Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Route Loosdrecht > Nieuwkoop met open zeilboot

Route Loosdrecht > Nieuwkoop met open zeilboot 21 juni 2016 10:00 #746788

  • DouweB
  • DouweB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7
Ik heb net een open zeilboot gekocht en wil deze varen van Loosdrecht naar Leiden met een tussenstop in Nieuwkoop.

Ik las Fly-Tours verslag van een dergelijke reis. Hij ging echter niet via Nieuwkoop maar via Vinkeveen en de ringvaart.

Ik was van plan om via Nieuwkoop te gaan omdat ik de reis in twee stukken wil knippen met een overnachting daar, en omdat ik het gewoon een mooi gebied vind.

Oorspronkelijk was ik van plan na een blik op de kaart bij Breukelen het Amsterdam-Rijnkanaal over te steken maar ik begreep dat de oversteek bij Breukelen dicht is. (Ik ben een vrij ervaren zeiler maar heb een tijdje in een motorbootje over de grachten gevaren en ben mijn waterkaarten kwijt - die heb ik wel besteld).

Nu is mijn idee om bij Nieuwersluis over te steken en dan via de Vinkeveense plassen en Wilnis te varen. De diepgang van een valkje is plm 8 - 9 decimeter. De mast kan ik natuurlijk laten zakken indien nodig.

Kan iemand me vertellen of ik via de Veldwetering op de Kromme Mijdrecht kan komen? Of moet ik dat niet proberen en via Mijdrecht en de Kerkvaart varen? Op de kaart lijkt dat zo'n stuk om.

Advies en ervaringen welkom!
Laatst bewerkt: 21 juni 2016 10:00 door DouweB.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Route Loosdrecht > Nieuwkoop met open zeilboot 27 juni 2016 07:54 #748083

  • DouweB
  • DouweB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7
Ik ben uiteindelijk niet verder gekomen dan de Vinkeveense Plassen!

De buitenboordmotor, een Yamaha 4pk 4-takt motor, deed het uitstekend toen ik de Loosdrechtse Plassen op voer. Daar een tijdje op zeil de plas over gestoken. Toen ik richting de Mijndense Sluis ging heb ik op de motor gevaren maar merkte ik dat hij niet meer zo gemakkelijk startte. Ook ging de motor uit als de choke uit ging!

Na de sluis werd het nog slechter, maar zo lang de choke aan stond draaide de motor wel. Het Amsterdam-Rijnkanaal heb ik overgestoken en daarna heb ik besloten om de motor te inspecteren. Vanaf toen kreeg ik de motor helemaal niet meer aan de praat!

Door sleepjes van behulpzame passanten ben ik uiteindelijk in Vinkeveen gekomen. Bij jachthaven De Wilgenhoek kon ik niet meer worden geholpen met de motor - het was inmiddels half vijf - maar werd wel de conclusie getrokken dat het probleem waarschijnlijk oude benzine was en dus nu een vuile carburateur.

Ik ben van daar verder gezeild naar een andere jachthaven en Frans Zaal van Frans Zaal Watersport heeft zondag mijn motortje schoongemaakt - die loopt weer netjes nu.

Het restje benzine uit de tank heb ik in mijn auto gegooid, gemengd met 50 andere liters is dat geen probleem. Ik heb een ligplekje in de jachthaven voor nu, binnenkort verder om de reis af te maken.

Toch nog een mooie reis gehad en een stukje lekker gezeild op de Vinkeveense plassen. En veel vriendelijke en behulpzame mensen getroffen overal, echt top!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Route Loosdrecht > Nieuwkoop met open zeilboot 03 juli 2016 20:09 #749550

Klinkt als een spannend avontuur!
Ben benieuwd naar het vervolg. Ps, hoe ging het bij de oversteek op het Amsterdam Rijnkanaal?
Hield je de boot droog vanbinnen?
Ik denk dat fabrikanten van steeksleutels samen spannen als het gaat om de aantrekkingskracht van water op gereedschap... Het begint op te vallen dat altijd maat 10 overboord valt...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Route Loosdrecht > Nieuwkoop met open zeilboot 05 juli 2016 06:13 #749843

  • DouweB
  • DouweB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7
Het Amsterdam Rijnkanaal oversteken was geen enkel probleem! Vorige week was het rustig weer (windkracht 3) en op zaterdag is het op het kanaal ook meestal niet zo druk. Ik heb gewoon voorzichtig om het hoekje gekeken, er was niets te zien, en ben toen snel overgestoken. Ik heb ook wel eens oversteken gedaan die wat minder netjes waren! Met een buitenboordmotortje blijft het niet het meest prettige om te doen.

Ik ga over een paar weken de reis afmaken -- eerst op vakantie!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.253 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl