Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Blanke delen in Epoxy?

Blanke delen in Epoxy? 08 aug 2004 11:57 #4246

  • meyerink
  • meyerink's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 101
Ha Richard,
Zelfde vraag had ik twee jaar geleden aan Eppo van Ihren gesteld toen werkzaam bij hechtschip. Hij adviseerde om blanke mahonie eerst te behandelen met epoxy injecteer hars. Droogt heel langzaam, maar na zeven dagen schuurbaar. resultaat van deze behandeling lijkt heel bereoerd, omdat deze hars heel onelijkmatig in het hout trekt (je denk dan dat krijg ik nooit meer goed, maar na goed schuren krijg je het heel glad. Daarna doe je drie lagen epoxy impregneer hars (nat op nat, dus de volgende laag pas erop als het bij direkt contakt net nog pikt, maar als je met je vingertoppen over het oppervlakte strijkt(niet duwt), lijkt het droog. NA goed uitharden, goed schuren. Dan drie lagen twee-componenten lak (dubbel-coat karaat, dus dat geeft een kleur laagje). Per twee lagen kan het nat op nat. De volgende twee lagen pas doen na fijn opschuren. Afwerken met drie lagen dobbel-coat blanke lak met UV-filter. Is hard nodig om alles goed UV bestendig te maken. (totaal dus tien lagen, lijkt veel en is ook redelijk veel werk, maar het resultaat is er dan ook echt naar. Ik heb nu twee seizoenen erop zitten, en het zit er nog op al had ik het gisteren gedaan. PS, alle produkten die ik hierboven noemde zijn van de ijssel.

Groet,
Jules
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Blanke delen in Epoxy? 17 aug 2004 08:35 #4273

Ter overweging het volgende:

De lijm tussen de fineerlagen van watervast multiplex is zo dicht dat lijm/epoxy daar niet doorheen komt en dus niet verder doordringt dan de bovenste fineerlaag. Je kunt je afvragen of het zin heeft om mplex te impregneren met dunne epoxy. Epoxy is nl. zeer UV gevoelig, als je de afdekkende laklagen met UV filter later wat verwaarloost en het UV filter verliest zijn kracht is je epoxy daaronder zo heen (verkleurt/ontbint) en zie dat er maar uit te krijgen.

Tegenwoordig bewerk ik blanke delen, zowel massief als multiplex, niet meer met epoxy maar ga meteen met 2 component polyurethane lak met UV filter aan de gang. Dit is waterdun en drinkt diep in het hout, in het geval van multiplex doorweekt het de bovenste fineerlaag. Omdat de volledige laag is voorzien van UV filter blijft het hout lang zijn donkere kleur behouden. Ook 2 componenten PU lak is net als epoxy zeer dicht, voor zover ik kan beoordelen heeft het geen voordelen om er nog epoxy onder aan te brengen.

Voor kleur geschilderde oppervlakken zou ik wel een epoxy ondergrond aanbrengen, maar dat is een ander verhaal.

Marcel Wigman
Kwartton "Tristan"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Blanke delen in Epoxy? 19 aug 2004 13:54 #4280

PU wordt ook gebruikt als deklaag in brandstoftanks (diesel), ik zou niet weten waarom je op je dek of laat staan blanke delen een hogere dichtheid zou willen verkrijgen. Ik weet niet of de dichtheid van PU lak en epoxy elkaar veel ontlopen, het zijn beide chemische uithardingsprocessen en die zijn veel dichter dan uitdampende lakken. Ik zou zelf epoxy vooral gebruiken vanwege de duurzaamheid en hardheid en vooral op plaatsen waar je juist die eigenschappen zou gebruiken, hoe verder het in je hout zit (bij injecteer het diepst, maar bij multiplex is dat dus beperkt tot de bovenste fineerlaag! itt massief hout) hoe 'n dikkere laag keihard wordt, handig als je een boom oid op het dek laat kletteren.

Wat er in kan kan er ook weer uit. Dampdichtheid heb je volgens mij niet echt nodig voor de delen die niet permanent onder water liggen, boven water bepaalt de dampdichtheid de snelheid waarmee vocht wordt doorgelaten IN en UIT, hogere dampdichtheid betekent dan max. vochtehalte van het hout, maar dat is nog altijd veel lager dan bij conventionele lakken en als die vwb. dampdichtheid op blank buitenhout al voldoen zou dat voor PU of epoxy beide zeker gelden. Maar als conventionele lak voldoet vwb. de dampdichtheid zal PU ook voldoen, het gaat meer om de slijtvastheid, PU lak is veel sterker dan conventionele lakken.

Ik heb plm vier lagen opgebracht, de eerste twee worden door het hout opgeslobberd, derde vulde al aardig, dan schuren en laatste laag erop. Let er op dat je voor max opbouw van laagdikte PU lak binnen 24 uur zonder schuren zo op de vorige laag kan opzetten met optimale hechting, het 'smelt' als het ware in de vorige laag. Voordat je de laatste laag opzet zou ik de ondergrond wel goed laten uitharden (een week), dan gladschuren en laatste laag opzetten om een strak oppervlak te krijgen.

Ik heb het spul bij Polyservice vandaan, blanke 2 componenten Poly Urethane lak met UV filter zonder kleur, hebben ze er maar één van. IJssel verkoopt ook iets dergelijks. Maak niet teveel in één keer aan, ik werk voor de blanke delen met porties van telkens 100 gram, anders is het al stroperig voordat je het bakje weggesmeerd hebt. Natuurlijk afhankelijk van de opname van het hout, gaat bij de eerste laag/lagen veel harder dan daarna.

Marcel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.102 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl