Vandaag de nieuwe slangen voor de bilge pomp gelegd.
Kruipdoor sluipdoor om er goed bij te komen.
De oude slangen waren keihard maar taai. De nieuwe slangen zijn lekker flexibel, gewapend met een kunststof ribbel maar voelen wel wat dun (grijze bilge slang kok watersport). Alles zit wel boven de waterlijn, maar voor de zekerheid op potentiele slijt-plekken maar goed vastgezet met tie-raps en een rubber-flapje er tussen bij de schotten en tierapjes
Bij het losmaken van de slang van de bilge pomp brokkelt de slang aansluiting af. Jippie! Inlijmen van een nieuw pijpje gaat niet lukken want de hele plastic bodem van de pomp is reuze bros. Dat wordt een nieuwe helaas. Zo lokt de ene klus het andere werk weer uit.
Deze had ik, een Vetus ebp 80, die 80 liter per minuut weg moet kunnen pompen.
www.vetus-shop.com/electric-bi...-79-lmin-p-2382.html
De pomp is direct te schakelen van het paneel en automatisch via een vlotter (twee eigenlijk).Het is gemonteerd op een snap-on voetplaatje die samen met de vlotters op een kunststof plaat zit geschroefd die in de bilge ligt. Door een plak lood en epoxy eromheen blijft die wel onderin de bilge liggen.
De te overwinnen hoogte is zo'n dikke halve meter. Lengte zo'n 6 meter met een haakse s-bocht bij de kunstsof afsluiter. De slang is 25mm diameter, nieuw en wil ik natuurlijk houden.
De hoogte van de pomp is niet zo'n probleem, de bilge is vrij diep
In een test van SailingToday
www.mailspeedmarine.com/media/...%20pump%20review.pdf
komt de whale supersub er goed uit, maar met name ook vanwege de beperkte hoogte. Verder ook de whale orca.
Mij lijkt de whale orca 1300, rule 1100 of de johnson L750 wel wat. Redelijke prijs rond 50 euro, zo'n 70 a 80 liter per minuut. Dat moet voor een 35 voeter toch voldoende zijn (wanneer eigenlijk ....)
De whale orca heeft slangaansluiting van 25mm, past precies dus en lijkt qua bevestiging van de voet het degelijkst en eenvoudigst.
Heeft iemand ervaring met deze pomp?
En hoe zit t eigenlijk met drooglopen, kunnen ze daar een beetje tegen?