Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Tips voor zeilvakantie Zeeland

Tips voor zeilvakantie Zeeland 13 nov 2014 23:08 #570993

  • smitty
  • smitty's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14
Hallo, wij zijn een jong gezin met twee kinderen (7 en 9 jaar) en komen uit Friesland. Na twee jaren de wadden te hebben aangedaan, zijn we van plan komende zomervakantie drie weken met de boot naar Zeeland te gaan. Wij willen zowel de staande mastroute door Amsterdam als ook buitenom via IJmuiden gaan varen. De weersvoorspellingen zullen uiteindelijk de volgorde van heen- en terugroute bepalen. Zeeland is voor ons nieuw en zijn daar dan ook onbekend. Graag hoop ik via het zeilersforum enkele leuke tips of ideeën te mogen lezen. Zeilen in de zomervakantie bestaat voor ons hoofdzakelijk uit dachtochten om van A naar B te komen om vervolgens ergens voor één of meerdere dagen heerlijk te vertoeven. Zowel leuke stadjes bekijken als relaxen op het strand zullen onze belangrijkste bezigheden zijn. Vanzelfsprekend vinden wij het belangrijk dat er voor de kinderen veel te doen is, zodat zij prima kunnen vermaken gedurende de vakantie. Wie heeft er voor ons leuke tips? Denk daarbij aan havens, routes en activiteiten of bezienswaardigheden. Alvast bedankt voor jullie reacties.
Laatst bewerkt: 14 nov 2014 07:51 door smitty.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 13 nov 2014 23:22 #570994

  • Faran
  • Faran's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14868
Hoi Smitty,

Welkom op het Zeilersforum! We hebben zelfs een afdeling Zuid. De forummers, die daar bekend zijn, zullen je graag alle hints en tips geven. Alvast veel leesplezier gewenst.
Jeanneau Sun Odyssey 37

Gecertificeerd werkloos
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 13 nov 2014 23:23 #570995

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Kids? -> Grevelingenmeer! Kan niet missen. Soms wat druk in de zomermaanden, maar vreselijk leuk voor ze om op en rond de eilandjes te spelen.
Slecht weer: Roompot of Port Zélande aandoen en het zwembad in (gereduceerd tarief). Of naar Neeltje Jans, wel bijzonder voor een keer maar overpriced in mijn ogen.
Stadjes zijn er genoeg: Zierikzee, Bruinisse, Brouwershaven, Goes, Yerseke.
Strand is bereikbaar via Ouddorp, of aan de westzijde van het Grevelingenmeer (weg oversteken en je staat op het strand).

In Zeeland (eigelijk: de Delta) is vrijwel alles in korte dagtochten te doen. Leuk dat je langs komt in een prachtig stuk Nederland!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 06:37 #571010

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15519
Ik denk dat deze vraag bij dit topic past...........

In hoeverre moet je in Zeeland rekening houden met getijdenwater?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 06:57 #571015

Met kinderen is het Veerse Meer ook heel leuk! Kleiner dan de Grevelingen en veel eilandjes waar je lekker kunt spelen met andere kinderen. Bij Veerse Meer is het strand wel beperkt. Alleen als je aan de steiger ligt bij de dam dan kun je de weg oversteken en zit je aan het strand. Veere is een leuk stadje en Kortgene en Wolphaardsdijk zijn ook altijd wel druk met kinderen.

@ Koko. Getijde valt erg mee. Je hebt het alleen op de Oosterschelde en stroming is beperkt tot max 2-2,5 kts. Je moet vooral goed opletten bij het ronden van tonnen dat je aan de goede kant passeert en bij sommige haveningangen (zoals bij Colijnsplaat) moet je goed rekening houden met de stroming. Als je daar met vol getij naar binnen vaart moet je aardig compenseren voor de stroming, maar dat merk je al erg snel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 07:23 #571018

  • CO26
  • CO26's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 376
Als noorderling ken ik de super plekjes natuurlijk niet. Wij zijn 10 jaar geleden ook naar zeeland gegaan, was leuk. Vooral Yerseke is me bijgebleven. De staande mast route doe ik nooit meer, we zijn 3 dagen bezig geweest. Eindeloos wachten voor bruggen, en eigenlijk verplicht mee met de meute anders mis je de volgende brug.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 07:31 #571022

  • H2O
  • H2O's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1299
Vergeet ook het Haringvliet niet, met mooi zeilwater, weinig beroepsvaart, het eiland Tiengemeten (leuk om te bezoeken, maar je mag er niet overnachten), en vele moorings. Hellevoetsluis (met strandje) en Mideelharnis zijn leuk voor een of meer dagen. Aquapark Splash in de noordwestelijke hoek van het Haringvliet is met kinderen erg leuk.

Een tochtje van Roompot naar Stellendam of Hellevoetsluis (of andersom) over zee is met goed weer ook leuk om te doen.

Persoonlijke tip: Sint Annaland, met moorings vlak voor de haven (als je er een te pakken kunt krijgen), een heel goed restaurant, een strandje en een dorpje vlakbij en heel goede faciliteiten.

Over getijden: als je een tocht over de Oosterschelde inplant heeft het wel zin om rekening te houden met de stroming. Als je onder de Zeelandbrug door moet kan het behoorlijk wat tijd schelen wanneer je niet hoeft te wachten op een brugopening en er gewoon onderdoor kan.

Jeroen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 07:42 #571023

CO26 schreef :
Vooral Yerseke is me bijgebleven.

Mooi om te zien hoe verschillend ieders voorkeuren zijn. Ik vind de haven van Yerseke helemaal niks. In mijn ogen is daar niks, behalve een viswinkel. Ken overigens wel meer mensen die wel graag naar Yerseke gaan. Ik vind zelf de jachthaven van Wemeldinge veel leuker aan doen, met al de huisjes in het midden.

Restaurant in Sint Annaland is zeker goed, maar wel wat duurder. Bij de jachtclub in Colijnsplaat kun je ook heel goed eten en daar zijn de prijzen wat schappelijker. De jachthaven is echter minder mooi.

Haringvliet is inderdaad ook mooi water (alleen geen Zeeland). Middelharnis is zeker leuk, omdat de jachthaven in het centrum ligt bij allemaal terrasjes. Voor kinderen is WSV de Put ook leuk. Dit is een kleine jachthaven boven de tiengemeten en in de middel of nowhere, maar daar hebben ze een trampoline.

Maar als je toch een paar weken naar Zeeland gaat kun je natuurlijk alle plekjes bekijken en blijven liggen waar je wilt!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 07:43 #571024

H2O schreef :
Over getijden: als je een tocht over de Oosterschelde inplant heeft het wel zin om rekening te houden met de stroming. Als je onder de Zeelandbrug door moet kan het behoorlijk wat tijd schelen wanneer je niet hoeft te wachten op een brugopening en er gewoon onderdoor kan.

Dat klopt natuurlijk helemaal. Ik redeneer vanuit de boten waarmee ik op de Oosterschelde vaar. Een aantal kunnen altijd onder de brug door en een aantal kunnen nooit onder de brug door, dus dan hoef je daar geen rekening mee te houden. De SP28 van Koko kan altijd onder de brug door.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 08:41 #571032

Wij komen met de kinderen altijd heel graag in Burghsluis, aan de Oosterschelde.
Prima restaurantje, fietsen huren bij de havenmeester, rust en bijna iedere dag bruinvisjes voor de haven!
(maar niet doorvertellen hoor, dan wordt het daar te druk... :-) )
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 11:34 #571084

Nog niet genoemd, maar als je toch het Veerse meer op gaat is het van Veere naar Middelburg ook niet meer zo ver. Wat een heerlijk stadje is dat. Goes heeft wat mij betreft de allermooiste stadshaven, mag je niet missen. Eten bij Jan aan de haven, ook niet te missen, heerrrrlijk. Valt best wat te shoppen voor de dames. Qua charme is een nachtje Brouwershaven ook niet te missen. In het clubhuis kun je prima eten voor prima prijzen. Het Schaap vind ik niet veel soeps.

Voor de kids inderdaad de Grevelingen, sowieso. Massa's leeftijdsgenootjes om mee te spelen, het krabbenvangen verveelt schijnbaar nooit. Druk kan het er wel zijn rond de eilandjes, toch is er sltijd wel plek. Als je het even te druk vindt dan lig je win no-time ergens voor anker.

Drie weken is volop tijd om te genieten van de verschillende Zeeuwse stromen en dat zou ik vooral ook doen. Staandemastroute heb ik maar één keer gedaan maar dat vond ik heerlijk, genoeg te zien onderweg, Amsterdam door maakte dat voor ons al de moeite waard.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 12:07 #571096

Vergeet ook de Westerschelde niet. Vlissingen, Breskens, rondje hoge / lage platen ( zeehondengarantie). En vanuit Vlissingen ben je in vier uur in Blankenberge ( zit je al weer in België)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 16:02 #571174

  • trotti
  • trotti's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8026
Vergeet ook de zoekfunctie niet!

Deze vraag is al meerdere keren voorbij gekomen!

Grevelingen is ook erg leuk om op de verschillende eilanden af te meren (wel even een sticker of vlag kopen). Voor de kinderen ook leuk/spannend dat er "wilde" paarden rondlopen ;-)

Groeten,
Johnnie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 16:56 #571188

Hey Neef,

Mooi stukje op het forum en wat een leuke reacties van iedereen. Ik krijg er helemaal zin in! Het lijkt wel of die Zeeuwen net zo vriendelijk en gastvrij zijn als de Friezen :lol: dus we gaan vast een mooie vakantie tegemoet..

Groet, Jeroen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 17:58 #571202

  • bas-i
  • bas-i's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 348
Zeeuwen blijven achter de dijk, heb je weinig tot geen last van :)

(uh, ik woon er, ik kan 't weten)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 18:07 #571204

  • Sisu
  • Sisu's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 546
OK als halve Zeeuw nog even mijn duit in het zakje. Als je het je allemaal te druk wordt op de Grevelingen/Veerse Meer, ga dan ook eens de oostkant van de Oosterschelde ontdekken. Ankeren bij strandje aan de Oesterdam. Krukkels, mosselen en oesters rapen langs de dijk. Yerseke is een leuke haven met uitstekende visboer. Ga je door de Bergesediepsluis dan vaar je zo nog even naar het leuke stadje Tholen op het grotere en Bourgondische Bergen op Zoom.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 19:00 #571214

  • Mike87
  • Mike87's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1966
Sturgeon22 schreef :
CO26 schreef :
Vooral Yerseke is me bijgebleven.

Mooi om te zien hoe verschillend ieders voorkeuren zijn. Ik vind de haven van Yerseke helemaal niks. In mijn ogen is daar niks, behalve een viswinkel. Ken overigens wel meer mensen die wel graag naar Yerseke gaan. Ik vind zelf de jachthaven van Wemeldinge veel leuker aan doen, met al de huisjes in het midden.

Restaurant in Sint Annaland is zeker goed, maar wel wat duurder. Bij de jachtclub in Colijnsplaat kun je ook heel goed eten en daar zijn de prijzen wat schappelijker. De jachthaven is echter minder mooi.

Haringvliet is inderdaad ook mooi water (alleen geen Zeeland). Middelharnis is zeker leuk, omdat de jachthaven in het centrum ligt bij allemaal terrasjes. Voor kinderen is WSV de Put ook leuk. Dit is een kleine jachthaven boven de tiengemeten en in de middel of nowhere, maar daar hebben ze een trampoline.

Maar als je toch een paar weken naar Zeeland gaat kun je natuurlijk alle plekjes bekijken en blijven liggen waar je wilt!

Yerseke vond ik leuk met de rubberboot, dan kan je met laagwater naar een drooggevallen zandplaat net buiten de haven.

Grevelingen is fantastisch, met jonge kinderen is port zélande en bruinisse leuk. Zeker bruinisse met een leuke speelplaats met een watertje erbij.

Veel plezier alvast, wij gaan ook zeker weer vijf weken!
Gib Sea 76
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 19:02 #571216

Hallo
Wij zijn twee jaar geleden van af het Lauwersmeer naar zeeland geweest.
Was een mooie reis de staande mast route gevaren leuk nachts door Amsterdam.
Wij hebben toen drie en halve week voor uitgetrokken dat was goed te doen.


Gr René
Laatst bewerkt: 14 nov 2014 19:03 door sjoch my no.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 19:18 #571221

  • Brassman
  • Brassman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 688
Dit vindt ik een fijn en informatief boek over zeilen op de Zeeuwse wateren, van o.a. forumlid Olaf.

shop.watersportalmanak.nl/vaar...deltagebied-zeeland/

En als je via het Volkerrak gaat kan ik Benedensas nog aanbevelen voor een relaxete tussenstop.
Catch that Wind!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 19:35 #571224

  • zeehond
  • zeehond's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2339
mijn matrozen vinden zwemmen heerlijk maar hoe warmer het water hoe beter.

Het warmste water in Zeeland heb ik gevonden in de oude sluiskolk bij Goesse sas. Bovendien ene fijne haven en een fijn restaurant. (het loze vissertje) Bij slecht weer door het kanaal naar Goes en lekker shoppen. (wel jammer dat de buitensportwinkel verdwenen is)

Omdat zeehond in Zeeland ligt gaan we elk jaar naar de waddebn :lol:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 19:51 #571229

  • fpricken
  • fpricken's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 374
zeehond schreef :
mijn matrozen vinden zwemmen heerlijk maar hoe warmer het water hoe beter.

Het warmste water in Zeeland heb ik gevonden in de oude sluiskolk bij Goesse sas. Bovendien ene fijne haven en een fijn restaurant. (het loze vissertje) Bij slecht weer door het kanaal naar Goes en lekker shoppen. (wel jammer dat de buitensportwinkel verdwenen is)

Omdat zeehond in Zeeland ligt gaan we elk jaar naar de waddebn :lol:
Toevallig is dat m'n thuishaven, lekker gezellig :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 20:06 #571233

  • zeehond
  • zeehond's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2339
Een fijne haven met als nadeel de sluis die ergens in oktober opeens ontkent dat er mensen naar buite of naar binnen willen en pas in april of zo er achter komen dat je ook in het weekend wil schutten.

Ik ga er graag naar toe maar het is iets te ver rijden om er een vaste ligplaats te hebben :(
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 22:41 #571261

  • Waterblok
  • Waterblok's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5018
Ik mis een paar dingen: ipv door Amsterdam kan je ook over Haarlem dit is iets trager maar kan alles overdag.
De Westerschelde wordt niet genoemd maar met thuishaven Wemeldinge doen we in weekend vaak door kanaal Z Beveland naar Vlissingen of Middelburg en verder kanaal door Walcheren Veerse meer weer terug, meer variatie kan je niet hebben!
Volkerak Beneden Sas en de Heen Steenbergen en op Haringvliet Tien Gemeten met museum Anton Pieck.
Onderzoek ook voor terug naar Noorden de stroom of Spui-Botlek Scheveningen de snelste optie is!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 22:56 #571262

  • Scarabee
  • Scarabee's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1214
Hollands diep : Willemstad, mooi dorpje met een hoop geschiedenis. haringvliet: Middelharnis en Hellevoetsluis ook aan te raden.
Veerse meer is prachtig , wel. Wat lastig met diepgang, grevelingen meer is heel kind vriendelijk, oosterschelde en westerschelde ook moet ik nog ontdekken maar schijnt mooi vaarwater te zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Tips voor zeilvakantie Zeeland 14 nov 2014 23:30 #571264

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Ik denk dat de Westerschelde niet bijzonder kindvriendelijk is: langere afstanden, weinig havens die je met een beetje diepgang kunt aandoen, überhaupt weinig leven... wel leuk om even langs de grote jongens te varen (Antwerpen is behoorlijk druk). Het is wel mooi!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.356 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl