Ik heb de UNI-T UT203 die lijkt veel op de UT210. Ik kan er prima mee overweg maar je moet wel weten wat je aan het doen bent. Een AC stroomtang werkt als een transformator waarbij de tang de ijkzerkern is en de te meten draad een van de "wikkelingen". Dat is een oude en betrouwbare methode. Om DC te meten maakt men gebruik van een Hall-effect sensor. Dat is een sensor die in de tang is opgenomen en het magnetisch veld in de ijzereren ring van de tang meet. Zo kan er zo wel AC als DC gemeten worden.
Er zijn een paar problemen die ontstaan door de gevoeligheid van een Hall sensor.
- De tang moet perfect gesloten zijn. Een beetje olie of vuil tussen de bekken verstoord de meting.
- De meetmethode is bij lange na niet zo nauwkeurig als die van een AC meettang. Verwacht slechts een indicatieve waarde en die zeker niet tot op twee cijfers achter de comma betrouwbaar is
- De sensor is gevoelig voor elk magnetisch veld zoals het Aard-magnetisch veld maar ook voor magnetische velden van de generator of andere electrische onderdelen.
Vooral dat laatste maakt meten erg lastig. Als je niet aan het meten bent zie je een aanwijzing voordurend veranderen als de meter beweegt. Wat je moet doen is de meter in de stand waarin je gaat meten "nullen" door op het R-knopje (relatieve meting) te drukken. Dan leg je de te meten kabel in de tang zonder de meter te bewegen. Alleen dan krijg je een min of meer zinnige meting.
Als het kan geef dan de voorkeur aan een universeelmeter. Je moet dan welliswaar de stroomdraad onderbreken, maar je krijgt nauwkeurige en betrouwbare resultaten. Verrwacht niet te veel van een DC meettang.
Vanwege de beperkingen adviseer ik nooit iemand een DC tang aan te schaffen. En ook leen ik de mijne liever niet uit. (Dat ding is stuk!) Als je niet weet waarmee je bezig bent, snap je de meetresultaten niet en is het een bron van frustratie.
En verder: Op Ebay zijn de UNI-T meters in het algemeen nog goedkoper.