Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Nieuw schakelpaneel

Nieuw schakelpaneel 18 apr 2010 20:06 #124418

In een topic van een tijd terug had iemand een schakelpaneel op E-bay gezien. Ook ik wilde veel vervangen, gezien de storingen die ik had en heb het paneel (in Polen) besteld.

De storingen waren afgelopen seizoen dermate erg dat ik niet nog erger wilde afwachten.

Koelkast stopte met werken door een gecorodeerde aansluiting (een kroonsteen waar meerdere verbruikers aan hingen), binnenverlichting knippert wanneer de waterpomp aan slaat en een bilgepomp die aan ging als je je telefoonoplader in een 12v stopcontact stak... Bovendien waren de draden dermate kort, dat als je het paneel los schroefde, de stekkertjes er al afsprongen.

Achter het paneel zag het er zo uit (gemaakt met een mobieltje dus niet al te beste kwaliteit);



Ik ben begonnen met het solderen van alle draden achterop het paneel. Het is niet echt een prefab paneel, alle verbindingen moeten dus nog gesoldeerd worden. Dit blijkt niet mijn favoriet hobby te zijn. Wat dat betreft is het raadzaam een goed kant en klaar paneel te kopen. Maar goed, mijn soldeerkwaliteiten zijn aanzienlijk verbeterd... De amperemeter voor actueel verbruik heb ik nog niet aangesloten evenals nog niet alle led-jes. Voor de eerste moet ik nog de juiste shunt kopen (had ik nog nooit van gehoord). Voor de ledjes moet ik nog even nadenken voor een elegante oplossing zonder draadjes-spaghetti.

Daarna in de boot geprobeerd uit te vogelen welke draad voor wat is (voor zover ik dat nog niet wist) en alle plussen die naar het paneel moeten, verlengd en bij elkaar verbonden;



De grote kroonsteen waarop de voeding van de lichtaccu komt is hierboven goed te zien. Ook is te zien dat verschillende apparaten hier hun stroom vanaf pakten. De koelkast (gezekerd via de steenzekering ernaast), en de GPS via een dunne draad ongezekerd. Dit alles via een doorgeluste, volgepropte kroonsteen.

Na de draden opnieuw uitgezocht te hebben hielt ik zeker tien stukken (stukjes) draad over, welke niet in mijn schema paste. Met name de achteraf gemonteerd apparatuur is aan het bestaande systeem gemaakt met kroonsteentjes op bestaande verbruikers, soms ongezekerd. Verre van ideaal dus. De radio kreed zijn stroom via dun speakerdraad, de speaker zitten aangesloten met 2,5mm stroomdraad... hmmm.

Hierna heb ik 1 centraal punt gemaakt waar het paneel op de kabelboom wordt aangesloten en waar eventueel apparatuur kan worden toegevoegd of makkelijk verwijderd.

Daarnaast heb ik 1 centrale plus strip en daarboven een centrale min-strip. Deze zijn ideaal en stapelbaar en zaten al in de boot, ik heb ze niet ergens kunnen bijkopen...

Het verdeelblokje (doorgelust) naast de min-strip is voor alle binnenverlichting.





Tevens de kroonsteen verwijderd en extra zekeringen toegevoegd voor de verbruikers welke niet over het schakelpaneel lopen (zoals de marifoon);



Na het testen met een omvormer van 220V naar 1 volt (regelbaar) de accu’s aangesloten. Daarbij nog wat kleine dingetjes moeten aanpassen. Zo had ik twee draden verwisselt en zit ergens tussen alle blauwe of zwarte minnen 1 plus van het ankerlicht (zonder label). Die moet ik dus nog even gaan opsporen.

Alle draden zijn nu gelabeld met afplaktape met merkstiftletters, hier moet ik nog even wat moois op vinden.

Na alles goed afgezekerd te hebben werkt alles weer! Alleen mijn binnenverlichting nog niet kunnen checken tijdens het watertappen, want mijn waterzak zit nog niet in de boot...

Nogmaals het eindresultaat van binnen;



En van buiten...



Al met al blij dat alles weer goed in elkaar zit...
Gibsea 304 te koop: gibsea304.webklik.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw schakelpaneel 18 apr 2010 20:32 #124429

  • rsv
  • rsv's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1972
Net werk!
Dit klusje heb ik vandaag ook gedaan.Was ook een heel gepuzzel en na het plaatsen van een nieuw panneel ook draden over waar ik geen weet van heb.Maar ook bij mij werkt alles :-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Nieuw schakelpaneel 18 apr 2010 20:53 #124437

Lekker idee dat het allemaal weer goed zit...

Echt geen idee waar die draden voor waren? Op zich wist ik het wel, maar het was nogal onligisch aan elkaar gelust. Vandaar kon e.e.a. er tussen uit...
Gibsea 304 te koop: gibsea304.webklik.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Nieuw schakelpaneel 19 apr 2010 07:56 #124487

  • Hen3
  • Hen3's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 12219
visser_rick schrijft:
In een topic van een tijd terug had iemand een schakelpaneel op E-bay gezien.

Ja, dat was ik!

Mijn paneel moet er zeker ook nog een keer aan geloven. Mag ik concluderen dat je wel tevreden bent over de kwaliteit van het paneel, maar dat hij eigenlijk voor jou wat te kaal was?
Hendri (Team Zeilersforum.nl)
Jeanneau Sun Light 30 'Eau Revoir'.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Nieuw schakelpaneel 19 apr 2010 10:20 #124521

Nou, met name het solderen is nogal een klus. Als dan af en toe weer een draadje los springt, heb ik niet de betrouwbaarheid die ik wil, nmaar dat ligt meer aan mijn soldeerkwaliteiten ;-).

Daarnaast zijn glaszekeringen niet mijn favoriete zekeringen. Ik heb liever steekzekeringen of automaten, maar met name de laatste is een stuk duurder.

Aan de achterkant krijg je dus behoorlijk wat draden (kost alles bij elkaar ook weer een paar tientjes). Inclusief het werk (wat wel heel leerzaam is) zou ik dus een kant en klaar paneel kopen waar je zo de stekkertjes op schuift.

Wat wel een pluis is, is dat ik nu van alles precies weet hoe het loopt, dat ik het actuele verbruik kan zien op de amperemeter (moet hem nog aansluiten) terwijl mijn accumonitor (op een ander paneeltje) de status van de accu's weergeeft.

Nog een min-puntje, bij het draaien van de schakelaars en de zekeringhouders vliegen er redelijk snel splinters verf af en de stickers zijn duitstalig...

Alles bijelkaar, werkt het dus goed en heb ik wat ik wilde maar ik zou het achteraf anders doen... (qua kosten kom je dan wellicht 75 to 100 euro duurder uit...)
Gibsea 304 te koop: gibsea304.webklik.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.104 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl