Aad77 schreef :
Ik snapte iets niet: op het plaatje van de warmtepomp in kwestie staat wel voor een COP van 4,43 een input power van 0,91 kW, maar daarboven staat 230V 50 Hz, max input current 14A: dat is 3220W - een heel ander getal.
Ik vond die COP van 4,43 ook al verdacht hoog, vergeleken met de gangbare koelmachines.
Wat blijkt: in het linkje van Yellow Boat "warmtepomp weetjes" staat dat is afgesproken dat elektriciteit gewonnen wordt met een rendement van 40%, en dat dit wordt meegecalculeerd in het COP getal.
Die COP van 4,43 wordt dan 1,76, rekenend met het echte elektrische ingangsvermogen, een waarde die er een stuk realistischer uitziet.
Reken je dus niet al te snel rijk.
Je snapt het inderdaad niet. Je haalt totaalrendement en COP door elkaar (Zie onderstaande tekst uit het door jou aangehaalde document). En de 14A die je noemt is de max aanloopstroom, belangrijk voor de zekeringwaarde. Dat is niet het normale continu stroomverbruik.
Als je met netto totaalrendementen gaat rekenen, moet je als dat eerlijk wil doen, ook bij gas een correctie toepassen, o.a. voor de benodigde distributie infrastructuur, en de milieu-/ maatschappelijke kosten van de gaswinning in Groningen.
En voor de vergelijking warmtepomp / HR ketel : het theoretisch rendement van een HR ketel wordt in 99% van de installaties niet gehaald. Het theoretisch rendement is gebaseerd op volledige condensatie in de ketel van de in de verbrandingsgassen aanwezige waterdamp. Bij de meeste CV installaties zie je prachtige rookpluimen uit de pijp komen, wat er op duidt dat het rendement ver onder de theortische HR waarde blijft.
'
Het zgn. bruto rendement van een warmtepomp
De COP (Coëfficiënt Of Performance) geeft het rendement van de warmtepomp: de verhouding tussen de hoeveelheid energie die de warmtepomp afgeeft, en de hoeveelheid energie die de warmtepomp opneemt.
De SCOP ook wel SPF genoemd geeft het Coëfficiënt per jaar over 4 seizoenen gezien.
Bij een SPF/COP van 1 geeft de warmtepomp evenveel warmte af als die aan energie opmaakt. Elektrische warmtepompen voor verwarming hebben vandaag de dag een COP tussen 3,5 en 5: het rendement ligt dus tussen 350 en 500 procent. De COP voor warmwater is lager (2 tot 3,5) omdat een hogere temperatuur vereist is (58 graden). Het rendement daarvoor is dus 200 tot 350 procent.
Netto rendement warmtepomp inclusief elektriciteitsverbruik
Een COP van 2.7 is thans het theoretisch omslagpunt m.b.t. rendement t.o.v. een HR ketel.
Warmtepompen gebruiken elektriciteit en Europees is gesteld dat elektriciteit maar een rendement heeft van 40 procent. Bij de productie van elektriciteit gaat 60 procent van de energie verloren in restwarmte, zo is bepaald. Dat verlaagt het totale rendement van warmtepompen in de theoretische bepaling.
Elektrische warmtepompen voor verwarming met een COP vanaf 2,7 overstijgen echter al het rendement van gasgestookte hr-ketels (107 procent). Immers: 2,7 (COP) maal 40 procent (rendement elektriciteitsproductie) is 108 procent rendement, wat dus hoger is dan het rendement van een HR-gasketel. Een COP van 4 tot 5, komt uit op 160 tot 200 procent rendement. Een COP van 2 tot 2,5 op 100 tot 140 procent rendement . U vindt dit netto rendement terug in de certificaten die bij een warmtepomp energielabel behoren.'