in het hoogseizoen. Wel uitgebreide ( en gratis) douches, water etc.

Stellendam zou ik zeker met de kinderen aandoen. Het plaatsje zelf is niet heel bijzonder ( je kunt fietsen lenen bij de havenmeester trouwens) maar misschien wel leuk om door de vissershaven te lopen. En indien je even googled moet het mogelijk zijn om een visboot te betreden. Hetzelfde geld voor de KNRM in Stellendam. Hoewel ze nooit heel happig zijn op dit soort bezoeken, omdat ze altijd stand by zijn, maar je kunt het altijd vragen. www.knrm.nl/30waar_wij_zijn/10...stations/stellendam/

Indien het weer het toelaat, ga de goereese sluis eens even door met je boot, en vaar een stukje door het slijkgat. Wellicht de eerste keer op zee voor deze kinderen. Altijd een enorme ervaring, ook al ben je er maar 30 minuten. Hou wel je eigen veiligheid en kunnen in de gaten. Neem geen risico's en ken de stroming en getij gegevens. Ook belangrijk, zodra je de sluis doorgaat kun je paspoort controle krijgen. VERGEET JE PASPOORT DUS NIET.

vanaf Stellendam de bus nemen naar Rockanje ( of fietsen) en een heerlijk stranddagje aan zee kan natuurlijk ook.

In hellevoetsluis zou je het oude lichtschip kunnen bezoeken, evenals het oude dok. En wellicht kom je net tijdens een nautisch weekend o.i.d. de binnenhaven is erg druk en levendig, de Helioshaven is op goede loopafstand met goede voorzieningen.
In Hellevoetsluis zelf zit naast het wereldberoemde Barbiertje ( leeftijd 25+ met live muziek op zaterdag) ook een discotheekje voor de leeftijdsgroep 16-21.

Heel veel succes.
Steef (Team Zeilersforum.nl)
Bavaria 370 caribic "Sea Force One".
A gentleman never sails upwind!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 28 nov 2010 17:29 #163159

  • Dennis s
  • Dennis s's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 151
Heren alvast hartelijk dank voor de tips , dat sommige steden weinig uitgaans gelegenheden heeft is geen probleem , zijn gen feestbeesten , en het is geen jongeren vakantie wat dat betreft . Dus de rustige plekjes doen we ook gewoon aan . Wat betreft de tip van een dagje de zee op met de kids gaat hem niet worden , dit omdat ik zelf geen ervaringop zee heb , de boot nog niet goed genoeg ken , en ik dacht dat we er net voor verzekert zijn . Vor de rest spuw alsjeblieft raak ik ga binnekort even dingen uitpluizen op google met jullie tips .
Alast bedankt .
gr Dennis
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 28 nov 2010 17:36 #163163

  • rsv
  • rsv's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1969
Als je toch 14 dagen vakantie hebt,zou ik een tochtje grevelingen
zeker aanbevelen.Vanuit Willemstad ben je daar op een halve dag..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 28 nov 2010 19:19 #163182

  • trotti
  • trotti's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8023
Even kijken, ik heb zelf als puber in Hellevoet gewoond en was verwend met een boot ter beschiking...

In Hellevoet zijn de kroegjes al genoemd, maar vergeet zeker niet het droogdok, (nationaal) brandweer museum en lichtschip.

Als je minder weer hebt kan je ook nog gaan winkelen in het winkelcentrum de Struyste Hoeck (kan je aanmeren met de boot) of in Spijkenisse (goed bereikbaar met de bus)

In Middelharnis kan je ook leuk winkelen.

De visafslag in Stellendam is denk ik ook leuk, en je kunt ook naar de Haringvlietdam, inclusief rondleiding door de dam.

En ook weer wat verder, maar wel interessent is een 'tentoonstelling' over de tweede maasvlakte.

En het is inderdaad ook erg leuk, en zeer goed te doen om eens een 'midnight cruise' te maken (kies bij voorkeur een dag rondom volle maan uit)

Succes en groeten,
Johnnie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 28 nov 2010 19:58 #163189

  • Vince
  • Vince's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 268
Veel is algenoemd. Op Tiengemeten is ook nog het Poortvliet-museum, misschien ook een idee. Lig je voor anker bij de boeien bij het Quackstrand kun je 's avonds gaan eten in de Irish pub, komt de vlet ook nog te pas als bijboot. En met twee weken zou ik ook zeker de grevelingen meepakken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 28 nov 2010 21:25 #163200

  • Solo
  • Solo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1698
Ik geloof dat alles wel genoemd is. Een aanvulling. Het Hollands diep in bij normaal weer tot windkracht 4 ook goed te bezeilen met een Lelyvlet. Zo'n vlet steekt niet diep zodat je aan de Zuid-Hollandse kant heel ver buiten de geul kunt varen, en ook ver buiten de jachtbebakening, die ligt op 2 meter Tot vlak bij de kant heb je 75 cm water. Hierdoor kun je nog redelijke slagen maken. Op het Hollandsdiep kun je met de Sneekermeer ook over de twee platen (iets te westen van Noordschans en nog iets westelijker richting Willemstad heen) De diepgang tussen de jachtbebakening op die platen is ruim 1,4 m, zodat je met de Sneekermeer geen probleem hebt, en hele grote slagen kunt maken. Op het Haringvliet wel goed op de kaart kijken, daar kan ook een Sneekermeer niet overal buiten de jachtbebakeing.

Als je een (handheld)marifoon hebt en de motor standby is de drukke kruising Kil, Hollandsdiep overigens ook heel goed zeilend te doen en bovenal zeer leerzaam voor de jongelui. Goed uitkijken, goed uitluisteren en op tijd communciceren en alles gaat goed. Ik doe het in de zomer wekenlijks, en soms ook in het donker. Het leert ze hoe belangrijk uitkijken, communiceren en anticiperen is. Het enige echt gevaarlijke punt ligt tussen Willemstad en de Volkeraksluis. Als je bijvoorbeeld vanwege ZO wind vanuit de Volkerak jachtsluis of vanaf de strandje daar, de hoge wal houdt (de Brabantse kant) Vaar jij langs de uitgang van de spuisluizen (geen probleem) maar kun je absoluut niet zien wat er uit de beroepsluizen komt. Dit is ook niet de aanbevolen route naar Willemstad maar wel de kortste en soms de comfortabelste, maar je kruist dan de uitvaart geul van de beroepssluizen zonder dat je ook maar iets ziet. Goed opletten dus.

Als er geen maan is is een nachtvaart ook goed mogelijk op het Haringvliet. Een rondje Tiengemeten kan ook als het echt donker is omdat er lichtboeien en lichtlijnen zijn. Tussen de Oostpunt van Tiengemeten en de Haringvlietbrug wel even op de ondieptes letten.



Frans van Schaik
Navigare necesse est, vivere non est necesse
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 29 nov 2010 19:40 #163390

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 26243
Dennis s schrijft:
Beste mensen .
Van de zomer ga ik met m`n puppillen :side:
2 weken op kamp. Eerst vertrekken we richting de Brabantse-Biesbosch , waar we een aantal dagen zullen verblijven .
Daarna zijn we van plan om de rest van de tijd op het haringvliet te spenderen.
Een beetje aan de late kant misschien, maar ik zie dat er weinig is gezegd over leuke plekjes in de Biesbos.
Er zijn veel aardige plekken waar je kunt overnachten.
'Georganiseerde aanlegplaatsen' (soms met palen op de wal, soms aan steigers) zijn er o.a. op de Deeneplaat (insteekhaventje, gelegenheid tot een aardige wandeling), langs het Gat van Kampen, Gat van de Kerksloot (met strandje aan de ene kant en steiger aan de andere kant, Noordergat van de Plomp (ook met strandje en wandelpad aan andere kant) en langs het Middelste Gat van Zand.
Deze staan allemaal op de ANWB-Biesboschkaart.

Leuker nog zijn de zachte walletjes langs polder Lange Plaat (ongeveer in het midden van de Biesbos), waar je hier en daar met pakweg een meter diepgang met je boeg in de wal kan komen en met een anker achter prinsheerlijk ligt. De beste plek zit aan de NO-kant van dit poldertje. Als je erin slaagt aan te leggen bij de Lange Plaat kun je ook daar een leuke wandeling maken (poldertje rond; pakweg 3 km) en soms leuk vogels kijken.
Ook in het gaatje aan de NW-kant van polder De Dood (aan de oostkant van de Biesbos) is zo'n plek waar 'in de natuur' kunt aanleggen. Ook daar kun je wandelen.
Voor dit soort plekjes is het handig als je een paar meerpennen bij de hand hebt, die in de grond kunt slaan, hoewel soms ook wel bomen beschikbaar zijn waar je een touwtje omheen kan slaan.

Ankeren kan bijna overal in de wat bredere geulen en met een lelievliet als bijboot is dat misschien nog wel een van de prettigste opties. Rust verzekerd en wandelen ten alle tijde mogelijk. Bij de Lange Plaat gaat dat het beste in Keesjes Killeke aan ZO-kant van dit poldertje.
Ook polder Turfzakken is inmiddels tot natuur geconverteerd. Op de kade rond de polder kan (mag?) gewandeld worden.

Aan het Gat van de Hardenhoek (vaarroute van of naar de Spieringsluis) ligt het Biesboschmuseum, met haventje. Heel aardig om een idee te krijgen van het leven in de Biesbosch in vroeger tijden en de dieren in de Biesbos.
Als jullie van vogels kijken houden is het een goed idee om eens een kijkje te nemen in de nieuwe natuur van de Noordwaard. Dat is het gebied ten NO en ten O van de Spieringsluis. Men heeft er een een aardig uitzichtpunt gemaakt in de vorm van een soort landschapskunst. Vlak voor de Spieringsluis is een loswal, die vaak bezet is met nogal permanente liggers, maar voor een Sneekermeer of een Lelievlet is er vaak nog wel een plekje. Van die loswal loop je in een paar minuten naar het genoemde gebied toe, waar sinds 2008 het water van de Nieuwe Merwede vrijelijk door de doorgestoken dijken stroomt naar het Gat van de Noorderklip. Jammer genoeg mag je er niet doorheen varen. De geul is afgesloten met gele tonnen.

Als je overigens nog een beetje idee wilt hebben van de sfeer in de Biesbos voor de afsluiting van het Haringvliet, moet je nog even een stop maken in de Sliedrechtse Biesbos (het gebied tussen Beneden Merwede en Nieuwe Merwede). Daar is nog bijna een 1 m getijdebeweging, zie je echte droogvallende modder en er is echte stroom. Aan de Dode Kikvorskil is een walletje met meerpalen, waar je kunt overnachten. Daar tegenover ligt weer een steigertje dat bedoeld is om het wandelpad langs de ontpolderde polder daar te kunnen bereiken.

Voor de hele Biesbos geldt: probeer de weekeinden te mijden. Op weekdagen is er veel meer rust. In de weekeinden lukt dat ook nog wel maar je moet beter zoeken en veel van de genoemde plekken zijn dan tamelijk druk.

Qua andere leuke plekjes: Als je eenmaal op het Haringvliet zit brengt het Spui je binnen een paar km bij het haventje van Goudswaard waar het heerlijk rustig liggen is langs het havenkanaaltje. Een andere aanrader is WSV De Put, tussen Nieuwendijk en de mond van het Spui. Rustige jachthaven met ook weer een aardig natuurgebiedje naast de deur. Je kunt wandelen langs de dijk naar Nieuwendijk en
door het buitendijkse gebied terug naar de haven.

Veel plezier. Die twee weken zullen zo om zijn!

--
stegman
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 29 nov 2010 19:49 #163395

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 26243
Solo schrijft:
Ik geloof dat alles wel genoemd is. Een aanvulling. Het Hollands diep in bij normaal weer tot windkracht 4 ook goed te bezeilen met een Lelyvlet. Zo'n vlet steekt niet diep zodat je aan de Zuid-Hollandse kant heel ver buiten de geul kunt varen, en ook ver buiten de jachtbebakening, die ligt op 2 meter Tot vlak bij de kant heb je 75 cm water. Hierdoor kun je nog redelijke slagen maken.
Daarbij is echter een aantekening wel op z'n plaats.
Zowel aan de zuidkant als de noordkant van het Hollands Diep liggen op verschillende plekken kribben onder water. Ze staan in principe als stippellijnen op de 1807-kaart, maar tenzij je steeds met de GPS in de gaten houdt waar je zit (liefst op een kaartplotter) blijft het varen tussen de jachtbetonning en de wal tricky. Ook met een Lelievlet.

--
stegman
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:2 weken vertoeven @ biesbosch & haringvliet 01 dec 2010 21:58 #163857

Het Haringvliet uit door de Goerreese sluis, ankeren voor het strand van rockanje strandtent Havanna
doe dat regelmatig, nachtje overblijven ook, mooi wandelgebied door de duinen, en lekker vanaf het strand naar je scheepje kijken
'sochtends een leeg strand..en overdag al het vertier wat die kids willen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.243 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl