Nachtvlinder schreef :
Wadloper schreef :
Als het anker met vocht in aanraking komt (onvermijdelijk, uiteindelijk..) gaat van het zink een kathodische werking uit. Het staal zal niet gaan roesten voor dat het zink voor een groot deel is 'verbruikt'.
Goed punt, wist ik niet. Dus zelfs als het anker maar gedeeltelijk verzinkt zou zijn, zou het niet verzinkte deel niet gaan roesten? Ik dacht dat verzinken hier meer het doel van een afsluitende laag had (als een coating) en minder om galvanische corrosie tegen te gaan.
Op het moment dat het zink echt over een verhoudingsgewijs groot oppervlak is verdwenen, ontstaat er wel vaak roest, maar dan nog vaak slechts oppervlakkig. Soms kun je het verschijnsel zien op verzinkte palen van verkeersborden en dergelijke.
Maar de bescherming die van thermisch verzinken uitgaat is zeer langdurig. Bij voldoende laagdikte tientallen jaren, in de praktijk:
rotocoat.nl/verzinken/technisc...verwachting-zinklaag
Bij een vrijstaand verzinkt object gaat het overigens nooit om galvanische corrosie, maar slechts om het voorkomen van normaal 'roesten' van staal als gevolg van de chemische combinatie water/ferro-metaal.
Ik heb zelf een thermisch verzinkt Kobra-anker, dat ik zeker met een rvs pen door de schacht (stok) van het anker. Daarvoor heb ik een gat in de schacht geboord. Verder niks meer aan gedaan, Roest niet. Geen invloed van de rvs pen en het rvs ankerrol-beslag merkbaar.