Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Ligplaats voor 17-7 t/m 2-8, IJsselmeer

Ligplaats voor 17-7 t/m 2-8, IJsselmeer 29 juni 2021 10:45 #1299994

  • Thijs1971
  • Thijs1971's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1778
Hallo,

Graag wil ik mijn recent aangeschafte kimkielertje, een Westerly Nomad uit 1968 met elektrische bbm, naar het Wad varen.

Maar ik had al een vakantie staan met mijn kinderen naar Frankrijk, en dat gaan we toch gewoon doen.

Nu wil ik op het weekend van 10 juli (voor mijn vakantie) alvast een stuk naar het Noorden varen (geen idee over de route, randmeren/langs de kust Urk/Lemmer, of Enkhuizen-Stavoren en misschien al bij Koornwerd er uit, het schip is eigenlijk nog niet zeewaardig en zwaar weer bestendig (geen stormfok, zwakke motor).

Nu zoek ik een goedkope of gratis ligplaats. Bv 1 week (11 - 16 juli) in een jachthaventje aan de druppellader en 2 weken om de hoek aan een kade/sloot? (Ergens waar dat relatief veilig kan?)

Ik denk toch het liefst ergens langs de kust zeilen, dus bv Harderwijk, Urk, Lemmer, dat zou normaal gesproken bij een beetje wind makkelijk in twee dagen te bezeilen moeten zijn? Punt is natuurlijk, hoe harder het waait hoe verder ik kom. Dus eigenlijk zou ik een aantal opties, voor mid-long-stay haventjes langs die route willen weten, en tips voor omgeving Enkhuizen/Andijk/Monnickendam ook welkom! (al kan ik dan vreselijk verwaaid komen te liggen bij harde wind begin augustus).

Of is het onbeheerd achterlaten van een zeiljacht buiten een jachthaven zowiezo een slecht plan en kan ik beter een paar weken ongebruikt in een jachthaven (passantenplek) liggen? Of haar even uit het water halen en op een parkeerplek laten zetten?

Het is maar een groot avontuur vol beslissingen, beslissingen en, op een zo efficient mogelijke manier graag, geld betalen, zo'n schip :-) Reddingvesten gekocht, huikje en al een paar keer naar watersportwinkel en bouwmarkt voor kleine gereedschapjes en gerei. En dan is er van de grote dingen nog niks aangepakt!

Echter, drie keer gezeild nu, en dat vergoedt makkelijk alle kosten en moeite, vooral in de wetenschap wat er in potentie nog in het vat zit!

Nautische groet,


Thijs van de Raccoon
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ligplaats voor 17-7 t/m 2-8, IJsselmeer 29 juni 2021 12:15 #1300034

  • Apae
  • Apae's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6361
Ik denk dat onbeheerd achterlaten op een andere dan officiele ligplaats (dus in een jachthaven oid) een onverstandig plan is. Passantenplaatsen zijn meestal voor maximaal drie nachten, waarbij je nog aan boord hoort te zijn ook.
Dus tenzij iemand ergens op je route op de lijn komt dat hij wel een steiger achter het huis heeft ofzo, denk ik dat je de jachthaven zult moeten budgetteren, of deze tocht nog een seizoen moet uitstellen.
Verkijk je ook niet op de vaartijd, je hebt het best over afstanden. In combinatie met een rompsnelheid (die je waarschijnlijk niet haalt als beginnend zeiler) van 5,5-6 knoop ben je wel even onderweg.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ligplaats voor 17-7 t/m 2-8, IJsselmeer 29 juni 2021 12:22 #1300038

  • TimS
  • TimS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 482
Hey Thijs!

Je enthousiasme spat van je posten tot nu toe, leuk om te lezen! Er is duidelijk een nieuwe zeiler ontwaakt :-)

Wat je vraag betreft: ik weet geen plekken voor je. Ik denk bovendien dat een supergoedkope/gratis plek midden in het hoogseizoen bij de genoemde, erg populaire, plekken aan het IJsselmeer een redelijk utopische wens is ;-) Of je moet geluk hebben en een particulier met een eigen steigertje treffen die voor een goeie fles wijn wat aanbiedt oid.

Ik zou vermoeden dat enigszins landinwaarts de Staande Mast Route op bij Lemmer ofzo de kansen op iets goedkoops wel wat toenemen, maar ken de regio niet goed genoeg voor concrete tips.

Als laatste ben ik benieuwd naar je Waddenplannen? Dat is namelijk ook wel een vaargebied waar enige kennis en voorbereiding van pas komen. Wellicht kan het collectieve ZF brein hier ook nog wat in betekenen.

Sowieso leuk om de plannen te maken! Goeie reis en behouden vaart!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ligplaats voor 17-7 t/m 2-8, IJsselmeer 29 juni 2021 12:54 #1300053

  • sy helios
  • sy helios's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12548
misschien kun je bij NoBallast voor de deur terecht?

:woohoo: :evil:
Helios is de zonnegod, Zoon van het Titanenpaar Hyperion en Theia, broer van Selene (Maan) en Eos (dageraad). Met zijn zonnewagen rijst hij bij dageraad op uit de Okeanos, rijdt langs de hemelkoepel en verdwijnt `s avonds in het westen weer in de oceaan.
Laatst bewerkt: 29 juni 2021 12:56 door sy helios.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ligplaats voor 17-7 t/m 2-8, IJsselmeer 29 juni 2021 17:21 #1300154

  • Thijs1971
  • Thijs1971's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1778
Mijn waddenplannen zijn, met weinig wind en anders voorlopig helemaal niet, niet te lang na HW de sluis uit, en niet te ver van de sluis boven een ondiepe plaat voor anker, kijken hoe ze droogvalt, en met inkomend tij weer terug de haven in. Dat vind ik al heel erg spannend.

Ik heb een aantal keren een Vollenhovense Bol gehuurd bij Cor Feijen en een aantal keer een Drascombe (en een keer een Cape Cutter) bij WaddenInZicht van Hein Pols. Ik durf te zeggen dat ik het Oostelijk Wad tussen Nes en Eemshaven goed ken, en uit mijn voeten kan in getijdewater en vaak ben drooggevallen e.d. . Nog niet eerder met een 2KW elektromotor op de spiegel en ook nog niet met dit bootje op (stromend) getijdewater gevaren... Opbouwen!

Dank voor je leuke bericht en voor de goede tips! Ik ga eens op de waterkaart studeren op aanlegplaatsen en bushaltes enzo. Een zonnepaneeltje voor het opgeladen houden is helemaal geen slecht idee!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ligplaats voor 17-7 t/m 2-8, IJsselmeer 29 juni 2021 17:26 #1300157

  • Thijs1971
  • Thijs1971's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1778
Ja en wind afhankelijk want op de motor haal ik die snelheid ook niet (langer dan een paar uur).

Daarom wil ik het dus in 2 etappes doen: Eerst twee dagen/weekend van Muiden naar "ergens" en dan heb ik een hele whopping week in augustus om de rest af te leggen. Dat zou doorgaans moeten lukken. Ik heb Kampen-Koornwerd wel eens in 2 dagen gedaan en toen hadden we ook niet veel wind. En Dokkum-Lemmer zou op zich ook in (hooguit) twee dagen moeten lukken, misschien in 1 als de wind meezit en het PM kanaal bezeild is.

Ik heb nog 2 weken voor proefvaartjes en het hoogst noodzakelijke om beter toeberust te zijn. Veiligheid is natuurlijk nummer 1. Daar heb ik meer zorgen over de haalbaarheid dan over de zeemijlen per dag, zeg maar...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ligplaats voor 17-7 t/m 2-8, IJsselmeer 29 juni 2021 17:41 #1300165

Ik denk ook dat je wel heel veel mazzel moet hebben om een goedkoop ligplaatsje op de route te vinden. Als passant kan vaak wel, ook voor langere tijd in havens die nog wel wat plek over hebben. Wij hebben weleens 1,5 week in het haventje van Broekerhaven (net onder Enkhuizen) gelegen voor een paar tientjes, en op een gegeven moment lagen we er zelfs gratis ‘omdat we al zoveel betaald hadden’ B)

Wat wil je overigens met een stormfok? Die heb je op het Markermeer, IJsselmeer en de wadden echt niet nodig, hoor…
Met een beetje normaal weer en geen enorme bak wind zijn Marker- en IJsselmeer echt geen enorme uitdaging, hoor. Voordeel is vooral dat je er de ruimte hebt, de haven of sluis uit en in is vaak het lastigste
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ligplaats voor 17-7 t/m 2-8, IJsselmeer 30 juni 2021 10:18 #1300371

  • Thijs1971
  • Thijs1971's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1778
Je kan overvallen worden dan net wat zwaarder weer dan gehoopt. Met windkracht 5 vond ik haar trouwens met "nr 1 fok" (en een paar slaagjes gedraaid grootzeil) niet overtuigd voelen op het roer en lag ook in vlaagjes stabiel op 15 graden/twin keel, goed bestuurbaar. Maar toch voel ik me veiliger, bij zwaar weer mogelijk niet (lang) kunnen motorend, met een klein stormzeiltje, om evt loefgierigheid bij een enkel op gereefd grootzeil getuigd schip te kunnen compenseren of als klein zeiltje bij een koers naar lager wal die dan wel snel genoeg zal gaan.

Veel dank voor de tip over Broekerhaven, als het die kant om wordt is dit zeker een goede optie, dank!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ligplaats voor 17-7 t/m 2-8, IJsselmeer 30 juni 2021 10:44 #1300377

Dus 5 Bft met een fokje heb je al meegemaakt en was goed te doen? Meer dan dat wordt het m.i. op het IJsselmeer niet zonder dat daarvoor aanwijzingen waren in het weerbericht.
Je kan ook alleen op de fok / genua varen met de meeste boten, mogelijk is dat nog een optie?
Toen wij onze ‘nieuwe’ boot op gingen halen stond er een stevige 6 Bft op het IJsselmeer, toen hebben we ook alleen op de genua gevaren, voer prima en de snelheid was zelfs nog flink.

Ik denk dat er heel veel boten op het IJsselmeer varen zonder stormfok aan boord. Nou zou je met een rolvoorzeil natuurlijk flink kunnen reven en hem daarom niet nodig hebben, maar het zegt wel iets, lijkt me.

Ik zou zelf liever m’n geld investeren in bijv. een nieuwe fok of genua, dat scheelt vaak ook al flink in bijv. de helling van je boot als je nu niet al te nieuwe zeiltjes meer hebt. Maar uiteraard moet jij kiezen voor wat jou een veilig gevoel geeft!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.270 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl