Solo schreef :
De essentie van navigeren met een sextant is dat men op een bepaald tijdstip een meting doet, en van daaruit de positie berekent.
We praten over afwijkingen bij de genoemde klokken van enkele tientallen seconden per jaar. Ik heb niet de illusie dat het op een slingerend zeiljacht mogelijk is gelijktijdig een meting te doen, en op dat zelfde moment de tijd op de klok op vijf of tien seconden nauwkeurig af te lezen.
Even uitgaande van de zon: die verplaatst zich twee keer 180 graden per dag (Oostelijke en Westelijke halfrond) dat is 15 lengtegraden per uur, maar ook 15 boogminuten per minuut. Op de evenaar kan een boogminuut zoveel zijn als een mijl. Op de evenaar zit je met 1 minuut fout in de tijd dus 15 mijl verkeerd met je positie. 10 seconden fout is 2.5 mijl.
Als je handig bent met de sextant, dan is met mooi rustig weer je gecombineerde fout dor alle afrondingen, meetfouten, tijdsfouten etc. 2 mijl of minder.
Hoe noordelijker je komt hoe minder groot het effect van de tijdsfout is, maar belangrijk blijft het zeker. Waarom denk je dat de British Admiralty zo'n gigiantisch bedrag beschikbaar stelden voor een goede klok die op een boot werkt?
Om de juiste tijd te lezen heb je een stopwatch in je hand, die druk je in als je de meting hebt, en dan loop je naar binnen en lees je de klok af en trekt daar de tijd op je stopwatch vanaf. Altijd met een seconde precies.
Terug naar de vraag van de topic starter. Ik vind navigeren met een sextant ook nog erg leuk en doe het graag. Ik heb en Wema klok aanboord en die staat altijd op UTC, ik stel die eens of tweemaal per jaar bij, maar ik heb nooit meer dan een fout van een minuut daarin gezien.
Ik vermoed dat die opgegeven error een slechtste geval is, en dat de klok altijd beter presteerd dan dat. De error in de praktijk is waarschijnlijk maar 5 tot 10% van de maximale fout zoals de klokfabrikant die opgeeft.
Overigens is een klok op zee te calibreren met radio signalen die op bepaalde tijden gegeven worden.