Hurley Ruud schreef :
@Nachtvlinder, even voor de leken dan onder ons die lager scoren; hoe zou zoiets er uit moeten gaan zien en dan bedoel ik vooral de componenten. Want ik zou niet weten hoe ik wat moest maken
Lager scoren?? Mis ik iets of is dat een verwijzing naar een ander topic?
Een voorschakelweerstand neem je op in de voedingsleiding ("+" of "-" maakt niet uit) naar de LED. Direct aan de LED solderen als je daar ruimte voor hebt in de tunnel waar je de LED insteekt kan ook. Weerstandje (0.25 W is voldoende) bestel je bv bij Conrad, ik zou wat meer waardes kiezen zodat je kunt expermenteren met de lichtopbrengst die je prettig vind. Zo vond ik het standaard lampje in mijn kompas te zwak bij regen etc.
Ik zou een 3 mm "warm white" ledje gebruiken. Helaas vind je die meestal als "ultrabright" uitvoering (tot wel 20 mA), terwijl dat voor je kompas veel te fel is. Dat kun je oplossen door de voorschakelweerstand te vergroten.
Stel dat je ledje "prettig brandt" bij 2.5 V en 5 mA. Over de weerstand moet dan (13 - 2.5=) 10.5 V vallen (bij diezelfde 5 mA). De weerstand moet dan (I*R=V) 10.5/0.005=2100 Ohm zijn. Bestel er een paar in die buurt en test welke het beste bevalt; is echt centenwerk...
Saeftinghe schreef :
Let wel even op dat lampjes een stralingshoek hebben die wel tot 270º kan worden.
Ledjes vanaf 15º tot ???40º???
Ik kreeg onvoldoende licht waar het nodig was.
Dat is idd een aandachtspunt! Zo groot mogelijke openingshoek kiezen en een diffuus type kiezen (of diffuus maken door met P400 te schuren). Als je een miniatuurledje kiest kun je wellicht de pootjes haaks omzetten zodat het licht bovenop de roos schijnt.