Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3

Onderwerp: vissen tijdens het zeilen

vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 14:13 #201077

  • cow
  • cow's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2
Ben net lid geworden van het forum en vroeg me af of het over 'vissen' zou kunnen gaan. Aangezien het ook over 'koffiezetten' gaat, neem ik aan, dat het zomaar kan!

Vorige zomer voor 3 maanden naar de Oostzee. In Schevingen bij een speciaalzaak visgerei gekocht. Haakjes en een duiker (ik weet niet hoe zo'n ding heet) die je haakjes en loodjes omlaag houdt. Ik heb 2x iets gevangen in drie maanden tijd. Ik heb gevist terwijl we 2 knopen voeren en sneller. De kabeljauw hebben we gevangen toen we in de Rede voor Warnemunde voor anker lagen omdat we wegens dichte mist de haven niet in konden. Tips voor wat betreft het vissen van af een zeilende zeilboot? Ria
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 14:29 #201083

  • Capolavoro
  • Capolavoro's Profielfoto
vissen, dat kan. Welkom ook.

zo'n 'ding' om je haken onder water te houden is een paravaan.
Vaak kun je de hoek ervan instellen en daarmee de diepte regelen.
Hoe diep? Geen idee, ik doe iets van 1 meter en vang dan makrelen.
De paravaan moet wel een flink end achter de boot, 50 meter is mooi.
Soms van je in een uur 10 makrelen, soms een hele dag niets...
Langzaam varen is wel nodig, boven 3 kts vang ik nooit wat, alleen 1 keer de onderkaak van een makreel die wel in de haak kon bijten maar het daarna niet meer kon bijhouden.

groet
t
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 14:36 #201090

  • Toxicated
  • Toxicated's Profielfoto
Dus nu zwemt er een een makreel in de rondtje zonder kunstgebit :woohoo:

Voor wat betreft het makreel vissen ik weet nog wel (van vele jaren geleden) als ik de zee op ging met zo een grote schuit dat ik altijd de meeste ving als ik de paternoster niet te veel liet zakken.

Wat ik deed was het volgende: de lijn vrij en die laat je een eind zakken (10 meter, 20 meter...geen idee, maar genoeg) dan ging ik met de hengel op en neer, een keer of wat, dan haalde ik de lijn een meter of 2 op en ging weer met de hengel op en neer...zo ging ik door totdat ik merkte dat ik beet had.
Dan liet ik de vis even zwemmen (halve minuut ofzo)

Op deze manier trek je paternoster door de school heen omhoog (als die er is) als je eenmaal beet heb zit je in de school en door de vis even te laten zwemmen gaat het aas ook mee en worden andere vissen getrickerd

Dat was de manier waarop ik eigenlijk altijd wel goeie vangst had.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 14:45 #201095

tox en capo, op makreel vissen en is net zoiets als zeehondjes knuppelen, aas heb je niet nodig, eigenlijk een haak ook niet, gewoon met een vork prikken. :evil:

op groot water heb ik altijd wel kunnen zorgen voor vers, soms zelfs te groot. 15 kg bonito was te veel voor sietse en een kat.
wel in de gaten houden als je beet hebt, een keer het hele zooitje afgebroken, zat er iets heel groots mijn visje op te vreten.
het hangt van je soort en grote van je kunst aas af hoe groot de vangst zal zijn, die kunst visjes spelen al uit zich zelf voor onderzeeer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 14:46 #201096

Ik heb met een paternoster achter mijn boot aan met 500 gram zinkgewicht aan wel zo'n 75 meter lijn meerdere keren een maaltje makreel of geep weten te verschalken. En dat gewoon onder het zeilen bij 4-5 knopen!
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 14:47 #201097

Dit stukje heb ik al eerder op www.wadvaarders.nl gepost.
(Onder vrij, eten op het wad)


Als wij een weekje op het wad vertoeven, zonder koelkast en de havens mijdend, dan is na een dag of twee het verse vlees wel op. Natuurlijk kan je verder mosselen of kokkels eten, maar wat variatie is ook niet weg. Zo kwamen wij op het idee om gerookte makreel te eten. Tja, hoe doe je dat?

Eerst het vistuig
Hiervoor gebruiken we een paravaan met een makrelen-paternoster. Heb ik niet zult u zeggen, maar ’t is gemakkelijk zelf te maken en maar eventueel ook te koop. Een paravaan maak je van een stukje hout van 4x8 cm, en ongeveer 1 cm dik, aan de voorzijde afgeschuind onder 45 graden. Vooraan twee gaatjes voor de lijn naar de boot, achteraan een gaatje voor de makrelenlijn. Om te voorkomen dat het een warboel wordt kan je nog twee warteltjes aan de lijnen zetten.
De makrelenlijn of makrelen-paternoster is een lijntje met dwarslijntjes met haakjes eraan. De haakjes zijn versierd met kippenveertjes, die door de makrelen zo leuk worden gevonden dat ze erin happen.

Het geheel wordt een meter of tien tot twintig achter de boot aan gesleept aan een dunne, maar stevige vislijn. Door de schuine voorzijde duikt het plankje de diepte in tot een meter of drie.

De eerste makreel gevangen!

Waar te vangen
Zwemmen die makrelen nou overal? Nou nee, ik kwam ze alleen tegen in het zeegat oost van Baltrum. Maar ze zijn wel makkelijk herkenbaar aan het clubje meeuwen dat er boven hangt te krijsen. De makrelen jagen namelijk de kleine visjes naar boven die door de meeuwen worden verschalkt. Zie je dus meeuwen, krijsend duiken op het water, dan kunnen daar dus makrelen zitten. Houd echter ook de diepte in de gaten! Bij Neuwerk waren die duikende meeuwen er ook, maar vastlopend op een plaat bij hoog water (het was nog maar 40 cm diep) beseften we nog net op tijd dat meeuwen ook wel krabbetjes lusten. Bij de visboer vangt het overigens ook goed, en het panklaar maken doet 'ie ook wel voor je. Afijn, de techniek is één ding, vangen is een tweede.

Het panklaar maken
Maar eens komt het moment dat er dan daadwerkelijk iets aan je haak zit. Na het spartelende ding binnengehaald te hebben, geef je hem eerst een stevige tik op z’n kop (met een lierhandel of zo). Daar worden ze heel rustig van. Vervolgens moet hij panklaar worden gemaakt. Mijn pan is niet zo groot, dus kop en staart gaan er af. Verder wordt de buikholte open geritst, aan de achterzijde vlakbij een vinnetje zit al een gaatje met een begin. Alles wat los in de buikholte zit, inclusief het zwarte vlies, mag er uit en is voor de wachtende meeuwen.

Het roken
Natuurlijk kan je in de hengelsport- of kookwinkel een heel mooi RVS rookoventje kopen voor zestig euro of nog meer, maar het volgende werkt ook prima.

Een oude juspan (kringloop: € 2,50) daarin wat houtmot (schaafsel van beuken- of kersenhout, niet geïmpregneerd of geschilderd natuurlijk), een onderzettertje of afstandhouder gefabriceerd van wat stevig draad, een oud bordje als lekbakje en een roostertje van wat gaas waar de vis op kan liggen. Tot slot een goed sluitend deksel.

De vis eerst goed met een handvol zout inwrijven en paar uur laten intrekken. Dan schoon spoelen en droogdeppen en het liefst nog even laten drogen. De pan op een hoog vuur flink warm laten worden tot de houtmot begint te roken, dan het vuur zacht, de vis erin en het deksel op de pan. De pan moet zo heet zijn dat je net wel/net niet je hand op het deksel kan houden, de temperatuur ter hoogte van de vis moet ongeveer 60-70 graden zijn. Na zo’n 20 minuten kan het vuur uit en de vis in de pan laten afkoelen. Of nog 10 minuten doorroken en de vis lekker warm opdienen.
Eet smakelijk!
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Laatst bewerkt: 13 juni 2011 14:48 door It Paradyske.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 14:50 #201098

Oh ja, zo ziet mijn paravane eruit:
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 14:51 #201099

  • rsv
  • rsv's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1969
Verleden week heb ik het ook eens gewaagd tussen stellendam en de roompot.
Ik had al een tijdje een werphengel aan boord,een kunstaas voor zeebaars en wat pluimpjes voor de makreel.Het kunstaas is met zo'n lip die je kan kopen waar een diepte op staat.Het kunstaas blijft dus op 7m diepte tijdens het slepen.Deze is er één van 7m op aanrader van de zaakvoerder van de visgerei winkel.Daaraan bevestig je dan de pluimjes met haak(onderlijn).Nu had ik na 2min al prijs met één kleine makreel.Dit onder motor met +/-5.5knp.Omdat er weinig tot geen wind was zeilde ik maar 3knp,en ook ik dacht dat dit een goede snelheid was om makreel te vangen.Meer dan een uur geen vis gezien.toen kwam de wind terug en was mijn snelheid weer +5 knp.Eerst ving ik weer een enkeling.Toen die er af was had ik na 2 min weer prijs.Ditmaal ving ik er 3 ineens (onderlijn met 6 haakjes)Dus volgens mij is 5knp beter dan 3knp om makreel te vangen,maar het kan ook beginners geluk geweest zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 15:13 #201108

  • Proost
  • Proost's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10713
Is al eerder een topic over vissen tijdens het zeilen geweest in 2009.
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 16:32 #201134

  • Baines
  • Baines's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 4777
Proost schreef :
Is al eerder een topic over vissen tijdens het zeilen geweest in 2009.

Klopt! En voor diegenen die het nog eens willen teruglezen: Vissen vanaf de boot
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 16:37 #201137

Er is inderdaad discussie over de snelheid, de ene groep roept niet te hard, want anders kunnen de vissen het niet bijbenen. De andere groep roept: minstens 5 knoop, dan ga je zo snel dat de makreel niet kan zien dat het kippenveren zijn.

Mijn ervaring is de laatste, raggend over de Oster Ems met 6-7 knts ging het prima.
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Laatst bewerkt: 13 juni 2011 16:38 door It Paradyske.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: vissen tijdens het zeilen 13 juni 2011 16:39 #201140

  • Capolavoro
  • Capolavoro's Profielfoto
It Paradyske schreef :
Er is inderdaad discussie over de snelheid, de ene groep roept niet te hard, want anders kunnen de vissen het niet bijbenen. De andere groep roept: minstens 5 knoop, dan ga je zo snel dat de makreel niet kan zien dat het kippenveren zijn.
5 knoop lukt misschien nog wel, hoewel ik meer heb gevangen bij lagere snelheden. Op mijn normale snelheid (7,5 a 8 kts) vang ik niets (behalve die onderkaak).
groet
t
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

vissen tijdens het zeilen 07 mrt 2017 15:30 #815416

Hey Zeilers, dat er al wat geschreven is over 'vissen tijdens het zeilen' zien we allemaal.

Maar ik ben opzoek naar praktische informatie over WAAR, WANNEER en HOE we het best kunnen vissen tijdens het zeilen.

voorbeeld A: In de lente ben ik op de Oosterschelde, na een dagje zeilen wil ik misschien een verse vis op tafel. Om dit te bekomen, moet ik 1)eventjes voor de haven met mijn sleeplijn rondvaren? 2) Er is geen roofvis, je zal moeten hengelen 3)... (opties open)

Voorbeeld B: Ik ben op de Noordzee ter hoogte van IJmuiden (begin Juni) WAAR en WAT zal ik vangen? Hiermee doel ik op de locatie (meer naar de kust toe of dieper water)

Wie kan er mij helpen? Het doel is zo efficiënt mogelijk te vissen tijdens het zeilen.

Deze zomer willen we naar het Noorden zeilen. Ik heb een sleeplijn, krabbefuik en hengel. Het is niet mijn intentie om te gaan stropen of meer te vissen dan nodig. Alleen onze ervaring rijker te maken.

Ik kijk uit naar jullie bijdragen!

Deze vraag is gesteld op dit forum na weinig vangst op het internet over dit onderwerp.
Zeilen en genieten van het leven!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

vissen tijdens het zeilen 07 mrt 2017 19:33 #815506

Tijdens het zeilen, tot een snelheid van ongeveer 4 NM gewoon een paravaan uitvieren.
Aan een lijn van ongeveer 35-40 mtr.
En je ziet het vanzelf.

p.s. paravaan kan je zelf maken. Een plaatje watervast HH van ong 8 of 10 mm dik, ong 200x100.
Eén zijde 45 gr schuin zagen. Aan de voor en achterzijde een gaatje van bv 3 mm boren.
Aan de schuine zijde komt de lange lijn en aan de achterzijde de lijn met haken.
Suc6
Gert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

vissen tijdens het zeilen 07 mrt 2017 19:46 #815511

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16255
Ook wij gooien graag een paravaan of een aasje uit. De laatste twee jaar zijn de vangsten echter dramatisch slecht te noemen en als je wat vangt is het nog bijzonder klein. Dat baart me toch wel zorgen moet ik zeggen.
Zorg wel als je met de paravaan vist dat je ook achterom kijkt en je ook ziet wanneer je beet hebt. Als visser ben je niet veel waard als je onnodig leed veroorzaakt, dat gebeurt al te veel. Met hoge snelheid vissen gaat ook. Die vissen halen je aasje echt wel in maar alleen blijft er maar weinig hangen door de druk en los je de meeste vis met een opengescheurde bek. Denk een beetje na bij wat je doet en eet dan smakelijk!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

vissen tijdens het zeilen 07 mrt 2017 20:09 #815528

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Welkom op dit forum Zeilendeman!

Ik probeer op de Noordzee met behulp van een paravaan altijd Makreel te vangen. Net als Holtere de afgelopen twee jaar niets gevangen :(

Er zitten wel wat beperkingen aan paravaanvissen. Boven de pakweg 5 kn gaat dat niet meer, de paravaan stuitert dan over de golven. 'S nachts haal ik de lijn meestal binnen omdat je dan niet goed ziet of je wat gevangen hebt. In stukken met veel zwevend zeewier blijft er nogal eens wat haken en vlakbij de kust in ondiep water riskeer ik de paravaan als die ergens achter blijft hangen (de diepte van de paravaan blijft altijd een beetje een gok). Makreel kan overal zitten dus dat is helemaal een gok...

Maar áls je wat vangt, oh wat lekker zo'n vers filee'tje in de pan!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

vissen tijdens het zeilen 07 mrt 2017 20:16 #815535

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16255
Bij dezen een bouwbeschrijving van een paravaan uit de oude doos. Ik heb wel een haat-liefde relatie met die dingen. Ik heb er een keer een van iemand gekregen en die deed het verschrikkelijk goed. M.a.w. die bleef goed onder water. We zijn hem kwijtgeraakt omdat we te dicht langs een boei voeren. De latere exemplaren ploppen iedere keer weer naar boven zodra de vaart iets toeneemt alle trimpogingen ten spijt!

Bijlage:

Bestandsnaam: Paravanebo...ing.docx
Bestandsgrootte:18 KB
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

vissen tijdens het zeilen 07 mrt 2017 20:40 #815549

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Ik heb deze 2x gemaakt en 2x werd het niks. Trokken als een gek onder water om vervolgens uit te gieren, uit het water te springen en op z'n kop verder te stuiteren. Van alles geprobeerd en toen maar gewoon zo'n plastc ding van Davis gekocht. Die doen het goed maar zijn eigenlijk te kwetsbaar. Na er een verspeeld te hebben omdat het plastic afbrak heb ik nu een borglijntje tussen de treklijn en de vanglijn. Als er dan wat breekt kan ik het meeste nog redden in ieder geval.

