lodewijk stegman schreef :
CeesS schreef :
Wat is er met het zoete water in Nederland aan de hand ?
Het wordt steeds schoner en gezonder.
Het is om meerdere redenen te hopen dat het Kierbesluit echt in 2018 zijn uitvoering gaat krijgen, zoals RWS aankondigt. Dan zal het water op dat deel van het Haringvliet brak worden en is het gauw genoeg weer gedaan zijn met dat fonteinkruid, denk ik.
Op je stelling '
Het wordt steeds schoner en gezonder' valt wel wat af te dingen
- er zijn in het oppervlaktewater subtropische plaagplanten terecht gekomen ( zie
hier )
- meststoffen in het oppervlakte water : (volgens Groen kennisnet) 'De waterkwaliteit van het oppervlaktewater verbetert wel, maar is over tien jaar nog niet aan de normen van de Kaderrichtlijn Water. Er zitten nog te veel meststoffen in.'
- Uit het Friese onderzoek blijkt dat het grootste deel (46 −74%) van de stikstof- en fosforbelasting van het oppervlaktewater afkomstig is van beïnvloedbare bronnen, denk aan bemesting.
Resumerend : er verschijnen steeds meer snelgroeiende exoten, en de boeren bemesten niet alleen hun land, maar ook het oppervlaktewater.
Afvalwaterzuivering : hier kan in het beste geval slechts 70% van het aanwezige fosfaat worden verwijderd, de rest komt zo in het oppervlaktewater terecht. Heerlijke mest voor de waterplanten (
zie wikipedia : De laatste tijd komt er steeds meer aandacht voor het terugwinnen van fosfaat uit rioolwater. Door de toenemende schaarste wordt fosfaaterts steeds duurder en wordt hergebruik in economisch opzicht interessanter. Het is mogelijk om meer dan 70% van het gehalte aan fosfor terug te winnen uit afvalwater. Het vereist echter grote aanpassingen en investeringen om de huidige afvalwaterbehandeling daartoe om te schakelen.)
Rijkswaterstaat doet aan symptoombestrijding, of als je sarcastisch bent, dweilt met de kraan open.
En roepen dat alles gezonder wordt, lost het probleem niet op. Uit bovenstaande info blijkt, dat het helemaal niet gezonder wordt, integendeel. Waterplanten zouden het oppervlaktewater schoner maken, waardoor de hooggroeiers verdrongen worden door bodembedekkers. Nou, de laatste jaren is de groene soep in het Markermeer geen spat verminderd door de explosief uitgegroeide hoge waterplanten.
En of en hoe de Marker Wadden een oplossing vormen, dat wordt zelfs door deskundigen betwijfeld.
(zie bv
hier en
hier )