Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Perikelen Wilhelminasluis Andel!

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 28 aug 2017 12:18 #866136

Net weer terug van 3 weken vakantie. Heerlijk gezeild naar de kust en UK. De eerste etappe was echter een bijzonder frusterende, met name door het (wan)gedrag van de sluismeester! Een kort relaas:

Vanuit de thuishaven vertrokken. Een tocht naar westelijker wateren vanaf de Maas kan via de Andelse maas - Gorinchem - Dordrecht met staande mast OF mast plat(uren werk, risico strijken etc) en via Bergsche maas naar Hollands diep.

Wij kiezen de laatste jaren steevast voor de eerste optie, en varen dan via de Andelse Maas en Wilhelmina sluis naar Gorinchem. De sluis heeft een beweegbare brug. Bij aankomst netjes aangemeld en aangegeven dat we niet varend kunnen strijken vanwege geen strijkinstallatie, en dat we dus graag een brugopening wilden hebben. de reactie van het norse heerschap was kort:'ik draai de brug niet vanwege onvoldoende camera's'

Huh? wat? na nog eens nagebeld te hebben vertelde de bruggenwipper c.q sluiswachter dat er camera's kapot waren en ie daarom de brug niet draaide. 'Bovendien kan iedere zeilboot toch strijken?'voegde hij er aan toe...nou niet dus...

Dan maar rechtsomkeerd en terug om te beraden op alternatieven(dagje wachten?). Al terug varende bedacht ik me dat de reden tot stremming van deze sluis/brug wel erg merkwaardig was. In 9 van de 10 gevallen zit de sluiswachter ook daadwerkelijk op de sluis. Ik vroeg mijn vriendin nog eens te bellen met haar nummer, en daarbij niet de schaapsnaam te vermelden.

Ook zijn kreeg weer hetzelfde nors heerschap aan de lijn. Nu startte hij een preek waarbij ie aangaf toch echt bij iedere zeilboot de mast strijkbaar was, en dat het beleid van de sluis was de bruggen zo min mogelijk te draaien om verkeer niet te hinderen. Een zeilboot met eenvoudig te strijken mast krijgt geen brugopening. Na weer geduldig uitleggen( LEES: VETTE DISCUSSIE) dat dit bij ons toch echt niet kan, toch nog eens gevraagd of er geschut kon worden. Tot onze stomme verbazing gaf de sluiswachter aan dit met tegenzin te doen dan... om half 4(uren later).

Nadat we vloekend weer omdraaien om naar de sluis varen om op tijd klaar te liggen, meld ik me weer aan. deze keer een vrouwlijke stem, die vriendelijk aangaf met plezier de brug te openen zodra de ingaande schutting achter de rug was. Grr, dus kennelijk na de dienst van dat norse heerschap.

Die eikel van een sluiswachter wilde gewoon niet draaien. Er was helemaal geen camera probleem! Een beleid invoeren is 1, maar dan ook nog liegen over defecten en denken meer kennis over tuigage en boot van de schipper te hebben is echt onacceptabel!

In totaal hebben we er 4 uur door verloren, plus diesel van het motoren en een hoop ergernis op de koop toe. Reden voor ons om een klacht in te dienen(waar precies moet ik nog even uitzoeken). in onze optiek een schoolvoorbeeld van 'zeilbootje pesten'.

Overigens: na verloop van tijd viel het kwartje wat betreft een stremming bij diezelfde sluis eerder dit seizoen. Hoop gedoe, kapotte onderdelen en na 3 uur draaiden brug en sluis zonder problemen.

Wees hierbij dus gewaarschuwd voor deze sluis! Bediening is onbetrouwbaar en de desbetreffende sluiswachter erg kortaf en soms ronduit onbeschoft!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 28 aug 2017 12:21 #866138

Ik zou gewoon een klacht indienen bij zijn werkgever.. Is toch gewoon werkweigering?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 28 aug 2017 12:27 #866143

  • Solo
  • Solo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1699
De beheerder is het Waterschap rivierenland. Op de site staat dat de brug niet geopend worden voor jachten met eenvoudig strijkbare mast. Wat men daaronder verstaat wordt niet aangegeven.

Ik zou zeker een beleefd briefje schrijven naar dit waterschap. Zelf ik jarengeleden een problemen gehad met een brugwachter in Delft die de brug niet opendeed omdat ik in Den Haag toch zou moeten strijken. Een briefje aan diens werkgever leidde tot een excuus en tot het aanspreken van de brugwachter op zijn gedrag.
Navigare necesse est, vivere non est necesse
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 28 aug 2017 12:45 #866151

  • Hans V
  • Hans V's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4214
Een formele klacht lijkt me het juiste middel als je je onjuist behandeld voelt.

Misschien is er een plausibele verklaring voor het gedrag van de sluismeester, maar ik ben benieuwd naar de reactie die je krijgt van RWS Zuid-Holland.

Bij een op dit forum ruimschoots besproken incident bij het Naviduct (Enkhuizen) werd pas na veel tijd, vragen uit diverse hoek en communicatief geblunder door RWS toegegeven dat de sluiswachter niet helemaal juist gehandeld had.

Ik ben benieuwd of ze daaruit geleerd hebben en nu wel met een tijdig en adequaat antwoord komen. In het gunstigste geval krijg je een reactie zoals Solo die in zijn post beschrijft en wordt e.e.a. teruggekoppeld naar de betreffende sluiswachter. Andere jachten hebben daar in de toekomst dan mogelijk iets aan.
Dufour 405 GL

www.sailasailing.nl
Laatst bewerkt: 28 aug 2017 12:52 door Hans V.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 28 aug 2017 12:47 #866152

  • Knar
  • Knar's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1665
Lijkt me overduidelijk iemand waar iets mis mee is. In de tijd dat een brugwachter nog zelf in de touwen moest gaan hangen lag het uiteraard anders maar nu het gaat om het drukken op een paar knoppen zou je toch verwachten dat bij een normale hoeveelheid arbeidsvreugd je er toch juist aardigheid in hebt als je die brug weer eens moet draaien?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 28 aug 2017 21:57 #866359

rws heeft van Rutte I/II 40 sluis/brugwachters er uit moeten gooien, dit is ook gebeurt. rws heeft dit opgelost met capaciteitspools. Rws is als vaarwegbeheerder wel degelijk actief om de watersporter te "bedienen."ze hebben een telefoonnummer ingericht voor o.a. klachten inzake bediening: TEL 0800-8002, klachten willen ze maximaal 1 dag later binnenkrijgen om nog zinvol actie te kunnen ondernemen.
Laatst bewerkt: 28 aug 2017 22:01 door TheoBakker.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 29 aug 2017 08:51 #866460

  • Albert 45
  • Albert 45's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12504
Het zijn natuurlijk niet alleen de bruggenwippers die “hun dag niet hebben”, sommigen zeilers kunnen ook geweldig zeiken.
Wat denk je van een polyvalkje dat op het motortje met gestreken mast uit het stadje komt, onder het varen de mast omhoog duwt en het voorstag stijf zet.
Dat speelt zich af op de driesprong voor mijn sluis.
Hij draait niet naar de sluis maar kiest richting Alkmaar.
Een goede vijf kwartier later wordt er op de meldknop van de Kogerpolderbrug - dertien kilometer verderop - gedrukt.
Ik kijk op mijn beeldschermen en zie het zelfde polyvalkje liggen.
Nu is het niet de bedoeling dat een makkelijk strijkbaar bootje het drukke landverkeer - Zaanstreek/Alkmaar - lastig valt.
Ik vertel hem via de speaker dat hij even moet strijken of anders wachten tot er een groot schip komt waarbij hij mee kan liften.
Daar is hij het niet mee eens maar ik blijf erbij dat hij kan strijken of wachten, aan hem de keus.
Ik reageer niet meer op zijn herhaald drukken op de meldknop.
Even later gaat de telefoon.
Het is meneer Polyvalkje, die met een grote bek eist dat ik voor hem draai, ‘Je móét voor me draaien!’.
Nu heb ik een hekel aan “je moet”, vooral als dat aan mijn adres is gericht, maar zeg alleen maar : ‘Het is strijken of wachten, ik draai niet voor je.’
‘Hier maak ik werk van!’
‘Moet je doen, vergeet vooral niet plaats datum en tijd te vermelden, prettige dag nog.'
Na een uurtje gaat zijn mastje half omlaag en verdwijnt hij uit beeld.

Trouwens nooit meer wat van gehoord.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 29 aug 2017 10:55 #866525

  • PvO
  • PvO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5169
Albert, toevallig niet een tijdje terug bijgeklust op de wilhelmina sluis? :evil:
Iedereen heeft dezelfde wind, maar niet dezelfde zeilen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 29 aug 2017 11:50 #866547

  • Albert 45
  • Albert 45's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12504
Ja zeker, dat was puur om Werkendammers te zieken. :whistle:
Nee man, ik ben al zeven jaar met pensioen en op de Willemientje heb ik nooit gedraaid. :)
Laatst bewerkt: 29 aug 2017 11:57 door Albert 45.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 29 aug 2017 15:38 #866616

  • Knoet
  • Knoet's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2115
Hans V schreef :
Een formele klacht lijkt me het juiste middel als je je onjuist behandeld voelt.
Precies. TS gebruikt het woord 'onacceptabel', dan moet hij wel de daad bij het woord voegen.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Bert
Spækhugger
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 29 aug 2017 15:43 #866619

Die sluismeneer bij Andel is wel vaker ongesteld, die komt wel eens schreeuwen tegen een boot als die toevallig de lege kolk in vaart terwijl hij nog geen groen heeft gegeven. Misschien een bordje ophangen, "wacht tot het rode licht gedoofd is er kan nog een boot aankomen"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 29 aug 2017 17:54 #866664

  • Jutter
  • Jutter's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 5945
Dat mag formeel ook helemaal niet.
Dansen aan zee. Aan de kust, de Zeeuwse kust. Met een Schouw, LM 23 comfort,
Fellowship 27, Rana 17 Fisk, Drascombe longboat cruiser, Beekman Alfa Fish 540, Super Daimio, LM 30, Beneteau Antares 760.
www.wvarne.nl/, www.vnzblankenberge.be/, www.vbc-deurloo.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 29 aug 2017 18:35 #866687

Vraagje: Hoe ben je van de Maas op de Afgedamde Maas gekomen? De sluis en de verkeersbrug over het Heusdens kanaal is niet beweegbaar.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 29 aug 2017 19:32 #866705

  • kockie
  • kockie's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1377
Kijk dat had ik me ook al bedacht.......ergens moet de mast naar beneden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 29 aug 2017 20:52 #866738

  • Fly-Tour
  • Fly-Tour's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5857
Maar 9 meter dus.
Brug op sluis andel is 6-7 meter hoog.
Mijn favorieten:
Een verwittigd man is er twéé waard.
Reken niet op geld of goed dat men nog ontvangen moet, want gewis, de rekening is mis.
Gereed geld dingt scherp.
Geen slapende honden wakker maken.
Laatst bewerkt: 29 aug 2017 20:54 door Fly-Tour.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 30 aug 2017 07:04 #866785

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
Fly-Tour schreef :
Maar 9 meter dus.
Brug op sluis andel is 6-7 meter hoog.

Volgens Navionics is de brug bij de stuw van Heusden zelfs meer dan 11 m. Zal ook wel afhankelijk zijn van de waterstand.
Met de V 22 kon ik er destijds makkelijk onderdoor.



Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 30 aug 2017 07:23 #866789

  • HPV
  • HPV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6045
als TS een friendship 26 heeft zou die toch ook al ca 11,5 meter zijn.
toch niet een erg klein mastje om even plat te gooien
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 30 aug 2017 07:40 #866795

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26249
HPV schreef :
als TS een friendship 26 heeft zou die toch ook al ca 11,5 meter zijn.
toch niet een erg klein mastje om even plat te gooien

De maat doet er eigenlijk minder toe dan de hoeveelheid werk. Bij de meeste jachten moet de giek eraf om echt volledig te strijken. Je moet (tenzij je een permanente bokkepoot hebt) een sprenkel installeren enz.
Je bent snel anderhalf uur bezig voor de mast ligt.
Deze sluiswachter weet niet waarover hij praat.

Overigens ben ik in het verleden meerdere malen door die sluis gekomen en nooit was het openen van de brug een probleem.
Maar dan spreken we van tenminste 10 jaar terug.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 30 aug 2017 08:30 #866830

Inderdaad: het betreft hier een Friendship 26 met een mast van 11 meter en een beetje. Soms kunnen we onder de kering van het Heusdens kanaal door, soms niet(ligt aan de waterstand). We kunnen dan met een sprenkel 'toppen'. Maar een half metertje zakken is echt iets anders dan strijken tot 6-7 meter. In dat geval komt de spanning van de hoofdwanten af(zover of volledig strijken kan dus alleen onder de kraan in de haven). Bij volledig strijken dient zeil en giek gedemonteerd te worden. Kost zomaar 1,5 - 2 uur werk.

Geloof me, wanneer we eenvoudig hadden kunnen zeilen dan hadden we dit zeker gedaan. Scheelt hopen gezeik en wij zijn niet zo van het opzoeken van discussie en gedoe.

Het irritante in dit geval waren de leugens en gedrag. Klacht is inmiddels verzonden..

Tot op dit seizoen hebben we vaak gebruik gemaakt van deze sluis, zonder enige problemen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 30 aug 2017 08:35 #866833

Fly-Tour schreef :
Maar 9 meter dus.
Brug op sluis andel is 6-7 meter hoog.

Met 9 meter kun je zonder te strijken over de Bergse Maas, Amer en Hollandsdiep naar zee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 30 aug 2017 08:36 #866835

  • HPV
  • HPV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6045
We zijn het eens.

Vraag ik me toch af hoe men een makkelijk strijkbare mast gaat definiëren...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 30 aug 2017 08:46 #866839

lodewijk stegman schreef :
Volgens Navionics is de brug bij de stuw van Heusden zelfs meer dan 11 m. Zal ook wel afhankelijk zijn van de waterstand.
Gepost met de officiële Zeilersforum-app

Voor de brug en de sluis in het Heusdens kanaal kun je beter 10 meter aanhouden. 11 meter komt wel voor maar niet altijd.

Navionics is op binnenwater uitermate onbetrouwbaasr. Navionics laat boeien en bakens zien die er niet zijn en er ook nooit geweest zijn. Laat boeien zien op plaatsen waar ze niet liggen. De bergse Maas zou op sommige plaatsen droogvallen of maar een halve meter diep zijn, enz. enz. Ik heb al diverse verbeteringen doorgestuurd maar ze doen er kennelijk niets mee. Pas op het Hollandsdiep begint Navionics bruikbaar te worden.

Ik vaar op de Maas liever met de ANWB app. Die is veel betrouwbaarder en gedetailleerder. Bovendien zit de almanak deel 2 er ingebouwd, dat is handig voor bedieninstijden en marifoon kanalen van sluizen en zo. Je kunt de kunstwerken op de kaart aanklikken om de almanak gegevens op te roepen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 30 aug 2017 10:17 #866893

Joshua Slocum schreef :
lodewijk stegman schreef :
Ik heb al diverse verbeteringen doorgestuurd maar ze doen er kennelijk niets mee.

Als je dit hebt gedaan dan heb je een casenummer gekregen, zou je me dit willen laten weten?
Laatst bewerkt: 30 aug 2017 10:18 door Jacco1972.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 30 aug 2017 10:26 #866895

  • HPV
  • HPV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6045
misschien staan de "community" instellingen aan, waarbij iedereen lukraak info kan toevoegen.
En diepte is ook bewerkbaar, kan afwijken als de slider niet op nul staat.

Ik vind dat twee van de grootste valkuilen in navionics en ben ze het liefst helemaal kwijt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Perikelen Wilhelminasluis Andel! 30 aug 2017 10:39 #866903

Dan download je de CE niet, is een optie.
Kan wel maar hoeft niet.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.265 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl