Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 14:25 #951612

Dag allemaal!

Ik heb gister het examen voor het basiscertificaat marifonie gehaald en ben nu erg in twijfel over wat ik moet aanschaffen qua radio installatie. Ik heb al veel (op het forum) gelezen maar vaak gaat het dan over situaties waarin al een handheld of vast marifoon is. Ik heb geen van beide en ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

Mijn boot is een victoire 822 en mijn vaargebied vooralsnog Nederlands ruime binnenwater en hopelijk in de komende maanden/jaren ook zee (kustwater met name). Engeland/Scandinavie. Voor die trips moet ik naast mijn basis certificaat überhaupt marcom-b gaan halen. Er staat een antenne op de mast met een kabel naar de kajuit, ook is er een speakertje in de kuip aanwezig. Volgens mij moet dit allemaal nog werken omdat de vorige eigenaar een VHF met AIS gebuikte maar deze heeft meegenomen.

Een aantal dingen waarover ik twijfel;

- Stroomverbruik van een vaste marifoon; ik zie dat het erg afhankelijk is van het type maar een vaste marifoon gaat hoe dan ook stroom van de accu's trekken. Zijn dit over het algemeen verbruikers om rekening mee te houden als je meerdere dagen zonder walstroom/laden door de motor onderweg bent? (Ik snap dat veel andere dingen ook invloed hebben maar als ik langer onderweg ben zet ik zoveel mogelijk uit. Weet ook zo niet het vermogen van mijn accu's, heb de boot nog niet lang). Een handheld kan gewoon via USB geladen worden en met een goede battery-pack hoef je nooit om stroom verlegen te zitten. Wat zijn jullie ervaringen?

- Gebruik voor solo varen: als de marifoon binnen hangt en ik alleen vaar moet ik hem ten eerste goed kunnen horen (mede dankzijn een outdoor speakertje) maar ik moet ook kunnen spreken zonder teveel heen en weer te hoeven bewegen en half in de kajuit te moeten hangen omdat de kabel misschien wat kort is (denk dat de installatieplek max 1,5 m van de kajuit opening is).

- Er wordt veel gezegd over de extra functies van een vaste marifoon. Zoals GPS (wat handig is voor een distress oproep of je locatie af te lezen), zelfde voor AIS. Of geluidskwaliteit. Maar sinds ik altijd buiten ben (en vaak dus alleen), ga ik het scherm binnen bijna niet zien op het moment dat ik het nodig heb. En de geluidskwaliteit kan wel goed zijn maar als het te ver weg is heb ik er ook weinig aan.

Aan de ene kant denk ik; beter nu een vaste marifoon halen en installeren, later uitbreiden met een MMSI nummer voor gebruik op zee en dan ben je klaar. Aan de andere kant ben ik bang dat het onpraktischer is dan een goede handheld marifoon sinds ik met name op ruim binnenwater of kustwater zal varen. Ook wordt ik niet echt geholpen door de hoeveelheid keuze die er is, ook tussen de modellen van icom of standard horizon zelf kan ik technisch soms nauwelijks verschil zien maar lopen de prijzen behoorlijk uiteen. Ik ben ook niet van plan andere vaste installaties aan te schaffen voor bv navigatie, gebruik graag mobiele apparaten die makkelijk te updaten zijn, als aanvulling op papieren kaarten.

Anyway, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips!

Erik
Laatst bewerkt: 13 juni 2018 14:26 door ErikvanVeen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 14:29 #951613

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16271
Dan een vast apparaat binnen met een tweede handset buiten. Best of both worlds.
Natuurlijk een dsc modelletje, voorlopig kun je de atis-stand gebruiken!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 14:33 #951614

ik heb een 27 voeter. heb de vaste DSC marifoon binnen meteen naast de kajuitingang hangen. Met buiten nog een extra speaker.
gaat prima. Kan m vanuit de kuip bedienen en spreken en luisteren.

ik vind dat als je de zee op gaat, je een antenne op de mast moet hebben. Vanwege het bereik.
dan is een vaste marifoon het handigst lijkt me.
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Laatst bewerkt: 13 juni 2018 14:35 door Account op verzoek verwijderd 13.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 14:55 #951615

Thanks! En @Holtere, heb je een tip voor een combinatieset met zo'n tweede handset. Als ik zo kijk is de marifoon zelf bv 300e en dan een losse handset ook nog eens 150e.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 14:56 #951616

@roozebos dat ben ik met je eens. En gebruik je zelf een tweede handset aan de marifoon? Of kan je de marifoon zien bij de ingang.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 15:23 #951620

Alleen een handheld is leuk voor brug en sluis meer niet en dus als je verder wilt een vaste marifoon. Marcon B is geen verplichting voor zeevaart mits je DCS wilt hebben en dat is ook geen plicht volgens mij.
Schippert niet meer met de Windfall
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 15:49 #951625

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26255
ErikvanVeen schreef :
Een handheld kan gewoon via USB geladen worden en met een goede battery-pack hoef je nooit om stroom verlegen te zitten. Wat zijn jullie ervaringen?

Zelf heb ik een vaste marifoon en een handheld. Dat elke handheld via USB kan worden geladen is een misverstand. Mijn portofoon is een Icom M71 en werkt op een spanning tussen de 7 en 8 volt. Krijg je met de 5V van USB dus niet geladen. Ik denk dat dit voor meer portofoons zal gelden.

Die portofoon heb ik gekocht toen mijn huidige boot kocht, om een werkende marifoon in de kuip beschikbaar te hebben toen ik de boot vanuit Delfzijl in m'n uppie naar Dordt moest varen met de mast plat. Sindsdien gebruik ik de portofoon voor havens, bruggenn en sluizen. Het bereik is praktisch maar een paar mijl.

Toen ik de boot naar mijn hand ging zetten, heb ik ook een vaste marifoon gekocht met daarbij een remotecontrol, die in de kuip gemonteerd kan worden. Daarmee kunje de marifoon in de kuip gebruiken, hoor je oproepen in de kuip beter en heb je vrijwel alle info die de normale marifoon biedt op een klein schermpje.
Die remote moet ik echter nog steeds installeren. Wordt nu een beetje tijd..

Misschien moet je dus dat laatste overwegen. Is meteen een flinke investering; een marifoon met dsc en een remote van bijvoorbeeld Standard Horizon kosten je al gauw € 300,-. Maar een handheld heb je dan niet meer nodig voor gebruik op de boot. Kan nog steeds handig zijn voor in de grabbag, maar dat terzijde.

Naschrift: Wat ook nog een optie zou kunnen zijn is de portofoon onder bepaalde omstandigheden, als je meer bereik nodig hebt dan de paar mijl die je normaal met zo'n ding hebt, koppelen aan de antenne in de mast.

Van de meeste portofoons kan de eigen kleine antenne worden losgenomen en op de overblijvende contrastekker kan de antenne in de mast worden aangesloten. Je moet voor dat doel wel een andere stekker aan de antennekabel zetten, of een verloop maken van het een naar het ander.
Laatst bewerkt: 13 juni 2018 16:25 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 16:15 #951630

  • Tony2920
  • Tony2920's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7431
Aangezien je toch gaat voor MarcomB is het antwoord eigenlijk heel eenvoudig.
Een goede DSC vaste marifoon eerst. ( wegens bereik en DSC mogelijkheid zeer nuttig op zee. )
Een handheld indien je die nog nodig vind daarna pas aankopen.

Koop een goede recente marifoon, niet die met het meeste toeters en bellen.
Zorg voor een goede antenne, want een prima marifoon op een slechte antenne geeft uiteindelijk een slecht resultaat. ( topics genoeg te vinden via de zoekfunctie )

Mijn marifoon staat ook net aan de ingang opgesteld zodat ik hem vanuit de kuip kan bedienen. Extra luidspreker zit ook in de kuip, en maakt het nog wat makkelijker.
I run a tight . . .
Shipwreck !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 16:41 #951633

  • Sloe Gin
  • Sloe Gin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10123
www.georgekniest.nl/catalogus/...5QQuZ3RoCu7kQAvD_BwE

www.georgekniest.nl/catalogus/...n-ram3-remote-cmp31/

Bovenstaand setje is waar velen voor kiezen.
Je kan eventueel ook nog voor de versie gaan met AIS-ontvanger maar ik denk dat je dan al snel boven je budget uitkomt.

www.georgekniest.nl/catalogus/...zon-gx2200e-ais-gps/
May sauce be upon you.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 16:54 #951636

Slimme opmerking van Roozeboos om een (vaste) marifoon vlak bij de ingang te installeren! Waarom zit dat ding eigenlijk altijd bij de kaartentafel!?

Ik zou ook een vaste en losse nemen. Hand-held bewaar je normaal gesproken in je grabbag. Op binnenwater zul je geen vlot dus grabbag bij je hebben en kun je met een hand-held eenvoudig bruggen/sluizen oproepen.

Mijn bij de kaartentafel geplaatste VHF staat tijdens langere tochten op de buitenspeakers in de kuip, maar het bvele gemurmel wat je hoort houdt slapers beneden wakker (inbouwspeakers dus geluid klinkt in de hondenkooi net zo hard als in de kuip). Slecht idee dus. Ik zou (als ik het opnieuw mocht doen) voor Roozeboos' idee gaan of een handset met ingebouwde ls buiten plaatsen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 17:54 #951646

  • peter1
  • peter1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5948
ja kan ook met een speciaal kabeltje de handmarifoon op de grote antenne aansluiten, werkt perfect voor binnen water, op de zaan hoort de brugwachter mij niet altijd op de handheld, omdat ie ergens ver weg op een centrale zit te bedienen...

1 watt met de mast antenne wwrkt perfect

kabeltje van twee meter er aan, en je kan overal in de kuip hem gebruiken
Ik ben de storm, en de windstilte.
Laatst bewerkt: 13 juni 2018 17:57 door peter1.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 17:59 #951649

ja en dan ga je er op zitten en breekt alles af.
Ik heb een aanleg om alles kapot te schoppen. Zou dus niks voor mij zijn.
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 18:22 #951651

  • Airgead
  • Airgead's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2581
Ik vindt de combinatie van DSC vaste marifoon met speaker in de kuipt en handset in de kuip plus een losse portable ideaal. Ik heb ook nog een speaker en handset bij de kaartentafel, maar zie er eigenlijk het nut niet erg van in.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 18:27 #951653

  • peter1
  • peter1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5948
Je blijft uitermate grappig! een welkome wending In dat volkomen emotieloze en gevoelsarme technische gebabbel.

roozeboos schreef :
ja en dan ga je er op zitten en breekt alles af.
Ik heb een aanleg om alles kapot te schoppen. Zou dus niks voor mij zijn.
Ik ben de storm, en de windstilte.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 18:30 #951655

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Ik sluit me aan bij de sprekers die voor een vaste marifoon pleiten. Op zee heb je nagenoeg niets aan een handheld. Tijdens de ZF test van navigatieverlichting bleek overduidelijk dat het bereik van een portable echt niet meer is dan 2-3 kilometer, onder ideale omstandiheden nog wel.

De set die Sloe Gin noemt heb ik ook en ben er zeer tevreden over. Misschien nog goed om te weten, de RAM3 buitenbediening heeft een prima speaker, een extra buitenspeaker is met zo'n ding niet meer nodig. Het volume is apart te regelen, dus de binnenmarifoon kan ook helemaal op stil - fijn voor mensen die binnen zitten of slapen.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 18:53 #951659

  • Tony2920
  • Tony2920's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7431
Nachtvlinder schreef :
Slimme opmerking van Roozeboos om een (vaste) marifoon vlak bij de ingang te installeren! Waarom zit dat ding eigenlijk altijd bij de kaartentafel!?

Ik zou ook een vaste en losse nemen. Hand-held bewaar je normaal gesproken in je grabbag. Op binnenwater zul je geen vlot dus grabbag bij je hebben en kun je met een hand-held eenvoudig bruggen/sluizen oproepen.

Mijn bij de kaartentafel geplaatste VHF staat tijdens langere tochten op de buitenspeakers in de kuip, maar het bvele gemurmel wat je hoort houdt slapers beneden wakker (inbouwspeakers dus geluid klinkt in de hondenkooi net zo hard als in de kuip). Slecht idee dus. Ik zou (als ik het opnieuw mocht doen) voor Roozeboos' idee gaan of een handset met ingebouwde ls buiten plaatsen.

TS vaart solo, dus er zal niemand wakker worden.
Bij mij zit de buitenspeaker ingewerkt in de bakskist,
dus wie in de hondekooi ligt merkt er weinig van.
I run a tight . . .
Shipwreck !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 20:22 #951678

Dank voor alle reacties! Super fijn!

Paar vervolg vragen/opmerkingen;

- begrijp ik nou goed dat je een handheld portofoon met verloopkabel aan je antenne in de mast kan koppelen voor als je binnen zit/meer bereik nodig hebt?

- Marcom-b en verre tochten op zee liggen nog een stukje voor me, dat is een toekomst plan. Kan geen kwaad om alvast een vaste marifoon te hebben die DSC ondersteund maar dan is de stap naar een unit met GPS en eventueel zelfs AIS niet zo groot meer en kan je misschien net zo goed alles in 1 keer doen. Heeft iemand ervaring met de ingebouwde AIS in de marifoon? Het schermpje zelf is niet erg groot hiervoor maar de optie om een AIS alarm in te stellen is wel interessant (als dat mogelijk is).

De plek waar ik binnen kan monteren (zo ver als de antenne kabel komt en waar ik montage opties heb) is iets verder van de ingang verwijderd. Omdat ik het scherm dan niet snel kan bekijken vanaf buiten zal een remote of losse portofoon wel nodig zijn denk ik. Een interessante optie zou wel een handheld marifoon zijn met verloopstuk voor meer bereik via mast antenne, dan later (na behalen marcom-b) een geschikte vaste DSC (Missschien met GPS & AIS) marifoon installeren en de handheld marifoon voor de grabbag/als backup.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 20:29 #951680

Persoonljk vind ik de AIS in een marifoon niet meer dan een gadget.
Zeker als je eenmaal de AIS in het navigatieprogramma afgebeeld ziet. Dan maakt het beeld veel duidelijker.

Er zijn inderdaad verloopjes om de antenne van je porto om te steken.
Ik heb daar geen ervaring mee. maar kan me voorstellen dat het allemaal zo niet echt robuust is.
coax is gevoelig voor knikken.
hoe dan ook, ik heb nooit echt een porto ( en budget) nodig geacht.

Hooguit als je een reddingsvlot in moet. Dan is een porto een hulpmiddel om er sneller uit te komen.
Dan kan ie in de grabbag.

Maar goed, je moet zelf de beste oplossing kiezen. Beide zijn goed toe te passen.
Ontwerper van de RoosMux, en andere apparaatjes.
www.viax.nl

It's been said that a boat is a vessel continually looking for ways to sink itself..
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 20:30 #951681

  • ManneeB
  • ManneeB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1386
Als je toch je investering wil splitsen dan denk ik dat je met een losse handheld voorlopig prima uit de voeten kunt. Op binnenwater gebruik je die toch niet voor heel veel meer dan een brug of sluis. Dan hoeft die niet op je mastantenne, dan later een vaste installatie maken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 20:53 #951682

  • Tony2920
  • Tony2920's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7431
Een portofoon op een vaste antenne geeft wel een groter bereik, maar een vaste marifoon op dezelfde vaste antenne heeft een groter bereik als de portofoon. Want de portofoon heeft minder vermogen.

Ais in een marifoon wens ik niet, daar neem ik liever een aparte AIS ontvanger of transponder voor.
(maar dat is mijn persoonlijke voorkeur, niet teveel toeters en bellen )

Externe GPS aansluiten op een vaste marifoon is ook geen probleem, en als de gps defect raakt ben je je marifoon niet kwijt voor de herstelling. ( weeral niet teveel toeters en bellen )

Zolang je alleen binnenwater doet kom je met een handheld waarschijnlijk toe, een vate marifoon is dan weer handiger op ruim water en op zee.
I run a tight . . .
Shipwreck !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 13 juni 2018 20:59 #951687

  • Sloe Gin
  • Sloe Gin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10123
Voordeel van AIS in je marifoon is dat je heel makkelijk en snel een DSC oproep kan doen zonder eerst het MMSI nummer in te toetsen.

Nadeel is toch wel de beperkte duidelijkheid van het AIS display t.o.v. AIS op je plotter danwel tablet.
Ook de kosten zijn niet gering als je ook nog eens op zee een AIS transponder wilt gaan gebruiken.
Dat is echter weer een compleet andere discussie.
May sauce be upon you.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 14 juni 2018 06:40 #951732

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26255
Sloe Gin schreef :
Voordeel van AIS in je marifoon is dat je heel makkelijk en snel een DSC oproep kan doen zonder eerst het MMSI nummer in te toetsen.

Alleen is de vraag: wanneer doe je dat? Een kaartplotter die AIS kan tonen, kan ook de namen van de schepen op het scherm laten zien. Gewoon een directe marifoonoproep op het kanaal van dienst is dan wel zo snel. Daar wordt waarschijnlijk ook sneller op gereageerd. Ik weet niet hoe vertrouwd ze op beroepschepen zijn met gerichte DSC-oproepen, maar voor hetzelfde geld schrikken ze er alleen maar van. Voor vlot overleg moet je toch over op spraak.
Nadeel is toch wel de beperkte duidelijkheid van het AIS display t.o.v. AIS op je plotter danwel tablet.

Pcies. Ik heb nu zelf sinds kort mijn AIS-ontvangertje werkend. Je ziet dan de schepen op de kaart en dus in hun context. Die kaart mis je bij een marifoon die AIS-targets laat zien op een zwart schermpje zonder veel idee van context of schaal. Er zullen wel afstandsringen getoond worden en je weet wat noord en zuid is, maar daar houdt het mee op. Met de kaart erbij en zeker op vaarwater waarmee je enigszins vertrouwd bent, heb je een intuïtief gevoel voor schaal en afstand.
Dus ik zie ook niet veel meerwaarde in een marifoon met AIS-ontvangst.

Ik heb twee jaar terug mijn 'gewone' DSC-marifoon wel ingeruild voor hetzelfde model met ingebouwde GPS. Werkt, zoals de meeste GPS-en prima zonder externe antenne, onderdeks in een polyester boot. Een beetje redundancy is niet verkeerd. De ogenschijnlijk nogal gangbare methode om alles wat een positie nodig heeft via muxen of andere kastjes aan één GPS te hangen is niet de mijne.

Ik heb er sowieso nooit naar gestreefd mijn boten te 'automatiseren'. Ik kom nooit toe aan een computer die via de stuurautomaat de boot een van tevoren ingevoerde route laat volgen.
Eenmaal op het water is er meestal tijd zat om de navigatie bij te houden. En dan nog blijven er zeeën van tijd over om over het water te staren naar verre einders.
Laatst bewerkt: 14 juni 2018 06:44 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 14 juni 2018 07:47 #951745

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Een met Stegman, DSC leeft bij de beroepsvaart totaal niet. Als je contact wilt, roep je ze gewoon op. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is de naam van het schip en daar is AIS een onmisbaar hulpmiddel voor.

Het aansluiten van een handheld op een masttop antenne is technisch mogelijk, maar moet toch meer beschouwd worden als een noodmaatregel. Om deze reden heb ik hiervoor ook een pigtail aan boord liggen. Maar Waddenwind heeft eens uitgelegd dat de handheld geoptimaliseerd is voor de zeer korte antenne, als je die aansluit op de lange mastantenne klopt de zendkarakteristiek niet en ben je zelfs formeel in overtreding. Het hoe en waarom kan ik zelf niet uitleggen, daar kan WdW misschien nog iets over zeggen. Ik zou de apparatuur gebruiken zoals die bedoeld en gekeurd is.

Op binnenwateren kan je inderdaad doorgaans prima volstaan met een handheld. Zelf heb ik een Standard Horizon HX300E, die bevalt mij goed en is inderdaad met een USB snoertje op te laden. Niet vaak nodig trouwens, de standby tijd is erg lang. Maar zoals gezegd, zodra je de zeesluis door gaat heb je er niet veel meer aan. TS geeft aan dat hij dat van plan is, daarom blijft mijn advies om (eerst) een vaste marifoon te kopen.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 14 juni 2018 08:11 #951753

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 7837
roozeboos schreef :
ja en dan ga je er op zitten en breekt alles af.
Ik heb een aanleg om alles kapot te schoppen. Zou dus niks voor mij zijn.

Jij niet alleen hoor.

Je bevindt je wat dit betreft in extreem goed gezelschap. De kuip is een WERK ruimte. Alles moet daar degelijk zijn, en opgeruimd. Dus geen losse kabeltjes.

Om die reden: Vaste installatie binnen. Indertijd de goedkoopste die ik kon vinden : Navman 7100.

Buiten, voor t korte verkeer: bruggen en sluizen, havens, en schepen die te dichtbij zijn: een losse handheld.

Een aparte handset op de vaste installatie zou ik alleen willen als die ook draadloos is.

Mbt diploma's: Ga meteen voor de Marcom-B of SRC. Dan heb je het, en zoveel moeilijker is het niet.
Laatst bewerkt: 14 juni 2018 08:28 door Joop66.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Ervaringen portofoon vs. vaste marifoon 14 juni 2018 08:28 #951757

Joop66 schreef :
roozeboos schreef :
ja en dan ga je er op zitten en breekt alles af.
Ik heb een aanleg om alles kapot te schoppen. Zou dus niks voor mij zijn.

Jij niet alleen hoor.

Je bevindt je wat dit betreft in extreem goed gezelschap. De kuip is een WERK ruimte. Alles moet daar degelijk zijn, en opgeruimd. Dus geen losse kabeltjes.

Om die reden: Vaste installatie binnen. Indertijd de goedkoopste die ik kon vinden : Navman 7100.

Buiten, voor t korte verkeer: bruggen en sluizen, havens, en schepen die te dichtbij zijn: een losse handheld.

Een aparte handset op de vaste installatie zou ik alleen willen als die ook draadloos is.

Totaal andere mening:
- omdat ik een helmstok heb vind ik een marifoon naast de ingang prettig.
- voor binnen gebruik ik de display met spreeksleutel voor de bediening, maar de remote hangt ernaast met een beugel binnen voor in de haven en een beugel buiten voor tijdens het zeilen

Ik zou niet de goedkoopste marifoon kiezen, omdat het eerste waarop bezuinigd wordt de bediening is en als ik ergens een hekel aan heb:
- toetscombinaties voor het activeren van functies
- ellenlange menu's waar je door moet voor het bereiken van de gewenste functie.

Mijn keus bij vervanging zou zijn een Icom M423 + remote of een SH GX 1700 + remote (met als alternatief een Icom M400). De opvolger van mijn huidige marifoon is geen optie vanwege de ingebouwde overbodige AIS.

Voor de eerste inbouw zou ik overigens de antennekabel eerst gewoon verlengen met een male-male koppeling en zeg 5m kabel. Dit zat zo op mijn boot toen ik heb kocht. De koppeling heb ik later vervangen door een splitter + AIS.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.286 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl