Nachtvlinder schreef :
Ja dat is wel een leuke, al heb ik geen idee hoe zo'n installatie er uit ziet. Is dit groot en/of kostbaar?
Dat zout zit in een goed geisoleerd tankje, en daar zit ook een verwarmingselementje in dat gevoed word door je zonnepanelen.
Ook zit er een warmtewisselaar in waar koelvloeistof (of water) doorheen kan stromen. Deze kun je aansluiten op een radiator en zo voor verwarming gebruiken.
Er zijn vele soorten zouten in vele prijzen, maar een richtlijn is dat je ongeveer 8000 kWh in een kg zout op kan slaan. Het duurd dus ook maanden voordat het goed doorgewarmd is en daarna kun je de boot er vele weken mee verwarmen.
Kosten zullen ongeveer om en nabij de €1500 liggen. Ik ben zelf zo'n systeem aan het aanleggen, alleen gebruik ik water in plaats van zout, dit omdat er veel water aanboord beschikbaar is en omdat ik het vanwege ons vaargebied nooit lang hoef op te slaan. Water heeft als nadeel dat je er aanziendelijk minder energie in op kan slaan (factor 80). Overigens heb ik ook het koelwater van de motor ook door deze tank lopen, de motor gooid er zo maar 35kW uit tijdens het varen. 1 uurtje motoren en ik kan de boot meer dan een dag verwarmen op de afvalwarmte.
@ deliefde: wij hebben dezelfde situatie waar we over het algemeen meer energie opwekken dan dat we gebruiken. Als het koud is buiten is dat makkelijk, we gebruiken het voor verwarming om zodoende op diesel te besparen, maar ik heb bijvoorbeeld ook mijn warmwater boiler gewoon op de omvormer aangesloten, op die manier dus ook altijd warmwater beschikbaar. Omdat jullie ook bijna voltijd aanboord zijn verwacht ik dat jullie ook aan boord zullen douchen?
Opzich lijkt het me niet moeilijk om die overmaat aan energie op een nuttige manier op te maken.