nardus schreef :
Hoop dat je hier wat aan hebt?
Jep. Ik weet niet wat je niveau van electronicakennis is, dus vergeef me als ik het te eenvoudig of juist te complex uitleg.
Je ziet op die print een DIP18 behuizing. Ik gok op een IO expander oid (type?)
Ook zie je drie TO92b behuizingen zitten. Ik vermoed drie NPN transistoren. Het typenummer zou dat bevestigen.
Laten we ze even nummeren, zodat we het over dezelfde dingen hebben.
Als je de print neerlegt met de componenten aan de bovenzijde, dan nummer ik als volgt:
De transistor rechtsonder noem ik T1
Dan tegen de klok in, de onderste aan de linkerkant T2
De bovenste aan de linkerkant T3
De weerstanden nummer ik hetzelfde. Dus rechtsonder beginnen met R1, tot linksboven R9.
Het IC noem ik I1. Als ik dan dit schema uitteken krijg ik het volgende:
Je ziet dat op pin 9 en 3 van de DB9 connector input wordt verwacht, en op pin 2 output komt. Pin 9 was wat gek (RS232 ring), maar Google verraad dat dit de 4k8 NMEA input is voor GPS data van het apparaat.
Als je dan nader kijkt naar de input signalen zie je dat die ieder aan de base van die transistoren hangen, met een voltage divider ertussen (de twee weerstandjes). De emitter hangt aan 0V (het ground plane op die print). De collector gaat via een weerstandje naar een pin op de microprocessor. Dat is dus een input pin. Ook hangt er nog een weerstandje vanaf die input pin naar (ik gok) +5V. Dat noemen we een "pull-up", oftewel een weerstand die het signaal op die lijn altijd naar logical 1 trekt, behalve als de transistor open gestuurd wordt, dan trek je hem naar 0V toe.
Let op: de logica wordt hier dus omgedraaid! Bij geen RS232 signaal staat er op de input pin van die IC dus logical 1, en bij een RS232 logical 1 staat er op de input van dat IC logical 0.
Het output signaal werkt precies andersom. Hier hangt een output pin van het IC aan de base van de transistor, en hangt de RS232 pin via een voltage divider aan "+iets". Ik noem het even "+iets" omdat ik niet kan zien waar dit heengaat. Kan +12V zijn, maar ook +5V. Maakt niet uit, als het maar meer dan 3 volt is voor RS232.
Ook hier wordt de logica omgedraaid. de IO van het IC trekt het signaal omlaag, er hangt standaard een pullup aan de NMEA out.
Doordat de logica omgekeerd wordt kun je niet zomaar de transistoren omzeilen. Maar je kunt eventueel wel de voltage dividers aanpassen zodat je al met TTL waarden schakelt en het output niveau van het apparaat niet te hoog is.
Als je de weerstandwaarden (ik kan ze niet lezen, resolutie is te laag) en types van transistoren even erbij kunt vermelden kunnen we e.e.a. uitrekenen. De TTL spanningsniveau's van die FTDI chip zijn bekend. Dus dan weten we direct of het met de huidige weerstandwaarden inderdaad niet kan werken en wat er aangepast zou moeten worden. In principe zou je voor de TTL input direct op de base van de transistoren kunnen gaan zitten.
Maar het ging hier juist om data van de AIS ontvanger naar je TTL/USB converter. Dat is dus helemaal afhankelijk van de weerstandwaarden van R2 en R3, en van de spanning links van R2. Als je die dus even kunt meten. (dus de eerste + linksboven in het schema).
Edit: volgens de specs van dat NASA ding (waar ik ook het nut van pin 9 uit heb gehaald) is logical 1 op RS232 +5V. Dus "+iets" zal +5V zijn. Als ik dan dit schema zie dan zou je geen probleem moeten hebben met het aansturen van je FT232R. De threshold ligt bij 5V voeding zo rond de 1,2 volt en het maximum bij 5V voeding op 5,5V. Niets aan de hand dus. Alleen andersom zou je een issue kunnen hebben, output voltage bij logic 1 ligt rond de 4V voor die FTDI chip. Dus als dat door de voltage divider onder de 0,7V komt dan zou je een issue kunnen hebben. Maar dat lijkt me wel gek, want alles boven de 3V is voldoende voor RS232.