Boatlover schreef :
Beste forumleden,
Dhr. Kortekaas werd in 1968 wereldkampioen in de 1/4 ton-klasse. Nu lees ik de uitgaven van de zeilbladen vanaf ca. jaargang 1978 en ik kan me niet van de indruk onttrekken dat er, itt andere prestaties van dit niveau in Nederland nauwelijks ruchtbaarheid werd gegeven aan het behalen van dit resultaat.
Henk Bezemer heeft ooit eens geschreven dat dhr. Kortekaas "waarschijnlijk ergens op een golfbaan rondloopt" of woorden van gelijke strekking. Redelijke recentelijk werd dhr. Kortekaas nog even vermeld in een artikel van de Waterkampioen over de Trotter Pandora. In dit stukje werd Cees van Tongeren zonder woorden (blokje hout) duidelijk gemaakt dat het verslaan van dhr. Kortekaas prioriteit had.
Bij mijn weten is dhr. Kortekaas de enige Nederlandse wereldkampioen geweest in een ior-klasse. Indertijd waren de ior-klassen toch vooraanstaande klassen met status. Over de periode 1967 t/m 1977 kan ik niet helemaal oordelen maar ik kan me toch niet van de indruk onttrekken dat er een reden moet zijn dat hij enigszins genegeerd is in de afgelopen decennia en dat hij niet de waardering heeft gekregen die hij verdient.
- Weet iemand of mijn voorzichtige waarneming klopt en of
hier een reden voor is?
- In het stukje van Henk Bezemer las ik dat dhr. Kortekaas
niet meer op de zeilbanen gezien is. Klopt dit?
- Leeft dhr. Kortekaas nog?
Het enige dat ik weet is dat Kortekaas de 1/4 ton cup won in een Challenger, waarvan een stukje van de achterkant afgezaagd was om hem binnen de rating te krijgen. Rond diezelfde tijd was het Waarschip 1/4 tonner ook ijzersterk, n.l een keer 2e. Ik weet niet of dat hetzelfde kampioenschap was. Kees van Tongeren kreeg inderdaad van Ricus v.d.Stadt een soort opdracht om Kortekaas te verslaan met een van z'n ontwerpen. Reden daar voor was n.l dat in 1967 op het eerste 1/4ton wereldkampioenschap dat er gehouden werd Andre Nelis kampioen was geworden met een houten prototype van de spirit 24, een v.d Stadt ontwerp . Daarom werd een Trotter Pandora ontwikkeld met een kiel van 1,50 mtr.
Dat ding zeilde goed met en gunstige rating en won wel wat prijzen in de toen nog bestaande RORC klasse 5 (IOR klasse bestond toen nog niet), maar nooit op een 1/4 ton cup.
De ruchtbaarheid in die tijd was net zo groot als tegenwoordig.
Je moet minimaal kampioen in een Olympische klasse worden. Indien anders dan komt dat alleen in de plaatselijke krant. Kortekaas heeft bij de ingewijden in de wedstrijdzeilsport echt wel aanzien genoten.