Een reddingsvest zorgt dat je in het water automatisch op je rug gaat liggen, met het hoofd boven water. Wel zo handig, na een klap van de giek. Een zwemvest heeft drijfvermogen rondom, dat wordt gebruikt als je ook nog wilt kunnen zwemmen. Dinghy- en catamaran zelers gebruiken die, want die bootjes slaan nog wel eens om.
Automatisch reddingsvesten zijn vooral veiliger omdat ze lekker zitten zodat je ze bijna altijd draagt. Ze blazen zichzelf op door contact met het water, het touwje is er alleen voor "het geval dat".
Voor een klein kind koop je een normaal reddingsvest, omdat zo'n kind vaker in het water kan kukelen dan jij reservepatronen bij je hebt....
De aanduiding 50N wil zeggen dat het een drijfvermogen van 5 kg (dus 50 Newton) heeft. Voor een volwassene moet je in principe een 275N vest hebben, voor kinderen hangt het erg van hun gewicht af. Op de websites van de producenten (zoals Besto) staan daar mooie tabelletjes voor.
Voor tijdens het spelen en badderen op een strandje, als het kind wel al wat kan zwemmen maar je het niet helemaal vertrouwt, zou je daarbij de aankoop van een zwemvest kunnen overwegen. Jou (via het forum) kennende komt de gedachte aan de bekende zwembandjes om de bovenarmen niet eens bij je op.
Oh ja, nu weet ik niet hoe oud de kleine is, maar zodra ze een beetje kunnen lopen is een tuigje, met name tijdens het lopen over die lange maar o zo smalle steigers verrekte handig.. Je zult niet de eerste ouder zijn die het eerste uur van die mooie zeildag besteedt aan het troosten van een kind, dat in het toch wel koude water is gekukeld terwijl het enthousiast naar de boot hobbelde.
EDIT: Ik typ ook nu weer te langzaam, maar heb zo wel de kans om op de 150/275 N van Mischief te reageren: zodra je een regenpak/zeilpak draagt is recent uit tests duidelijk geworden dat je nets aan een 150N vest hebt. In 9 van de 10 gevallen wordt je namelijk niet in de veilige drijfhouding gekanteld. Een aangezien je net zo hard in het water van het Wolderwijd als in het water de Noordzee kan verdrinken is die 275 N eigenlijk gewoon een standaard vereiste.