Berghout-2 schreef :
No epoxy!
Not now, not ever, not never!!!
Je krijgt er spijt van als je er epoxy instopt.
@jmarinis: een stuik zit altijd op een spant, dus een plankje met smots aan de binnenkant: dat zal niet gaan. So wie so werkt het niet om lekken vanaf de binnenkant dicht te maken.
Wat wel werkt: de motkorf. WnW beschreef het al: met zaagsel. Stop fijn zaagsel (of liever: schuurstof uit de bandschuurmachine) in een plastic zakje, neem dat mee naar de lekke plek en wrijf het erin. Naar behoefte te herhalen tot aan de hellingbeurt.
Shell beweert dat zijn Tixophalt ook aan natte oppervlakken hecht (onder water?), maar dat kun je vergeten.
Maar als de lekkage erg hardnekkig en heel fors is, dan kun je wel een dikke laag tixophalt op een triplex plankje leggen, en dat op de lekke plek duwen en op 1 of andere manier vastzetten (spijkertje, schroefje, nietje)
Succes,
Wim.
Toevoeging: je schrijft dat de stuiknaad net onder de waterlijn zit. Is het mogelijk om het schip genoeg te krengen om die stuik boven water te krijgen? Dan kun je 'm fatsoenlijk breeuwen, wat natuurlijk het allerbeste is.
Ik zal even verder ingaan op mijn opmerking datje spijt gaat krijgen van epoxygebruik in de lekke stuik.
Een oudere stuik is altijd wat rafelig, flodderig. Dat hout is altijd vuil van olie, teer, pek, slik, kit ofweetikveelwat. Als je daar epoxy induwt, zal het echt niet hechten, maar het vormt zich naar de kieren en gaten van het hout en zal daardoor de lekkage even verhelpen.
Zodra het hout werkt (en dat doet 't), dan gaat 't weer lekken om de epoxy heen, terwijl die uitgeharde epoxy als een nare harde klont in de kieren en gaten ligt.
Later, als de kotter in dok staat, zul je proberen om die stuik goed te breeuwen, maar dat gaat dan niet door die ellendige klont epoxy. Je kunt die klont er haast niet uit krijgen, omdat-ie zich zo mooi gevormd heeft naar de contouren van het hout; dat wordt dus hakken en slopen.
Maar nòg vervelender is het, als je tijdens het breeuwen zo'n stuk achtergebleven epoxy tegenkomt. De kans op schade aan het breeuwijzer is groot, je slaat er zómaar een braam op. En de kans op schade aan het hout is groot, omdat je de klont epoxy laat bewegen met je breeuwijzer waardoor de naadflanken worden beschadigd.
Tot overmaat van ellende is het onmogelijk om een naad goed waterdicht te breeuwen als er resten epoxy in zitten.
Kortom: het lijkt een leuke, handige en snelle oplossing om epoxy in een lekke naad/stuik te prakken, maar het brengt je kotter ernstige schade toe.
Ook voor je portemonnee is het niet fijn, want epoxyklonten verwijderen kost erg veel tijd (= arbeids- en dokkosten) en veroorzaakt houtschade.
Hou dus asjeblieft epoxy ver verwijderd van je scheepje! Er zijn al genoeg (teveel) houten schepen waarop is gekloot met epoxy; je hoeft die experimenten niet te herhalen.
Groet,
Wim.