Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Zonnepanelen op Saila (1/2)

Zonnepanelen op Saila (1/2) 14 feb 2017 01:02 #808991

  • Hans V
  • Hans V's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4214
In 2014 besloten we een flexibel 107 W zonnepaneel te installeren om zo minder afhankelijk te zijn van walstroom en Saila wat milieuvriendelijker te maken. Na een uiterst teleurstellende start hebben we afgelopen seizoen nieuwe panelen geïnstalleerd, vooralsnog met een veel beter resultaat. Ik deel hier onze ervaringen in de hoop dat sommige ZF-leden er wat aan hebben.

In het voorjaar van 2014 kopen we via een Nederlandse zonnepanelen leverancier voor 799 Euro (incl. BTW) een ApolloFLEX 107 W Mono flexibel zonnepaneel (link is naar de site van een andere leverancier). Het paneel is beloopbaar, heeft door de gebruikte SunPower cellen een hogere opbrengst dan andere flexibele panelen, scoort goed in reviews en past qua afmetingen heel mooi op ons garageluik. Een duur paneel, maar van ‘Qualität Made in Germany’ dus dan heb je ook wat.

Na een dagje klussen (buiskap, grootschoot overloop en het gelijmde garageluik moeten eraf en weer terug) is het paneel gemonteerd. Door de vlakke opstelling en schaduw van giek, zeilen of buiskap komt het paneel zelden aan z’n maximale opbrengst, maar met de door ons geïnstalleerde Victron Bluesolar 150/35 MPPT solar lader hebben we toch aardig wat uren per dag plezier van het paneel.



Maar al in september 2014 blijkt de aansluitbox op het paneel niet waterdicht en verschijnen oxide sporen en vocht plekken in het paneel.



Ik neem contact op met de Nederlandse leverancier, die onder garantie een nieuw paneel regelt. Internationaal distributeur Euroline Solar is failliet maar gelukkig blijkt de fabrikant Hörmann Novo Solar GmbH bereid om een nieuw paneel te leveren. Bij dit paneel blijkt tijdens de montage een cel niet helemaal vlak ingelamineerd te zijn en al na enkele maanden treedt tot onze verbazing ook hier lekkage op bij de aansluitbox. Als we later bij het eerste paneel de aansluitbox openen blijken de aansluitpunten niet geseald te zijn waardoor water relatief makkelijk z’n weg in het paneel kan vinden. De zonnepanelen worden als zeewaterbestendig verkocht en zouden zeer geschikt zijn voor het gebruik op zeegaande jachten.



Onze Nederlandse leverancier (een goedwillende techneut) blijkt gestopt te zijn met zijn zonnepanelen bedrijf en is noch per telefoon noch per email bereikbaar. We vragen de Duitse fabrikant ons een zorgvuldig gecontroleerd (!) zonnepaneel te sturen waarvan ze zeker weten dat het geen gebreken vertoont. We vermelden dat we regelmatig ervaringen delen op een groot zeilersforum in Nederland, hun reputatie staat op het spel. We kunnen ook bijna niet geloven dat de Duitse German Quality fabrikant geen waterbestendige zonnepanelen kan leveren en houden het er maar even op dat we domme pech hadden met de eerste twee panelen.
We bevragen andere zeilers bij ons in de haven met flexibele zonnepanelen (van andere merken in dezelfde prijsklasse). Ze blijken ook na vele jaren geen last van inwatering te hebben.

De fabrikant stuurt ons nog een paneel. ‘Driemaal is scheepsrecht’ denken we nog, maar dat geldt niet voor het derde paneel. Direct bij het openen van de doos blijkt al dat we het niet gaan installeren.



Als we foto’s van het paneel opsturen zegt de fabrikant dat de transporteur (DHL) onvoorzichtig met de panelen is omgegaan waardoor ze zijn beschadigd. Dat lijkt ons onwaarschijnlijk, de doos is intact en heeft geen ernstige vouwen. Als vlak voor onze zomertocht het vierde (!) paneel arriveert dat soortgelijke maar zo mogelijk nog serieuzere defecten vertoont is ons vertrouwen in de kwaliteitscontrole van de fabrikant definitief weg.

De fabrikant ziet er blijkbaar ook geen gat meer in als we ze mailen met foto’s van het laatste paneel en besluit niet meer te reageren. Vragen over hun soortgelijke SolYid flexibele panelen worden ook niet beantwoord. Tot op heden vragen we ons af waarom ze de laatste twee panelen naar ons hebben opgestuurd.

We beschouwen de investering in het dure zonnepaneel en twee maal in- en uitbouwen maar als lesgeld. Wat hebben we geleerd?

1. Een hoge prijs staat bij zonnepanelen niet garant voor een hoge kwaliteit. Veel goedkope Chinese panelen presteren beter dan onze dure Duitse exemplaren.
2. De Duitse gründlichkeit waar we op rekenden en extra voor wilden betalen blijkt niet per definitie van toepassing op zonnepanelen. Inmiddels zijn we er niet 100% zeker van dat de panelen ook echt in Duitsland worden geassembleerd.
3. De energie opbrengst van de ApolloFLEX panelen was aanvankelijk prima. Het probleem ontstond door de afwerking en gebrekkige of ontbrekende kwaliteitscontrole.
4. We hadden meer waarde moeten hechten aan het (internet) verslag van een ontgoochelde Australische gebruiker met exact dezelfde inwateringsproblemen bij meerdere panelen op zijn camper. De positieve reviews en het feit dat de panelen (tot op de dag van vandaag) door diverse bekende partijen worden verkocht hebben ons in dit geval op het verkeerde been gezet.
5. In de zich snel ontwikkelende markt van zonnepanelen wordt van alles beweerd en loop je als eindgebruiker wat meer risico als je kiest voor de nieuwste technologie. De fabrikant (of importeur) bleek ondanks hun inspanningen niet in staat ons een deugdelijk exemplaar te leveren, waardoor we hier nu maar liefst vier defecte panelen hebben staan.

In 2015 was ons vertrouwen in de kwaliteit van flexibele zonnepanelen tot een dieptepunt gedaald. Afgelopen jaar besloten we om zonne-energie op Saila toch een nieuwe kans te geven, met gelukkig veel betere resultaten. Daarover in deel 2 meer.
Dufour 405 GL

www.sailasailing.nl
Laatst bewerkt: 14 feb 2017 16:59 door Hans V.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zonnepanelen op Saila (1/2) 14 feb 2017 08:14 #809019

  • Peper
  • Peper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3560
Je hebt een pb.
Volg mijn adviezen en raadgevingen NOOIT op!
Ik ben een 'misfit', een 'square peg in a round hole' en een 'wereldverbeteraar' van de ergste soort:
Eentje met een zeilboot en een elektrische buitenboordmotor.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.234 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl