ReinH schreef :
Ik wil een nieuw anker kopen en na een aantal video tests op
www.youtube.com/user/flygoodwin/videos te hebben bekeken, kwam ik uit op Viking ankers.
Nu zit ik met de vraag moet ik daarvoor type 5 of 7 nemen? Volgens opgave van de fabrikant heeft de '5' 500 kg houdkracht en de '7' 900 kilo. Maar dat zal ook wel afhangen van de bodem waarin je ankert.
Nu is dat in mijn geval het Marker- en IJsselmeer en in de toekomst ook het Wad. Daarnaast is het anker er voor noodgevallen. Mijn bootje (Etap 21i) is 6,5 meter en weegt 1100 kg leeg en met mensen en spullen misschien 15 - 1600 kilo.
Moet het persé een Viking anker zijn?
Ik zou met zelf daar niet teveel in vastbijten.
Voor een boot als de jouwe is een anker van ongeveer 8 kg ruim voldoende. Denk, voor je wat koopt, eerst even na over de manier waarop je het anker aan boord wilt opbergen.
Mijn persoonlijke overtuiging is dat een anker altijd voor gebruik gereed moet zijn. Op het moment dat je tot ankeren besluit moet het binnen een halve minuut op de bodem kunnen liggen. Want zoals je zelf schrijft is een anker ook iets dat met veiligheid te maken heeft.
In de bakskist is daarom geen goede plek. Zoek een plek bij de boeg. Hang het anker desnoods aan de preekstoel, of installeer op de boeg een ankerrol waar het permanent en gebruiksgereed op ligt.
Dat gezegd hebbende is eigenlijk elk anker van het genoemd gewicht geschikt. Afhankelijk van hoe het opgeborgen wordt kan het ene of het andere anker meer of minder geschikt zijn. Danforth en Brittany ankers zijn betrekkelijk makkelijk aan de preekstoel te hangen. Ploegschaar-achtige ankers zoals de Kobra of de Delta liggen beter op een ankerrol.
Daarbij komt dat een goede ankertechniek belangrijker is dan het type anker. De een is misschien wat beter geschikt voor bepaalde typen ankergrond dan de andere, maar als je je anker goed zet, is er met elk anker succesvol te ankeren.
Nog even over die Viking ankers. Het voornaamste voordeel lijkt te zijn dat ze licht zijn. Voor de rest zie ik veel bouten en moeren; het die ziet er 'in elkaar gezet' uit. Mijn keus zou het niet zijn. Ik zou te allen tijd een anker willen dat zoveel mogelijk uit één stuk is gemaakt en bovendien van staal is. Daar gaat de 8 kg die ik noemde ook vanuit.