Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Stuurinrichting op zeilboot Invader 22"

Stuurinrichting op zeilboot Invader 22" 11 juni 2020 09:58 #1172229

Hallo iedereen. Even voorstellen: ik ben peter en woon in eeklo, belgie. Ik ben 55j. En hou van water en dus ook van varen. Ik heb mij onlangs een bootje gekocht. Het is een Invader 22 kimkiel met 9,9 4t motor. Ik ga dit bootje enkel als motorboot gebruiken. Dus niet om te zeilen. ( geen mast aanwezig) nu had ik graag een stuurtje erop gezet. Mijn vraag is of een stuurwielset met monokabel sterk genoeg is om het roer te bedienen/bewegen? Zijn er hier knappe koppen die dit al gezien hebben op een zeilboot? Ps: het gaat dus over een monokabelset en geen hydrolische! Graag advies en raad in deze, aub. Alvast bedankt. Peter.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Stuurinrichting op zeilboot Invader 22" 11 juni 2020 10:44 #1172242

 • ilCigno
 • ilCigno's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 15406
Het roerblad van zeilboten is doorgaans aanzienlijk groter dan dat van motorboten van gelijke grootte. De krachten er op dus ook. Ik heb nog nooit een zeilboot gezien waarvan het roer werd bewogen met een monokabel (trek-duw kabel). Van motorboten weet ik het niet, geen verstand van. Ik zou het roeroppervlak meten en daarmee advies vragen aan de leverancier van dergelijke systemen.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Stuurinrichting op zeilboot Invader 22" 11 juni 2020 10:53 #1172246

 • Eclips
 • Eclips's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 4910
Je kunt kiezen voor een "rack and pinion"-systeem zoals dat gebruikt wordt op boten met zware buitenboordmotoren. Een van de bekendste systemen is Teleflex/Seastar "Rack". Deze werden standaard gemonteerd op de MacGregor 26X en M, zeilboten die met een flinke buitenboordmotor konden worden uitgerust en dan min of meer konden planeren. Die kabel is sterk genoeg om zowel de motor als de twee roeren te draaien het systeem is niet heel erg duur.
Roald

Wat niet goedgekeurd is, is wellicht nooit gekeurd.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Stuurinrichting op zeilboot Invader 22" 11 juni 2020 10:54 #1172247

 • CMO
 • CMO's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1111
Er is vast wel iets in elkaar te knutselen dat dit gaat werken. Kant en klaar zal er niet zijn. Er zijn ook stuurkabels waarmee je direct je bbm kan bedienen en besturen. Je ziet dit veel op speedbootjes ed. Wellicht dat dit nog beter is? Dan kan je je roer zelfs van de boot afhalen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Stuurinrichting op zeilboot Invader 22" 11 juni 2020 10:56 #1172249

Hallo, dank voor de snelle reactie. Het is inderdaad een flink uit de kluiten gewassen roer. Ik heb al wat inlichtingen gevraagd hier en daar maar krijg nooit een concreet antwoord. 1 keer heb ik tot max. 140 kg duw-trekkracht als referentie gekregen maar meer niet.

Mvg, peter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Stuurinrichting op zeilboot Invader 22" 11 juni 2020 11:17 #1172255

Aan Eclips. Die Seastar 'Back Mount Rack had ik ook al gezien. Ziet er indedaad wel stevig uit. En betaalbaar! Aan CMO: enn kant en klaar systeem zal er inderdaad niet zijn maar met een beetje handigheid moet dit wel te realiseren zijn denk ik. Rechtstreeks op de motor aansluiten zal niet lukken. De bun waar deze inzit is niet ruim genoeg om de motor voldoende te draaien. ( onderaan dichtgemaakt om opspattend water tegen te houden volgens vorige eigenaar. Mvg, peter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.243 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl