Ron,
Dat je geen extra weerstand onder water wilt kan ik me bij voorkomende gevallen voorstellen. Maar de vraag is of een gestroomlijnde schelp over het uitstroomgat meer weerstand geeft als de uitstroomopening sec. Die geeft ook wervelingen die de stroming langs de huid verstoren. Je zou het moeten kunnen meten, maar daar ontbreken meestal de middelen voor. Het effect is bij een goede dimensionering ook heel klein.
YB,
Ik ben het geheel oneens met je beweringen.
Aan mijn Polyvalk zitten slechts een paar 3/4" pijpjes, die van onder een halve cm door het vlak steken. Zo zal het wel aan de meeste polyvalkjes zitten. Aan de onderkant zijn die pijpjes gewoon enigszins afgeschuind. Verder niks. Het water stroomt er vlgns de pijl langs. Ik schat dat het pijpje bij schuingaan ongeveer 1/2 meter onder water zit. Door het langsstromende water ontstaat een dermate onderdruk achter het pijpje dat het niveau in de lenswaterput tot op de bodem zakt. Dus overdruk van buitenaf 1/2 meter WK. Je hoort tijdens het zeilen zelfs dat van binnenuit lucht wordt aangezogen. Burrelen. Ejector werking.
Aan mijn schouw zitten er over de loospijpen boven water buitenop schelpen gehecht, en zodra die onder water komen hoor je binnen in de kuip een gorgelend geluid van aangezogen lucht. Burrelen. Ejectorwerking.
Gewoon en geheel overeenkomstig met de geldende ejector theorie dus.
Vr.groet, peter