Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Nmea2000 <> STNG probleempje

Nmea2000 <> STNG probleempje 18 sept 2018 15:20 #979930

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Volgens Raymarine is het mogelijk een n2k backbone rechtstreeks door te verbinden met een StNg backbone. Ik heb een klein nieuw n2k netwerkje geïnstalleerd op een boot met een stng netwerk bestaand uit een acu-200,p70 en kompas. Het plan was om deze AP aan te kunnen sturen vanaf de Zeus3, waarbij aansturen niet meer is dan een waypoint activeren op de Zeus. Terwijl ik op de Zeus de RM spullen kan zien, en op de p70 de Zeus, lukt het mij niet de AP op waypoint te laten sturen. De boot vaart dan een koers waar een boaconstrictor nog jaloers van zou worden. Andersom maakt de Zeus dankbaar gebruik van de info die uit het RM kompas komt: heading, heel, trim etc. Ik heb de ACU200 overigens niet opnieuw in bedrijf gesteld sinds de installatie van de n2k.
Wat mis ik?
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 <> STNG probleempje 18 sept 2018 15:38 #979941

  • WADnWIND
  • WADnWIND's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 14591
666 schreef :
Wat mis ik?

Standarisatie?

kan het zijn dat het potentiaal verschil tussen de verschillende toestellen te groot is, als dat een rol kan spelen.

Het hele netwerk al eens gereset?
Communiceren kost soms geld, niet communiceren kost vaak meer.....
- Echte schippers dragen nooit een rode broek.........
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 <> STNG probleempje 18 sept 2018 15:42 #979946

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Wel alle apparatuur, maar de backbone zelf nog niet. Ik verwachtte dit probleem niet omdat verder alles werkt zoals verwacht. Morgen eens proberen.
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 <> STNG probleempje 18 sept 2018 16:01 #979955

  • PvO
  • PvO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2739
Het zou ook kunnen liggen aan de info die je plotter uitstuurd.
Ik ken de zeus verder niet, maar WINGPS, wat ik als plotter gebruik, heeft de mogelijkheid tot 'precisie' sturen.
Als dit is ingeschakeld wordt volgens mij niet de echt BTW doorgeven, maar een BTW die je zo snel mogelijk weer op je track brengt.
Het probleem is dat de, in iedergeval mijn, AP de XTE zelf ook al probeert terug te brengen naar nul.
Dit leverde bij mij ook interessant stuurgedrag op.
Na het uitschakelen van precisie sturen werkt het perfect.
Thalassa
Hunter 27
Laatst bewerkt: 18 sept 2018 16:02 door PvO.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 <> STNG probleempje 18 sept 2018 18:03 #979991

  • mystudio
  • mystudio's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1067
Mooi dat er al zoveel werkt, want, als ik de documentatie van Raymarine goed lees, dan staat daar dat je niet twee backbones aan elkaar mag koppelen. Hoe heb je het dus aangesloten? Heb je het ene NM2K netwerk via een SPUR kabel naar het STNG netwerk laten lopen? Of juist de afsluiter van het STNG backbone netwerk gehaald en daar de backbone door laten lopen naar de N2k backbone?
FLOW | Een Spear 30 | Spekman & Arends design | Refitted in 2013-2017 | Verkocht in 2018 | Nu een Hanse 320 en ook daar kun je aan klussen ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 <> STNG probleempje 18 sept 2018 18:59 #980005

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Ik heb een verloopje gemaakt van n2k >> stng backbone, hetgeen prima te doen is volgens RM forum.raymarine.com/showthread.php?tid=547
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 <> STNG probleempje 18 sept 2018 20:52 #980050

Je zou je plotter eens kunnen resetten en tijdens de initialisatie daarna de automatische bronselectie doorlopen. Deze kun je naderhand altijd wijzigen, maar je forceert hiermee dat alle apparaten zich bekend maken op het netwerk.

Verder zoals reeds gezegd: veel AP communicatie verloopt (niet...) via RM vs. B&G proprietery PGN’s. Je kunt in de manuals opzoeken welke PGN’s overlappen - wat werkt is mooi meegenomen...
Laatst bewerkt: 19 sept 2018 05:45 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 18 sept 2018 23:35 #980072

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Bronselectie al n paar keer doorlopen. Ook op de p70. P70 geeft aan dat bijvoorbeeld gpstijd van de xb8000 niet gebruikt zal worden, ook niet van de zeus. Ziet ea dus wel. Maar, dat zegt ie ook van het Rm kompas, en stuurt daar wel op. Bovendien zijn er verschillende bronnen waar het wel werkt. Misschien de pilot herinitialiseren.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 19 sept 2018 04:54 #980075

  • Moki
  • Moki's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 262
Als je N2K, alle STNG apperaten ziet en andersom, werkt je backbone dus prima.

Het lijkt er werder op, dat je Zeus3 niet geschikt is om de ACU200 aan te sturen.
Of, omdat je wel een slingerkoers vaart, nog aan het “leren” is, hoe snel hij koerscorrecties moet doorgeven aan de ACU200.
Navus Mea, Regula Mea
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 <> STNG probleempje 19 sept 2018 06:48 #980097

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Voor zover ik weet stuurt de Zeus3 inderdaad niet, maar geeft slechts een actief waypoint door, de acu doet de rest. Op de p70 is wel de optie 'track', de acu schakelt dan ook in, maar sturen ho maar.
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 19 sept 2018 21:30 #980323

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Ik heb ea nog eens opnieuw ingesteld. De p70 laat zien waypoint, Btw Dtw Xte etc. Bij inschakelen Ap via 'track', reageert deze normaal met de vraag of er koers veranderd mag worden en doet dan vervolgens. Alleen waarnaartoe is niet duidelijk...
Opvallend is dat elk waypoint 'waypoint 1 ' heet.



Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 20 sept 2018 06:08 #980364

Maak eens een lijstje van ondersteunde PGN's van beide apparaten, zowel send/receive!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 20 sept 2018 13:29 #980472

  • Erwin72
  • Erwin72's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 90
Ik heb zo te lezen een vergelijkbare setup:
  • een Raymarine ACU200 stuurautomaat
  • een Zeus 2 plotter

Als ik op de plotter een waypoint activeer, dan kan ik daarna op de stuurautomaat Track-mode activeren. Dat werkt prima. In rustig weer blijft de cross-track error (XTE) meestal onder de 2 meter. Dus ik kan je vertellen dat op dit punt de apparatuur compatible is.

De benodigde data om een waypoint op het netwerk (inclusief XTE) te publiceren zijn gestandaardiseerd door de NMEA.

Er zijn twee dingen die mij opgevallen zijn die raar stuurgedrag opleveren:
  1. Als je lang wacht voordat je de stuurautomaat activeert dan is de XTE opgelopen, de stuurautomaat gaat dan eerst terug naar de track sturen alvorens de track te volgen. Als ik de stuurautomaat ruim later activeer dan het waypoint op de plotter, dan doe ik op de plotter altijd 'Navigation -> Restart', waardoor de XTE error naar 0 gaat.
  2. Als de heading van de stuurautomaat serieus afwijkt van de te sturen COG (doordat bijvoorbeeld het kompas niet klopt), dan lijkt de stuurautomaat eerst de heading te willen sturen die overeenkomt met de COG. Vervolgens loopt de XTE op, waarna gecorrigeerd gaat worden.

Ik zou op z'n minst de volgende checks uitvoeren:
  • op de P70 control unit bij netwerkinstellingen gaan kijken of deze de Zeus uberhaupt ziet. In mijn geval komt de Zeus2 vier keer op het netwerk voor in verschillende functies.
  • controleren of de P70 de Zeus als GPS en waypoint bron gebruikt, in mijn geval zit ook de AIS in het netwerk die ook GPS data uitstuurt (dan weer zonder waypoint data). Als dit verkeerd staat in gesteld kan de stuurautomaat zonder GPS data zitten als er geen AIS is (is een voorbeeld van mijn situatie)
  • op de Zeus en de P70 control unit kijken of er geen errors in het netwerk zitten (RX/TX errors), weet niet meer uit m'n hoofd waar dat zit
  • controleren of de aangegeven heading op de P70 goed overeenkomt met de voorliggende koers van je schip (bij mij week dat serieus af door de automagische Raymarine kompas 'correctie')

Succes,
Erwin.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 20 sept 2018 13:32 #980474

  • Erwin72
  • Erwin72's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 90
666 schreef :
Ik heb ea nog eens opnieuw ingesteld. De p70 laat zien waypoint, Btw Dtw Xte etc. Bij inschakelen Ap via 'track', reageert deze normaal met de vraag of er koers veranderd mag worden en doet dan vervolgens. Alleen waarnaartoe is niet duidelijk...
Opvallend is dat elk waypoint 'waypoint 1 ' heet.

Ik lees deze post pas nadat ik m'n vorige reactie schreef. Een deel van de checks die ik schrijf zijn nog wel terecht, maar dat de P70 de waypoint data ontvangt van de Zeus heb je wel aangetoond.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 20 sept 2018 16:31 #980510

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Hallo Erwin72,
Bedankt voor je uitgebreide reactie.
Het blijft vreemd dat t niet werkt.
Ik was vandaag heel even aan boord. Er zijn updates, oa voor Zeus3, die heb ik even gedaan. Geen tijd gehad voor verder onderzoek helaas. Misschien over n paar dagen weer. Zou prettig zijn als ik t aan de praat krijg vóór de 200myls.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 20 sept 2018 16:45 #980513

  • henkvd
  • henkvd's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2829
Maak je niet de fout door te lange waypoint namen te gebruiken, maak deze zo simpel mogelijk, nummer ze bij testen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 20 sept 2018 16:59 #980519

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Is t niet zo dat bij Rm alleen de eerste 4 karakters gebruikt worden? Bij oudere types wel nl

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 <> STNG probleempje 23 sept 2018 10:15 #981262

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Ik heb zoals Nachtvlinder al adviseerde, even de PGN's vergeleken. Voor zover ik kan beoordelen zijn de PGN's die er toe doen, gewoon compatibel, met name 129283-284-285 (navigation data)Ook xte, heading cog sog etc zouden geen probleem moeten opleveren. Alleen pgn 127237, heading/trackcontrol, word wel door B&G verzonden maar niet door RM herkend. Ik weet niet of dit alleen voor B&G pilots bestemd is.
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 16 okt 2018 18:49 #988504

  • 666
  • 666's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Ik weet inmiddels wat er aan de hand was. Ik heb me in de luren laten leggen door het gedrag van de AP, waarbij deze abrupt naar het punt gaat sturen waar de track begint naar het volgende waypoint. Dwz dat de AP zo snel mogelijk van de XTE af wil die is ontstaan tussen het moment dat ik op de plotter "goto" heb gedrukt, en op de p70 "track" . Dat daarbij desnoods 180' bochten bij zijn doet er niet toe. Zo ook dat door dit soort bochten weer XTE ontstaat die weer gecompenseerd etc.
Kortom, het werkt. Wel even rennen van plotter naar p70.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
I will appreciate feedback wether this is a known problem, or the black cloud that appears regularly when I undertake projects on my sailboat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 16 okt 2018 22:05 #988585

  • La Mavare
  • La Mavare's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5949
Helaas ben ik niet goed genoeg onderlegd om vorenstaande te begrijpen ... maar ik wil je niet onthouden mijn ervaring met een Zeus 3 en een RADAR tijdens een delivery.

We kregen de RADAR niet aan de praat, moest via de Zeus aangezet worden, werd me verteld, maar Zeus zag hem niet. Van de leverancier een checklist gekregen om na te lopen. Was me te technisch. Toch maar eens alle manuals nogmaals doorgelezen. Vond ik toevallig in de handleiding van de RADAR dat de Zeus dan wel als master moest zijn ingesteld. Diep in de menustructuur vond ik die instelling, slave dus. De Zeus had kort voor vertrek een volledige update van de leverancier gehad en die was dat kennelijk vergeten. Net als de juiste baudrate voor de AIS in te stellen ...
instructeur RYA/CWO zeezeilen en kielboot
les op eigen schip, deliveries, stuurman zeilvaart
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 <> STNG probleempje 16 okt 2018 23:04 #988598

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10744
Als je de topics over dit soort problemen volgt zie je regelmatig dat het fout gaat op zo’n lullig instellingsdingetje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nmea2000 &lt;&gt; STNG probleempje 16 okt 2018 23:19 #988599

De Zeus had kort voor vertrek een volledige update van de leverancier gehad en die was dat kennelijk vergeten

Is de leverancier aan boord geweest dan om deze volledige update te doen? Dan mag je wel verwachten dat de hierdoor verloren gegane instellingen teruggezet en getesf worden! Als, in olaats daarvan, het apparaat in de winkel is afgegeven en er gratis geupdate is, dan is het niet mogelijk de instellingen te raden, zonder dat de bijbehorende apparatuur aktief is.

Net als de juiste baudrate voor de AIS in te stellen ...

Kennelijk communiceert deze AIS via NMEA0183 niet N2K. Ook die instelling zal wel vrrloren zijn gegaan tijdens de update. Dat moet idd even goed ingesteld worden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.292 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl