Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Overpeinzingen van een solozeiler

Overpeinzingen van een solozeiler 23 okt 2002 00:13 #1988

Voor eenieder geldt zijn eigen ideale setting, ik zeil regelmatig alleen met een kwarttonner. Een autohelm ST1000 voldoet uitstekend, ook 2ehands zie je die nog wel eens, op de nieuwmarkt is hij allang vervangen.

Alle lijnen zijn naar achteren geleid via valgeleiders en stoppers van Easylock. De kleinste maten zijn goed van proportie. Let op dat je de lieren achter je stoppers zet.

Onder mijn mastvoet heb ik een RVS plaat met uitstekende, omgebogen flappen geplaatst. In deze flappen (plm 20mm breed) zitten gaatjes waaraan D-sluiteingen en katrollen, hierdoor worden de vallen afgebogen van mast naar valgeleiders. Valgeleiders kun je net buiten je luikdragers kwijt op een bijv. een driehoekige verhoging. Dat staat racy. Van valgeleiders naar achteren: valstoppers en lieren. Let op dat je voor valstoppers/lieren goede verstevigingen maakt buiten en binnen, 7mm multiplex is niet stevig genoeg. Ikzelf heb met 2x10mm ocoume mplex verstevigd. Als je wilt kan ik je gescande foto's mailen, mail dan even.

Leuk en dankbaar werk, voorkom tijdelijk gekunstel.

Succes,

Marcel Wigman
Kwarttonner "Tristan"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Overpeinzingen van een solozeiler 05 mei 2003 15:14 #2508

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
hallo Leo,

Zo'n neerhaler voor de fok heb ik inmiddels ook gemaakt, het werkt perfect! Vanuit de kuip in 3 seconden de genua neerhalen. Ik moet nog wel een zig-zaglijntje tussen de zeereling knopen zodat de genua er niet tussendoor kan waaien.

Het maken is zo eenvoudig dat het de moeite van het proberen waard is; gebruik geleideblokjes zoals je die ook voor een rolreef instalatie moet kopen, een blokje op de boeg is vanzelfsprekend, plaats er echter ook 1 achter het achterste geleideblok, dan trek je de lijn omhoog in plaats van naar achteren, zo kan je meer kracht zetten.

Ik studeer nog op een haspeltje op de achterscepter om de neergehaalde lijn (6 mm) op te haspelen voor extra gemak.

Mijn vorige boot, een ws 600, had een plastimo instalatie met twee geleideblokken maar geen achterste blokje.

Ik zou zelf geen plastimo kopen, ik vind de kwaliteit wat mager. Veel kunststof delen die gevoelig zijn voor slijtage en daarmee kwetsbaar.

Betere kwaliteit levert bedieningsgemak, zeker voor een solozeiler.

Sven Heesterman
kwartton "Iduna"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.252 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl