Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Met boot op de trailer naar Kroatie

Met boot op de trailer naar Kroatie 19 juli 2022 14:42 #1408502

Goeiedag,
In september willen wij, mijn zoon en ik, graag voor een paar weken met onze Jantar 21 op de trailer naar Kroatie. Voor ons is dat een enorm avontuur en ik probeer een beetje in kaart te brengen waar we nog tegenaan kunnen lopen.
- Papieren: ik heb inmiddels een ICP, maar geen BTW-verklaring. Ik ga proberen dat laatste te bemachtigen, maar heb alleen een koopcontract met de vorige eigenaar en verder niets. Uit de BTW-draadjes begrijp ik dat ik me het beste bij een douane-kantoor kan melden. Dat ga ik doen. Vraag is: is dat inderdaad nodig, en zijn er nog verdere papieren die ik nodig heb? Ik heb ook geen vaarbewijs, is dat nodig?
- Techniek: onze boot heeft het tot nu toe gedaan met een toplicht op batterijen en navigatie per mobiele telefoon. Verder is er geen elektriciteit aan boord en dus ook geen marifoon. Voor Nederland voldoet dat voor ons prima. Vraag: wat zijn hier de verplichtingen en adviezen?
- Sliphelling: hebben jullie een idee over wat een goede beginhaven zou kunnen zijn, liefst met een sliphelling en de mogelijkheid om auto en trailer achter te laten?
- Wind: ik begrijp dat je in dit gebied te maken kunt krijgen met plotselinge sterke wind in de middag. Weet iemand meer over hoe sterk die wind dan kan zijn en wat dat met de golven doet?
- Informatie: bestaat er een handig boekje over zeilen in dit gebied en de havens en ankerplaatsen (een pilot)?
Veel dank bij voorbaat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 19 juli 2022 15:02 #1408505

Wij hebben dit ooit ook gedaan. Erg leuk. Je hebt een vaarvignet nodig voor Kroatië. Die is niet goedkoop.

Meestal is er weinig wind, maar de Bora is berucht. Vooral dicht langs de kust bij bijvoorbeeld het Velebiski kanaal. Bora komt vaak zonder waarschuwing vooraf. Kan, hoeft niet, echt veel wind in zitten (40-50 kn). Gezegde van de lokale vissers: als je de naaldbomen van berghellingen aan de kust ruikt, ben je te laat om te schuilen.

De toeristenindustrie is erg op geld belust en dat kan soms vervelend zijn.

Wij hebben de boot te water gelaten in Punat op het eiland Krk. Prima helling en parkeerplaats voor auto en trailer.

Tip voor onderweg. Zorg dat je de eerste dag al door de Tauerntunnel komt, danhoef je daar de volgende ochtend niet meer in de file te staan.

Aanraders: eiland Rab, Krka watervallen (kan je bijna heenvaren), Kornaten.

Veel plezier.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 19 juli 2022 15:25 #1408507

Vergeet het vaarbewijs niet. Je hebt daar ICC Coastal waters voor nodig (klein vaarbewijs 1+2) als je boot een motor heeft.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 25 juli 2022 15:10 #1409873

Dank voor jullie hulp! ik ben er wel een beetje van geschrokken:
- 40-50 kn onverwachte wind. Daar kan mijn bootje echt niet tegen. Ik heb me een beetje ingelezen en begrijp dat de Bora in de winter het ergst is. Is 40-50 knopen wind echt reëel, en dat zonder dat dat voorspeld kan worden? Is er dan iets waardoor je kan vermijden in de problemen te komen, door bijvoorbeeld op bepaalde plekken weg te blijven of bepaalde kusten juist op te zoeken?
- Ik ga me gauw inschrijven voor dat klein vaarbewijs. Is dat echt vereist? En, moet dat nog ergens omgezet worden in ICC Coastal waters, of wordt het automatisch als zodanig erkend in het buitenland?
- Punat klinkt super! en je advies over de Tauerntunnel ga ik ook zeker opvolgen. (als we nog durven)

Heeft iemand nog een idee voor goed leesmateriaal?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 25 juli 2022 15:20 #1409876

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4337
De bora komt niet onverwacht, de lokale meteo geeft dit ruim van te voren aan en de meeste kans op bora is in de Kvarner , als je daar wegblijft zit je meestal goed. En er zijn voldoende eilanden om in de luwte te schuilen
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 26 juli 2022 08:32 #1410050

  • triXXS
  • triXXS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 689
Wij hebben een keer in september daar 2 weken rondgezeild met een gehuurde 9m boot; Zadar – Sibenic - Kornaten e.a.; en een trektocht gemaakt met zeekajaks Rab – Krk – Cres. Geen marifoon gebruikt, geen probleem.

Er is een Vaarwijzer Kroatie. Informatief, maar ik vond de waarschuwingen over de Bora wel een beetje de boventoon voeren. Een bora kan voorspeld worden en dan moet je daar absoluut rekening mee houden. De sterkste bora is inderdaad ’s winters --- locals vertelden over 300 km/u windstoten op Rab, waarbij stuivend zeewater over het eiland heen (300 m hoog) naar de lijkant werd geblazen. De eilanden daar zijn ook volkomen kaal aan de NO-kant, kijk maar eens op Google Maps dan zie je gelijk waar de bora (’s winters) huishoudt. Meer naar het zuiden is de bora minder sterk en minder frequent. We hebben een zomer-bora meegemaakt (niet op het water) en B 8 was het zeker.
Behalve de bora kan het daar ook uit andere richtingen best waaien, maar je zult waarschijnlijk vaker last hebben van te weinig dan van teveel wind.
Dit dus op basis van beperkte ervaring in dat gebied, er zijn hier vast anderen die het gebied beter kennen.
Corsair 24
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 29 juli 2022 10:16 #1410689

Veel dank voor jullie antwoord, dat geeft mij wel vertrouwen.

Ik zit nu vooral met de BTW-verklaring in mijn maag. Ik heb gebeld met de douane in Vlissingen die aangeeft dat dat me zo'n 400 euro gaat kosten: aankoopbedrag minus het aantoonbare bedrag waarover al BTW is betaald. Toch een beetje jammer van het geld. Maar ze zeggen ook dat ik gewoon zonder BTW-verklaring kan gaan zolang ik maar binnen de 12 mijls zone blijf. Hier op het forum had ik de indruk dat dat niet zo werkt, maar nu begin ik te twijfelen. Weet iemand hier of ik die BTW-verklaring nodig ga hebben in Kroatie wanneer ik binnen de 12 mijls zone blijf?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 29 juli 2022 11:07 #1410696

  • mmaassen
  • mmaassen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 729
Onze ervaring met de Bora wind in Kroatië was ca. 12 jaar geleden. We lagen in de baai bij Medulin (in zuiden van Istrië, onder Pula) met een Elan 333 (zelfde type dat we nu in Nederland varen) toen we werden gebeld door de verhuurder. Dat we beter achterin de baai konden gaan ankeren wegens de aankomende Bora.
Wij daarheen gevaren en kwamen in een baai wat erg op een binnenmeer leek. Geen Mediterranée sfeer meer.
Maar goed, wij ankeren en lagen uiteindelijk goed vast tussen andere zeiljachten die daar geankerd lagen.
Na een uurtje nog geen harde wind geweest, dus mijn vrouw vraagt: zullen we teruggaan naar die andere baai (rotsachtig, blauw water)? Ik hield het af en maar beter ook.
Midden in de nacht, windkracht 7 in die baai, de boot trok enorm aan het anker, maar we bleven liggen. Ik ging in de kuip zitten met mijn zeiljas aan om wacht te houden.
Een Duits jacht van 44 voet begint langszaam achteruit te bewegen, richting het Oostenrijkse jacht wat erachter ligt. Typisch geval van krabbend anker.
10 minuten later gaat een lamp in de kajuit aan en komen 2 mannen in boxershort aan dek.
Die zijn werkelijk 3 kwartier bezig geweest om opnieuw te ankeren, zonder resultaat.
Uiteindelijk hebben ze midden in de nacht het anker gelicht en zijn naar de dichtsbijzijnde marina gevaren.
Time Out - Elan 333 (2001)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 29 juli 2022 20:02 #1410829

  • triXXS
  • triXXS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 689
blauweaaf schreef :
Maar ze zeggen ook dat ik gewoon zonder BTW-verklaring kan gaan zolang ik maar binnen de 12 mijls zone blijf. (...) Weet iemand hier of ik die BTW-verklaring nodig ga hebben in Kroatie wanneer ik binnen de 12 mijls zone blijf?

Dat zou me verbazen. Hier in Nederland werkt het zo niet. We zijn een keer in het Stortemelk gecontroleerd door de douane, en die wilden een BTW verklaring zien. (Hadden we niet bij ons, maar mochten we na thuiskomst regelen gelukkig). We waren niet buiten de 12mijls zone geweest, maar dat kan iedereen zeggen natuurlijk.
Gaat Kroatie daar anders mee om?
Corsair 24
Laatst bewerkt: 29 juli 2022 20:04 door triXXS.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 31 juli 2022 06:37 #1410950

  • Eclips
  • Eclips's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6504
De bura is het sterkst in het Velebitski Kanal, de zeeëngte die Krk, Rab en Pag van het torenhoge vasteland scheidt. Ja, hij wordt voorspeld, maar omdat het een valwind is kan hij héél snel opsteken. Hoe verder van het land, hoe minder wind er staat.
Bij aankomst in Kroatië moet je je boot aanmelden bij de havenautoriteit (lučka kapetanija). Aangezien je over land komt en er vrij verkeer van personen en goederen is binnen de EU zullen ze niet naar een BTW verklaring vragen. Dat is mij ieder geval nooit overkomen. En verder heb je in Kroatië verdomd weinig reden om buiten de 12-mijls zone te gaan varen, tenzij je zou willen oversteken naar Venetië.
Roald

Never follow a Southerly!
Laatst bewerkt: 31 juli 2022 06:44 door Eclips.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 31 juli 2022 06:53 #1410952

blauweaaf schreef :
En, moet dat nog ergens omgezet worden in ICC Coastal waters, of wordt het automatisch als zodanig erkend in het buitenland?

Een vaarbewijs IS al jaren een ICC , staat er gewoon op . Hier een vorobeeld van coastal waters ( 1+2) .
Ad
Laatst bewerkt: 31 juli 2022 06:55 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 31 juli 2022 07:27 #1410955

Dit boek is een zeer goede aanrader, ze laten je de leuke ankerplaatsen weten, hebben we veel plezier van gehad.
www.freytagberndt.com/en/888-h...nien-montenegro.html

Onze foto's van onze vakanties daar
photos.google.com/share/AF1Qip...SUctcFB2Nm13Sy1IZDNB

photos.google.com/share/AF1Qip...aEwxazFaVkhmUEQtdmlB

photos.google.com/share/AF1Qip...ZTZfMDJUQ0tHYTBPWVVR
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 31 juli 2022 19:30 #1411128

Wij starten in de buurt van de Kornaten omdat je daar gelijk een heel hoop eilanden hebt en je heb dan ook niet zo grootte kans op de Bora.
Wel een bij bootje mee nemen zodat als je aan een mooring legt je wel naar de kant kan komen.
Wij aten vaak bij restaurants met eigen mooring waar je dan gratis kon liggen als je maar bij ze kwam eten. Vermijd de ACI marinas want die zijn nogal prijzig.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 31 juli 2022 19:55 #1411134

Yellow Boat schreef :
[…]

Een vaarbewijs IS al jaren een ICC , staat er gewoon op . Hier een vorobeeld van coastal waters ( 1+2) .
Ad
[…]

Toevoeging. Er moet ICC op het vaarbewijs staan, is dat niet zo (uitgegeven voor 1 jan 2010) dan kun je bij het CBR je vaarbewijs ruilen tegen een nieuw vaarbewijs die wel de vermelding van ICC draagt.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Laatst bewerkt: 31 juli 2022 19:56 door Orange Sunset.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 01 aug 2022 08:45 #1411196

Het meeste is wel gezegd
Alleen als je naar de havenkapitein (lučka kapetanija) gaat, ga dan netjes gekleed.
Nee geen pak maar ook niet in je zwembroek zoals een paar Duitsers deden toen ik daar net binnen was.
Er volgde een donderpreek en kom over een paar dagen nog maar eens terug..

En als je aan een moring gaat liggen check de bevestiging onder water en ook de lijn ertussen.
Anders eindigt je vakantie net als die van ons destijds.
De lijn die aan de moring zat is gebroken/doorgesleten op 6 meter diepte S'nachts.
Boot op de rotsen gekomen, total loss, en met een lege trailer weer terug naar huis.
Dit is de Ebste Eb die hier ooit geEbst heeft
Laatst bewerkt: 01 aug 2022 08:48 door SoFTSTuff.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 18 aug 2022 06:45 #1415835

Veel dank voor al jullie hulp. Ik heb lang getwijfeld, vandaar ook de radiostilte, maar het ga het toch doorzetten: kaarten en ankerplaatsen-boek gekocht, opblaasbare kayak en lange ankerlijn gekocht, IPC in huis, BTW-verklaring gaat niet lukken, dus die gok neem ik, druk bezig met m'n vaarbewijs, trekauto fixen, bootje klaarmaken. Ik heb er zin in!

Ik was wel geschrokken van het verhaal van SoFTSTuff. Daar krijg ik echt buikpijn van. Best lastig ook om een mooring lijn op 6m diepte te controleren op slijtage! Wat een nachtmerrie. Ik ben de bora aan het volgen op Windy: kijken hoe vaak hij voorspeld wordt door wie en of hij dan ook komt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 18 aug 2022 07:11 #1415851

Met een snorkel en duikbril is het makkelijk om een mooring line + mooring-blok te controleren. Doen wij in Griekenland ook altijd. We doen dit met ons eigen anker, maar zeker ook bij een laid mooring. Je wilt toch weten of de boel goed vast ligt. Is prima te doen. Helder water, lekker temperatuurtje... ;)
Laatst bewerkt: 18 aug 2022 07:15 door AndreAzuree.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 18 aug 2022 11:55 #1415951

Oke, snorkel en duikbril gaan mee. Maar naar 6 meter duiken...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 18 aug 2022 13:05 #1415970

geen punt. Van te voren 3 x goed diep in en uit ademen, dan een hoekduik, uitblazen terwijl je naar beneden zwemt. Dan lukt 6m makkelijk, als je wat traint 10m ook wel. Bovendien hoef je bij helder water niet helemaal naar beneden. Bij 3-4m diep zie je vaak al wat er aan de hand is.
Laatst bewerkt: 18 aug 2022 13:05 door AndreAzuree.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 08 sept 2022 11:41 #1421634

  • Eclips
  • Eclips's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6504
Al geweest? Ik was zelf deze zomer - met schitterend weer - op de Oostzee, maar heb veel berichten gezien over de bura dit seizoen. Waaronder een foto van een trailer die met boot en al van de kade geblazen was.
Roald

Never follow a Southerly!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 19 sept 2022 11:56 #1424358

Helaas, we zijn al weer terug. We hadden even geankerd bij een eilandje en zijn naar de top gelopen voor mooi uitzicht. Echt te gek hier! Maar bij het naar beneden lopen stapte ik op een losse rots die wegrolde, viel met m'n knie op een scherpe rots, en de rest van de vakantie werd als een ballon doorgeprikt. Na een hele reddingsoperatie inmiddels weer thuis in afwachting van de operatie, twee maanden brace en dan nog twee maanden revalidatie. Mijn broer kon gelukkig op stel en sprong overvliegen en heeft samen met mijn zoon de boot teruggevaren naar de trailer en naar huis gereden. Die kon meteen de winterberging in...

Maar, Kroatie in september kan ik echt iedereen aanraden. Mooi weer, met wind tussen 3 en 5, warme zee, en heel rustig. In de populaire ankerbaaien en havens gebeurt nog wel wat, maar daarbuiten is heel goed de rust op te zoeken.

Het was voor mij voor het eerst echt ankeren en aan een Danforth heb je dus echt niks op deze plek. De zeebodem bestaat uit rots met een centimetertje zand. Gelukkig had ik nog een tweede Danforth! Daarmee bleven we redelijk liggen: soms twee naar voren in een V, soms eentje voor eentje achter. Ankeralarm aan om het krabben een beetje te monitoren en soms de boel nog een keertje verleggen. Wat meer zeegang of wind was echter zeker niet goedgegaan. Dus, volgende keer een Delta, denk ik.

Dank aan jullie allemaal om mij de moed te geven dit project aan te gaan. Volgend jaar ga ik het zeker nog een keer doen, en dan neem ik kniebeschermers mee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 19 sept 2022 13:59 #1424387

  • Eclips
  • Eclips's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6504
Oei, wat een vervelende ontwikkeling. Beterschap dan maar. En wat het anker betreft: de bodemgesteldheid is niet overal hetzelfde. Op de ene plek heb je niet genoeg houvast met een danforth, op de andere kan je al muurvast komen te zitten met een opklapbaar paraplu-ankertje. Het belangrijkste is misschien nog wel een neuringlijn te bevestigen, zodat je het anker terug kunt trekken als het vast zit.
Roald

Never follow a Southerly!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Met boot op de trailer naar Kroatie 19 sept 2022 14:06 #1424388

Tjee blauweaaf, beterschap man! Wat een manier om de vakantie te eindigen.

Maar tot de val een fijne vakantie gehad zo te horen! Die regio wil ik ook eens vanaf het water beleven, tot nu toe moest dat vanaf het land met de auto en caravan. Dat is ook geen straf :laugh:
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Laatst bewerkt: 19 sept 2022 14:07 door Orange Sunset.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.301 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl