Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Furuno vraagjes (stuurautomaat en radar)

Furuno vraagjes (stuurautomaat en radar) 31 mei 2019 21:59 #1050828

Mijn stuurautomaat is een Furuno NavPilot 511 uit 2009. Sinds een jaar of zo gooit de stuurautomaat de koers een graad of 20 naar stuurboord als deze exact een uur aan heeft gestaan, daarna doet hij het prima voor dagen of zelfs weken. Hij doet dit altijd en slaat nooit een enkele keer over. Het gebeurt een uur Nadat de stuurcomputer ingeschakeld word, het maakt niet uit of de automaat op standby blijft staan of niet, het uur begint te tellen zodra ik de automaat aanzet op het schakelpaneel.
Meestal zet ik de automaat gewoon iets meer dan een uur voor vertrek aan en dan heb ik er verder geen last van. Maar ik ben wel heel erg benieuwd hoe dit opeens gekomen is en of ik er wat aan kan doen.

Wat betreft de radar, dat is en Furuno 1715 uit 2012. Sinds afgelopen herfst vind de radar het opeens nodig om de "gain" op automatisch te zetten als ik de radar inschakel, met als gevolg dat het scherm gewoon volledig "wit" blijft. Pas als ik deze terug schakel op handmatig en dan zelf de juiste waarde instel dan doet de radar het weer goed. Voorheen was het altijd zo dat de radar onthield wat ik ingesteld had staan, maar nu voor de "gain" dus niet meer. "Sea" en "Rain" blijven wel gewoon op handmatig staan met de laatst ingestelde waarden.
Iemand enig idee waarom dit kan zijn?
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 31 mei 2019 22:07 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Furuno vraagjes (stuurautomaat en radar) 01 juni 2019 07:01 #1050854

  • brambo
  • brambo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7281
Geen idee. Maar het onthouden van instellingen wordt meestal verzorgt met een geheugen gevoed door een knoopcel batterij. Als die niet meer werkt, dan onthoud een apparaat de instellingen niet meer. Dat geldt voor veel apparaten en ook voor de bios instellingen van een computer.

Vervangen van de knoopcel batterij lost veelal de problemen op.

Bram
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Furuno vraagjes (stuurautomaat en radar) 01 juni 2019 07:03 #1050855

brambo schreef :
Geen idee. Maar het onthouden van instellingen wordt meestal verzorgt met een geheugen gevoed door een knoopcel batterij. Als die niet meer werkt, dan onthoud een apparaat de instellingen niet meer.
Maar waarom worden sommige instellingen wel onthouden en andere niet? Dat is iets wat ik niet kan plaatsen.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.226 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl