Dat moet in de specificaties staan! De leverancier moet dat kunnen vertellen.
Toevoeging:
Je moet vragen naar de uitschakel karakteristiek. Een indicatie wordt al gegeven door de aanduiding snel, normaal of traag. Hiermee wordt aangegeven of de zekering snel of traag na het bereiken van de nominale waarde doorbrandt.
Trage zekeringen kunnen kortdurend tot wel 3 keer de nominaal stroom verdragen. Dit is belangrijk indien je bijvoorbeeld elektromotoren laat aanlopen, bij het aanlopen kan de stroom dan kortdurend zeer hoog zijn. Ik vaar met een elektrische bbm en voor mij is dat belangrijk.
Omvormers (DC-DC converters) kunnen ook nare dingen zijn. Zij kennen vaak een zg. 'inrush current' en als je zekering daar niet op is berekend, brandt het ding meteen door zodra je de omvormer inschakelt.
Of een zekering zal ontploffen bij het doorbranden is afhankelijk van de opgewekte energie in de zekering en te berekenen uit I2Rt. Omdat hierbij de spanning over de zekering een grote rol speelt, zul je zien dat zekeringen voor hoge spanningen robuuster zijn. De energie bij afschakelen of doorbranden is dan hoog. Vaak zijn deze zekeringen gevuld met 'kwartszand' om ze explosiebestendig te maken. Je kunt dan niet meer zien of de zekering is doorgesmolten, tenzij er een verklikker systeem is gebruikt.
Vergelijk de spanning van de mini ANL zekering met de spanning van de gewone ANL zekering. Als de spanning voor de ANL zekering hoger is dan van de mini ANL zekering, dan kan de grotere zekering meer energie aan bij het doorbranden zonder te ontploffen. Dit zou in een It getal weergegeven moeten worden, maar dat is niet altijd duidelijk bij lage spanningen.
Even aangenomen dat de kabel na de zekering dik genoeg is en niet eerder zal doorbranden dan de zekering zelf, dan kun je elke zekering gebruiken waarvan de aangegeven spanning hoger is dan de spanning van de installatie waar deze in moet, om het even of het een mespatroon, een buiszekering, een mini ANL of een gewone ANL zekering is.
Even praktisch: je zoekt een 40A zekering voor een 12V installatie? Dan kijk je of de ANL of mini ANL zekering 40A als nominaal waarde heeft en voor welke spanning deze geschikt is. Is dat 24V of wellicht 30V of zelfs 500V, dan kun je ze veilig zonder explosiegevaar gebruiken.
Groeten, Peper.