Rob10 schreef :
WindVector schreef :
Cat-36 schreef :
Dank tot zover.
Ik heb 2700 K lampjes op het oog. Deze zijn warm wit. Ze zitten in gele armatuurtjes. Dus die blijven wel gezellig licht geven vermoed ik. Ik ga dat nog even uittesten.
Hierbij de foto, alleen ziet t in t echt wat beter, geler en verdeelder uit.
Helaas, 2700 K witte LEDs blijven bij dimmen 2700 K, dat is dus grijs dimmen en daarmee krijg je niet het gezelligheidseffect van het dimmen van een halogeen of gloeilamp, waarvan de kleur dan wel verandert.
Dimmen van witte LEDs geeft dus alleen maar minder licht, maar het wordt er niet aangenamer door, in tegendeel, doordat we gewend zijn aan een kleurverandering bij dimmen van licht, een natuurlijk verschijnsel, lijkt het door dimmen zonder kleurverandering, zoaals bij witte LEDs gebeurt, het er zelfs ongezelliger/onaangenamer op te worden; Het licht is gedimd te wit voor de hoeveelheid licht.
Voorzichtig uitgedrukt staat er wel wat onjuiste informatie in deze post. Elke led behoudt bij dimmen zijn kleurtemperatuur maar dat dat onaangenaam wordt of naar grijs dimt is natuurlijk niet het geval. Het dimmen van led is niet eenduidig. Je kunt dimmen op basis van fase af/aansnijding, PWM, triac, 1-10v, Dali of DMX. Welke dimmer je nodig hebt is afhankelijk van de led-verlichting die je hebt. In de eerste plaats moet je led verlichting dimbaar zijn en een goede leverancier kan je dan gelijk vertellen welke dimmer daarbij hoort. Zonder te weten op basis van welke technologie je led is gebouwd, kun je niet aangeven welke dimmer je kunt gebruiken.
Nee, alles wat ik schrijf is juist. Met grijs bedoel ik dat de kleur niet verandert, dat is de definitie van grijs. En dat wordt echt onaangenaam, het is relatief te wit voor de dimstand.
Dat blijkt ook uit gebruikerstesten. Wel is het zo dat als je de vollere standen niet gezien hebt, je de gedimde stand sneller acceptabel zal vinden. Maar dan kan je net zo goed minder licht installeren; Of af en toe hier en daar wat lampen bij of afschakelen, dat geeft in zo'n geval een beter effect dan een dimmer.
De technologie van de LED bepaalt niet welke dimmer je nodig hebt, dat wordt bepaald door de elektronica die voor de LED zit, mogelijk geintegreerd in het lampje, strip of armatuur zelf.
De enige echt juiste manier manier om een LED zelf te dimmen is met PWM, of eventueel analoog mag ook, maar dan tot ongeveer 10% - 20% van zijn maximale stroom.
De methodes die jij noemt zijn wijzen waarop je complete LED lampen/strips/armaturen kan dimmen, de elektronica die dan voor de LED zit moet daar dan mee om kunnen gaan en tenslotte de LED op de juiste wijze dimmen. Daarom is inderdaad van belang te weten welke dimmertechnologie(en) passen bij je LED lamp/strip/armatuur.
Ik weet echt waar ik het over heb. Het klinkt arrogant, maar het is zo, ik ben één van de weinige experts op LED gebied in Nederland. Ik schat dat er zo'n honderdtal collega's in Nederland zijn die vergelijkbare of iets meer kennnis van LEDs hebben. Ten noorden van de rivieren zijn die op één hand te tellen denk ik.