Ik heb nog een plan om hem na te maken van dik aluminium, maar andere bootprojecten hebben nu even prioriteit.

Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 07 mrt 2017 20:43 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

vissen tijdens het zeilen 07 mrt 2017 20:45 #815553

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16255
Zoek eens op Jenzi paravaan. Daar lukt het ons redelijk mee. Vooral de zwaardere varianten.
Verder niet teveel lijn en aasjes erachter hangen want dat moet de paravaan ook allemaal meeslepen!
Laatst bewerkt: 07 mrt 2017 20:46 door holtere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

vissen tijdens het zeilen 07 mrt 2017 20:54 #815556

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17703
Ik heb er een vanglijn van een paar meter achter en een blinker met driepuntshaakje. Aan beide kanten een wartel. Minder kan niet volgens mij.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

vissen tijdens het zeilen 07 mrt 2017 21:26 #815571



Paravaan met tochtstrip als aas, makreel op de noordzee en zelfs af en toe een geep.
Met 3 knopen de kleintjes, met 8 knopen de groters.
De jeugd heeft de toekomst
Laatst bewerkt: 07 mrt 2017 21:34 door ZeilBroer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:vissen tijdens het zeilen 07 mrt 2017 23:12 #815602

  • an3s
  • an3s's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 83
Op de vraag wat vissen en wanneer, zou ik zeggen kijk eens naar de visboten waar je op kan stappen. Makreel is wel seizoen gebonden. Vaak op de Noordzee boven op het wrak vissen. Dus als je daar een beetje langs vaart is de kans wellicht wat groter. Een sonar upgrade op je plotter helpt ook bij makreel.

Oktober tm mei zitten ze weer meer op kabeljouw te vissen op en tussen de wrakken.

Dicht onder de kust zit je meer op platvis etc te vissen begreep ik van vissers met kleine visbootjes.

Ik had vroeger een vliegerlijn rolletje met erg dik draad. Wat verenpaternosters en veeeeel lood. Als je op de noordzee wat vissers in de buurt hebt, alleen op het fokje er langs en lekker makreel binnen halen. :-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:vissen tijdens het zeilen 08 mrt 2017 11:39 #815703

Heerlijk draadje, over vissen...

Drie ervaringen:
- Ben al drie keer parafaan en haakjes kwijtgeraakt, 2 keer met vangst. Goed borgen is cruciaal.
- Om Amrum waren er op zeker moment veel locals in de haven. Na een uur kwamen ze terug. Er zat een school makrelen in de geul die langs het eiland liep.Emmers vol. Enige wat ze hoefden te doen was een haak in het water laten zakken
- Eerste en enige keer dat ik een geep ving was fantastisch. Mooie vis, klap op de kop, ingewanden er uit, in de pan en na vijf minuten bakken een heerlijke traktatie.

Vraag:
De snelheid.... ik vang weinig, komt dat door de snelheid (vaak meer dan 5 knopen), of de lijn, ik gebruik vooral 3 mm lijn, is veel fijner te hanteren, alleen laatste stuk vislijn.


Groet,
Frank Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:vissen tijdens het zeilen 08 mrt 2017 12:04 #815715

Leuk onderwerp. Ik ben zelf geen visser maar mijn bramzijgertjes kun je er uren mee zoet houden. Alleen moet ik ze op de vraag "wat is dat voor vis opa?" steeds het antwoord schuldig blijven. Wie helpt me aan een boektitel, liefst met veel plaatjes, waarin ze hun visje kunnen opzoeken?
Laatst bewerkt: 08 mrt 2017 12:08 door Joshua Slocum.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:vissen tijdens het zeilen 08 mrt 2017 12:30 #815724

Met een boek kun je die gasten niet meer bekoren! :woohoo:
Een android-app.... 'vissengids' biedt misschien soelaas ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
  • 3
Tijd voor maken pagina: 0.369 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl