Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel?

Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 10 juli 2009 08:13 #79235

  • EvP
  • EvP's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5
Hallo,

Deze zomer zijn we van plan om een aantal eilanden op het Duitse Wad te bezoeken. Ik heb wat gegoogled en het lijkt erop dat we niet verder komen dan Borkum en Norderney met onze diepgang van 1,94.
Maar de echte diepgang van de havens kan ik niet vinden. Heeft iemand ervaring met de havens op Langeoog of Juist of andere eilanden die wel een diepe haven hebben?

groeten,
Ewald
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 10 juli 2009 12:01 #79265

Hoi Ewald,

Wij liggen nu in Delfzijl te wachten op beter weer (het is hier echt allerbelabbertst, vannacht dikke 7 bft door het wand en vandaag veel regen) om hopelijk morgen naar Borkum of Norderney te vertrekken. Wij hebben een Dehler duetta met 1,45 diepgang. Ik heb hier in Delfzijl zeekaarten van het Duitse Wad gekocht van de BSH en een boek over het Wad (Nordseekuste va Jan Werner, een erg goed boek!). Omdat wij nog drie weken hebben en terug moeten naar Zeeland zal het wel bij Norderney gaan blijven. Wat ik uit de kaarten en boeken op maak is:
- Borkum altijd en overal te bereiken
- Norderney ook de haven, maar je moet wel (als je binnendoor gaat) over de Osterems en het Memmert Wattfahrwasser, en die valt resp. 0,3 meter en 0,6 meter droog. Even rekenen dus. (Osterems: HW is gemiddeld 3,2 meter - 0,3 droogvallend = 2,9 meter water (zonder op of afwaaiing) en speling. Ik denk dat je er tussen 2 uur voor en 2 uur na HW overheen kunt met jouw diepgang)
- Juist is alleen voor patbodems en ander droogvallend gespuis, want de haven valt droog
- Wangeroge is ook lastig, blijft met doodtij een meter water staan. Maar met zegt dat de bodem slik is dus dat je wegzakt...
- Spiekeroog idem, blijft tussen de 0,5 en 1 meter staan.
- In Langeoog blijft wel wat water staan, ruim 1,5 meter. Blijft voor jou problematisch, maar zou je even verder moeten navragen.
- Verder heb je langs de Duitse wadden nog veel plekjes aan het vaste land, met sluisjes waardoor er vaak water blijft staan.

Kortom: je bent snel beperkt tot Borkum en Norderney met deze diepgang. OOk wij zitten met 1,45 meter al wat beperkter.

Gr,
Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 10 juli 2009 12:16 #79267

  • Beauty
  • Beauty's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6950
Wij liggen 1,80 dus net wat minder maar ik heb het lef niet. De dieptes op de kaart zijn mimimale dieptes onder bepaalde omstandigheden. 3 weken Zuiden wind is anders dan 2 weken Noorder storm om het maar zo te zeggen.

Er is in elke haven heb ik mij laten vertellen wel een plek aan een kop van een steiger waar je nog dik 2 meter water hebt ...... meestal ....... dus de vraag is ..... is die er dan ook als jij er bent en is die plek dan nog vrij.

Op zich met een goede kade muur is droogvallen op de kiel ook niet onmogelijk, zoals gezegd ...... niet mijn hobby dus ons zien ze er niet. Ik ken wel zeilers die het eilandje Juist aangelopen hebben met opkomend water, even lunchen en dan met afgaand tij naar Nordeny gezeild zijn. Daar heb je net even de tijd voor.

Gr Michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 10 juli 2009 13:44 #79282

  • EvP
  • EvP's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5
Ik was er al een beetje bang voor. Nou dan wordt het dus Borkum Norderney en misschien nog Helgoland.

Met 1,45 zou je nog wel naar Langeoog kunnen. Ik heb via google gevonden dat diepgang tot 1,80 kan.

@Durk jan: Het zou dit weekend (met name zaterdag) beter weer moeten worden, dus ik hoop voor je dat snel weer kan varen.
@Michel: de blubber inzakken met onze kiel, zie ik eigenlijk ook niet zo zitten en maar hopen dat de lijnen het houden en goed meeschuiven.

Groet,
Ewald
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 10 juli 2009 14:28 #79285

  • Albert 45
  • Albert 45's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12505
Op de Duitse wadden kan je, Juist uitgezonderd, wel liggen.
Met laagwater zak je daar met de kiel in de modder en blijf je keurig rechtop liggen. Het probleem zit hem in de wantijen waar je tegen hoogwater overheen moet en waar je met 1.90 m eigenlijk niet wezen moet.
Zelf steken we 1.35 m en hebben hier en daar toch nog moeite om tegen pal hoogwater er overheen te komen. Onder het eerste eiland voorbij Nordernye, Baltrum, liepen we minder dan een uur voor hoogwater nog vast. Zo zijn er nog meer plekken waar het, voor ons, krap is.
Dan moet je er ook nog rekening mee houden dat bij oosten wind het wad leeg waait, iets dat zomaar dertig cm of meer verschil kan maken.

Je kan natuurlijk ook buitenom gaan eiland hoppen en zorgen dat je tegen hoogwater binnenloopt maar met een beetje teveel wind uit de verkeerde richting heb je in de zeegaten niets te zoeken. Dan kan je beter uitwijken naar Helgoland met zijn diepzeehaven, daar kan je ook met storm veilig binnenlopen en omdat de voorhaven zo groot is, kan je zeilend naar binnen en hoeft er niemand aandek te komen voor dat je in rustig water bent belandt.

Nog een ding. Wanneer je droog valt in de havens, zakken de pontons verder dan jij, dus geef genoeg slack in je trossen. :wink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 10 juli 2009 15:11 #79294

  • Reganto
  • Reganto's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1070
Ewald (heb jij wel eens met mij meegevaren??), met jouw diepgang is Borkum, Norderney en Helgoland alleen te doen, maar alleen buitenom (althans, ik zou de gok binnendoor niet nemen). Vanaf Borkum is Norderney buitenom perfect te doen, met name omdat je dan exact zo kunt varen dat je altijd tij mee hebt. Sluchter-aanloop is geen probleem qua diepte (ben er 3 weken geleden nog geweest, alles zeer ruim) maar met een zuidlopende (hoge) zee sterk af te raden. Dit geld ook voor het Dovetief.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 10 juli 2009 17:30 #79324

  • Beauty
  • Beauty's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6950
Delfzijl binnendoor naar Nordeney is ook makkelijk te doen over het wantij. Gewoon voor de eerste drempel gaan liggen en wachten.

De eerste keer op de terugweg gingen we slechts 1 uur voor HW vanaf Nordeny over het eerste stuk, de laatste keer 3 uur voor HW. Was soms wel schuiven maar het water is rustig en heb je een bonk dan wacht je een kwartier en kan je er wel overheen. Het voordeel van zo vroeg vertrekken is dat je bijna tot aan Delfzijl dan nog stroom mee had en dat scheelde gewoon dik 2 uur.

Gr michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 10 juli 2009 19:44 #79358

Jaja, morgen moet het hier ook beter worden. Zondag weer even wat minder maar daarna een paar dagen zonder al te veel regen en wind, en zelfs nog wat zon 8)

Wij hebben zojuist besloten morgen naar Borkum te gaan, vooral omdat het pas rond 1500 uur HW Delfzijl is (en tegelijk ook HW wantij Osterems) en het dus erg laat gaat worden om Norderney te bereiken. Bovendien heb je dan steeds stroom tegen: Eerst van Delfzijl naar wantij, daar zouden we dan 2 uur voor HW overheen kunnen, dan nog weer stroom tegen omdat het nog HW moet worden, dan even stroom tegen omdat het afgaand water gaat worden naar volgende wantij en dan even stroom mee met de eb. Laatste stukje naar de haven dan dus weer tegen...

Al met al dan een lange tocht met veel wind tegen stroom.
Borkum is erg makkelijk en volle bak stroom mee op de Eems en een bezeilde koers. Dan maandag met goed weer buitenom naar Norderney, zoals Arjan al beschreef. Volgende week dan terug via misschien nog Greetsiel, dan zit je ook niet zo met 2 wantijen in 1 tocht, maar misschien dat van Norderney terug naar Delfzijl alles wat beter uitpakt.

Zitten nog wat te dubben over de weg terug naar NL. Schier en Ameland zijn ook niet echt te doen, en Delfzijl - Lauwersmeer binnendoor was wat saai (itt Harlingen - Lauwersmeer, dat vonden we echt een mooie route!). Misschien dus boven Schier langs naar Lauwersmeer en dan binnendoor of weer naar buiten steken. Iemand ervaring met Schier met 1,45 diepgang?

Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 13 juli 2009 06:42 #79582

  • EvP
  • EvP's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5
Hallo,

Dank voor de tips en informatie. ik kom net terug van regenachtig tripje op het IJsselmeer.

Inderdaad Arjan: Ik heb één keer met jou meegevaren en nog wel in lichte sneeuw! Was een leuke ervaring. Ik begrijp dat je trip naar de Oostzee goed verlopen is?

Verder denk ik dat het toch maar buitenom gaat worden naar Borkum, Norderney en Helgoland. Zeker als je hele trip met getij mee kan varen, is dat natuurlijk super. In het mooie boek van Jan Werner stond ook dat Greetsiel wel te doen is aangezien dat achter een sluis ligt en de diepgang tussen 2-3 meter is. Heeft iemand ervaring daarmee qua route er naar toe en haven?

Groet,
Ewald
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 14 juli 2009 19:18 #79828

We zijn inmiddels weer in Lauwersoog. Het bezoekje aan het Duitse wad is wat kort geweest omdat we eerdaags ook nog oom en tante gaan worden en dan is het wel leuk om ook nog binnen afzienbare tijd op kraamvisite kunt gaan.

Wij zijn vanaf Delfzijl naar Borkum gevaren. Stroom tegen wind en dat was best pittig op de Eems. Wel hoge snelheden over de grond gehaald. Op Borkum een dagje blijven liggen en met de trein naar het stadje geweest. Wij vonden Borkum verder wat tegen vallen: De meest westelijke haven heeft vervallen steigers, op het oog gevaarlijke elektrische installaties en gezellige gezamenlijke doucheruimtes. Wel verse broodjes!

Daarna naar Norderney buitenom. Het weer was zo heerlijk dat we niet, zoals gepland, via de Ostereems weer naar binnen zijn gegaan, maar gewoon boven langs Juist zijn blijven varen. Norderney was dan weer een heel mooi eiland. Nette haven, mooi dorp met nog veel kurhausen. Van Norderney weer buitenom vandaag naar Lauwersoog. Lange tocht, maar het scheelt een saai Eemskanaal en een lange tocht over het reitdiep.

Morgen wel binnendoor naar Harlingen omdat buitenom naar Vlieland net wat te lang wordt. Daarna nog een paar dagen Terschelling en dan weer kusthoppend naar Zeeland.

Wij hebben Greetsiel (tot mijn spijt) dus laten liggen. Volgens mij moet je daar gewoon kunnen komen vanaf Borkum, Norderney of Delfzijl. Dan hoef je maar 1 wantij over en kun je het dus altijd goed plannen.

Groeten,
Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 15 juli 2009 20:26 #79960

  • Reganto
  • Reganto's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1070
Norddeich schijnt ook een aardige haven te zijn en met een diepe kiel goed toegankelijk (van horen zeggen, dus ik kan het niet beamen).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 17 juli 2009 11:24 #80136

  • EvP
  • EvP's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5
Norddeich is inderdaad te doen. Daar zijn twee jachthavens. De grote haven Yacht Club Norden(250 ligplaatsen) heeft een minimale diepte van 1,80m en de kleinere jachthaven Yachtzentrum Stortebeker (50 ligplaatsen) heeft een minimale diepte van 2,15m. Deze laatste heeft ook een nog een uitgebreide faciliteiten voor kinderen (voor ons ideaal).

Nog 1 week wachten en dan gaan we die kant op.

mvg,
Ewald
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Duits wad mogelijkheden met diepe kiel? 17 juli 2009 14:10 #80151

  • Reganto
  • Reganto's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1070
Dan nog iets: het Plaatgat is sterk gewijzigd en ondieper geworden. Hier geld: met een zuidlopende (middel tot hoge) zee pittig!

Aanvullende tip: bel de toren Schier met de vraag hoe de toestand in het Plaatgat is. 0519-531247
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.280 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl