Een zonnepaneel zal bij lichtopval de maximale spanning proberen te halen. Welke spanning wordt gehaald is afhankelijk van de belasting van het zonnepaneel. Is er veel lichtopval, dan blijft er bij belasting een behoorlijke spanning over, waar je dan gebruik van kunt maken. Een MPPT regelaar maakt het gunstigst gebruik van de stroom/spanning curve van het paneel.
Een serieschakeling van de panelen heeft als nadeel dat schaduw op 1 paneel de spanning van een 'string' flink verlaagt. Dat is voor een MPPT regelaar geen probleem.
Heb je identieke panelen, dan is serieschakeling een goede optie. (Ik lees uit je verhaal dat je geen identieke panelen hebt.)
Een parallelschakeling geeft bij schaduw op een van de panelen nauwelijks een verlaging van de spanning, maar wel van de stroom. Ook dit is voor een MPPT regelaar geen probleem.
Indien je bij parallel schakeling 'keercellen' gebruikt, zal het paneel met de laagste spanning de minste stroom leveren en dus het minst worden belast en het 'dichtst bij de maximale spanning' komen. De panelen met een hogere spanning zullen meer stroom leveren en daardoor zakt hun spanning tot het in de buurt komt van de spanning van de andere panelen en er een 'stroom verdeling' ontstaat. Je geeft dit probleem zelf al weer in je post.
Het probleem zit volgens mij in het verschil van spanning van de Voc. Dit verschil zal in optie 3 m.i. nog groter zijn dan in optie 2.
Parallelschakeling van niet identieke panelen is gunstiger, op voorwaarde dat je de panelen via Schottky diodebruggen op de MPPT regelaar aansluit. Doe je dat niet, dan verlies je een klein beetje energie in de panelen met de laagste spanning omdat deze stroom gaan opnemen (Je spreekt dan over tientallen mA). Overigens verlies je nu ook een klein beetje energie in de Schottky diodes, maar dat is veel minder dan in een 'beschaduwd' paneel.
Je vraagt advies? Dat van mij zou zijn: zet ze parallel via Schottky diodes en sluit ze aan op 1 MPPT regelaar die het totaal vermogen aankan. In jouw geval zo'n 700W en dat kan je MPPT regelaar beslist aan. Dit lijkt het meest op de 2e optie in je post, waarbij je elk paneel via een Schottky diode op de MPPT regelaar op 24V aansluit.
De Schottky diodes moeten zo'n 15A 'aankunnen' en tenminste 50V kunnen 'sperren'. Je kunt elke set panelen via een zogenaamde 'duo diode' aansluiten (2 diodes in 1 huis).
Groeten, Peper.