Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Keuze marifoon

Keuze marifoon 03 juli 2009 11:44 #78370

  • Stoffel
  • Stoffel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 497
Dag heren,

In verband met mn elektraprojectje, moet ik me gaan bezinnen over welke marifoon we gaan gebruiken. Ik lees op internet veel over ATIS, DSC, maar zie eigenlijk door de bomen het bos niet meer.

Het doel is om ook op zee tochten te gaan maken, dus de marifooninstallatie moet daar geschikt voor zijn.

Nu hebben we een Cobra-handheld voor op de binnenwateren - wat op zich prima werkt, echter voor op zee is een inbouw met een wat groter zendbereik in mijn ogen wel wenselijk.

Nu mijn vragen:

1. Ik heb ergens begin jaren 90 mijn marifooncertificaat gehaald. Is dit nog steeds voldoende om te mogen zenden met een marifoon met DSC.
2. Hoe noodzakelijk / wenselijk achten jullie DSC op zee
3. Er wordt ergens gesproken over een klasse D marifoon. Wat is de klasseverdeling precies en welke is het meest gangbaar in gebruik op zee?
4. Mijn oog is gevallen op de Northstar Explorer 710. Iemand ervaringen met dit toestel of andere voorstellen?

Bedankt weer voor de adviezen.

Cheerio,

Stoffel
Waar een wil is, is een weg
www.stichtinggips.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Keuze marifoon 03 juli 2009 12:20 #78375

  • Poemy
  • Poemy's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 514
Beste Stoffel,

Op zee is een marifoon met DSC zeker aan te raden, echter hier moet je GMDSS voor hebben (Marcom B) of Marcom A. Als je dit hebt bij je certificaat dan is er geen probleem.
Je hebt nl een MMSI nummer nodig (Mobile Maritime Service Identity) en deze kun je aanvragen als je Marcom A of B hebt.

Klasse D is meest gebruikt voor jachten. Andere Klasse worden gebruikt voor de beroepsvaart en hebben meer mogelijkheden. Voor jachten niet echt noodzakelijk.

Ervaring met de Northstar heb ik niet, wel stond er in de laatste zeilen een artikel over marifoons die te schakelen zijn tussen zee(DSC) en Basel (ATIS) waarbij de DSC die niet werkt als de marifoon op ATIS (binnenland pakket) staat. Dit is een niet wenselijke situatie.

Zowieso is het op zee gezien het bereik goed om een ingebouwde marifoon te hebben met de antenne op een hoge plaats (masttop) en om op hoog vermogen te kunnen zenden((zee, (DSC) instelling).

Bij een marifoon met DSC is het overigens erg handig om een GPS antenne aan te sluiten. In geval van nood heb je meteen je positie bij de hand.

Verder kun je met DSC een oproep doen naar andere schepen waarvan je het MMSI nummer kent om eventueel sociaal verkeer te voeren. Deze oproep belast dan niet bijvoorbeeld kanaal 16.

Heb zelf een Silva/Nexus S15 en ben hier tevreden mee. Heeft ook een ingebouwde NAVTEX ontvanger. Als je een navtex antenne hebt dan kun je dus ook navtex berichten ontvangen. Handig voor erbij als je af en toe op zee vaart en geen extra Navtex ontvanger wilt kopen.

Succes met de overwegingen.

Grtz
Poemy
Weet je wat het is?.... Meer water dan vis.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.094 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl