Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Laden / ontladen, word accu belast?

Laden / ontladen, word accu belast? 13 aug 2023 06:50 #1501771

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2050
Tijdens de zomer zie ik rond de middag dat de 12 volt lood accubank vol geladen is. De spanning is dan 14,2 volt, de mppt regelaar van de zonnepanelen houd dat even zo en begint dan stroom te verspillen. Ik heb een analoge ampère meter op een der panelen en zie dat de naald begint te schommelen tussen zowat nul A en pakweg 4A.

Ik heb in een opwelling een slow coocker gekocht. Kleinste model, ik ben het grootste deel van de zomer solo. Dat coockertje gebruikt op laagste stand 90 watt, bij 220v. Dus als ik de verliezen van de inverter erbij tel waarschijnlijk eerder 100 watt.
Stel dat ik dat coockertje dan (van zodra de mppt regelaar begint te verspillen) aansluit en mijn twee windgeneratoren laat draaien (samen met de 170 watt zonnepanelen) wat gebeurt er dan ? Hoeveel die windgeneratoren leveren in watt weet ik niet, zeg maar 10 Amp X 13 Volt dus pakweg 130 watt. Zeer afhankelijk van de wind en de ligplaats.

Nu mijn vraag, word de laadstroom eerst in de accu´s in chemische energie omgezet en pas dan aan de inverter geleverd of belast ik de accubank eigenlijk niet maar trek de stroom direct uit de lading ?

Mijn 12 volt loodzuur accubank (280 Ah ) is pas 2 jaar oud en ik heb de indruk dat die accus´s plots slecht energie houden. Ik laad ook de accu van de Torqeedo buitenboord via de inverter en een lader pas nadat de lood accubank vol is en er ruim zon en wind voorhanden is. Hoeveel de laadstroom daar is weet ik niet maar dat moet veel zijn want het laden duurt slechts een uur. Laadkabel goed warm. Ik monitor tijdens dat laden de boordspanning en zie die wel zakken maar nooit onder 12,5 Volt. Toch komt ook stroom uit de loodaccu bank want na de oplading van de Torqeedo duurt het weer vol laden van de huis accu bank best lang.

Ook mijn 24 volt lifepo4 accu voor de “hoofdaandrijving” laad uit de huisaccu bank via een Victron orion 12/24 lader. Die is zo ingesteld dat hij pas laad als de 12 volt spanning boven 12,7 volt is, trekt echter erg veel stroom zodat er een pendelend laden gebeurt. Aan uit, aan uit.
Volgens Victron laad de orion met 15 Ampère, ik weet echter niet of dat bij 12 volt of bij 24 volt is.
Je merkt, ik weet veel niet.

Mijn vraag, is dat soms erg grote stroomverbruik de reden van het terug gaan van de accu capaciteit?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Laden / ontladen, word accu belast? 13 aug 2023 07:39 #1501779

Vraag 1: Als je tegelijkertijd energie opwekt en verbruikt dan wordt deze niet eerst in chemische energie omgezet in je accu. Als je meer energie verbruikt dan dat je op dat moment opwekt dan wordt alleen het tekort uit je accuchemie gehaald. Dat laatste merk je zelf terecht op: de loodaccubank wordt aardig leeggetrokken tijdens het laden van je Torqeedo.

Het pendelen van 0 naar 4 ampere bij volle accu's kun je waarschijnlijk voorkomen met instellingen in je regelaar. Je accu's gaan door die spanningspieken erg snel achteruit. Sommige goedkope Action laders vertonen dit gedrag ook als ze op een volle accu worden aangesloten en accu's gaan dan hard achteruit.

Dat pendelende laden van je Lithiumbank bij 12,7V is niet prettig voor je loodaccu's. 15A bij 24V is meer dan 30A bij 12V.
Een volle accu een beetje ontladen is beter voor de levensduur dan een halfvolle accu ontladen met dezelfde hoeveelheid energie. 12,7V tijdens het laden = hooguit een halfvolle accu.
Dat pendelen kun je op twee manieren voorkomen: door de laadstroom te verlagen of door de 12,7V op te hogen.

Kun je de laadstromen van zowel je Torqeedo als van de Lithium bank terugschroeven zodat je het pendelen kwijt bent? De Orion kun je in ieder geval afstellen.
“A good engineer gets stale very fast if he doesn’t keep his hands dirty.”
– Wernher von Braun
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Laden / ontladen, word accu belast? 13 aug 2023 08:39 #1501790

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2050
Dank voor helder antwoord.
De Orion kun je enkel de inschakel spanning instellen. Ik ga die eens verhogen zodat er enkel geladen word als er veel zon is, en als de loodaccu´s vol zijn. Zeg maar 13, 5 volt of zo.

De laadstroom kun je niet instellen, zonde. Is toch enkel een lijntje in een programma?

Het koken van een maaltje met de slow coocker zou dus geen schade aan de accu´s brengen. Er komt minimum 200 watt binnen (soms schaduw op een der panelen) en je kookt met 100 watt. Wel bij 220volt maar als ik het goed heb zijn watts watts. Leuk meegenomen, tijdens de zomer is koken op de houtkachel niet altijd leuk en energie verspillen… waarom? Misschien kan ik die slow coocker ombouwen tot brouwerij. Of er kippetjes in uitbroeden.

Dan het laden van de Torqeedo accu. Er is een draadje over die stokoude Torqeedo, een Griekse firma heeft de oude cellen uit de accu vervangen door nieuwe, grotere, meer, en een lader geleverd die na drie keer terugsturen goed werkt maar niet optimaal is voor een bootje.
Als je aan de stroom hangt op land prima, slow laden is echter op een bootje veel verstandiger.






Dit dingetje bijvoorbeeld zou waarschijnlijk prima werken, ook nog een stap minder (nu van 12 naar 220 en dan naar 36 Volt ) maar helaas zie ik niet hoe ik dat speeltje hier in Griekenland krijg.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Laden / ontladen, word accu belast? 13 aug 2023 10:29 #1501820

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13466
Als wij weten dat die dag er een overschot aan stroom zal zijn dan proberen we die extra stroom te gebruiken voordat de MPPT regelaar de accu vol status bereikt. De gedachte daar achter is dat zodra de MPPT overgaan op de lagere float spanning ze iets inefficiënter gaan werken. uiteraard bij lood accu's wel opletten dat je aan het eind van de dag je accu vol hebt.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Laden / ontladen, word accu belast? 13 aug 2023 10:55 #1501825

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2050
Je bedoelt dat van zodra er op float geschakeld word minder doorgelaten word ?
Interessant idee.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Laden / ontladen, word accu belast? 13 aug 2023 11:48 #1501837

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13466
OldBawley schreef :
Je bedoelt dat van zodra er op float geschakeld word minder doorgelaten word ?
Interessant idee.

Mijn idee is dat de float spanning niet hoog genoeg is om de accu echt te laden. Mocht door pieken in je extra gebruik dan toch een beetje uit de accu verbruikt worden zal dat verbruik die dag nog zolang de regelaar nog in de absorptie spanning staat aangevuld zal worden.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Laatst bewerkt: 13 aug 2023 11:49 door 3Noreen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Laden / ontladen, word accu belast? 14 aug 2023 10:54 #1502044

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2050
Ik doe voor het eerst een testje met de slow cooker. Iets makkelijks, groentesoep. Als ik de cooker op “auto” zet gebruikt hij volgens de handleiding eerst 120 watt, daarna 60 watt.
Er is zon, mijn drie paneeltjes leveren theoretisch 170 watt, zal wel minder zijn want ze zijn tijdens de zomer niet perfect uitgericht en een beetje wind voor de twee windgeneratoren.
Ik zie de boordspanning niet eens dalen. Dus verbruik minder als er in komt. Klasse. Ruikt reeds lekker. Zelfs met de laptop erbij zie ik de boordspanning nog stijgen.
Heb Noreens raad gevolgd, heb de cooker ingeschakeld voor de float spanning inging.
Ik wil deze middag 3h koken, dan uit want ik wil volle accu´s voor de nacht en er staat uit eten op het programma voor vanavond. Leuk speeltje.

Zie nu wat voor verbetering vatbaar is. De buitenkant van de cooker word flink warm, er is blijkbaar niet geisoleerd bij deze Lakeland. Ik heb twee hooimadams, de kleinere past net rond de cooker. Zal flink verschil maken.
Laatst bewerkt: 14 aug 2023 11:08 door OldBawley.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.215 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl