Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Zwaardboot afvaren lagerwal

Zwaardboot afvaren lagerwal 16 mei 2021 20:46 #1285709

  • rsc002al
  • rsc002al's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1
Goedenavond,

Hopelijk kan iemand me voorzien van wat extra inzichten bij dit ‘probleem’.

Ik ben sinds kort eigenaar van een leuke ‘funboot’. Een Fusion zwaardbootje. De uitdaging is echter dat de ligplaats vrij vaak een (bijna) lager wal is met weinig manoeuvreer en/of verhaal ruimte. Bij kielboten is dat op te lossen door met gestreken zeilen te peddelen of te bomen naar open water, maar dit bootje heeft een zeil dat met een hoes over de mast heen schuift a-la Pico e.d.. Dit zeil is dus niet op het water te hijsen/strijken.

Ik ben benieuwd naar suggesties waar ik zelf nog niet aan gedacht heb (zoals het later aanhaken van het zeil aan de giek of eerst zwemmen).

Bedankt alvast!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zwaardboot afvaren lagerwal 16 mei 2021 20:56 #1285713

Wat ik vroeger met de Laser deed: achterlijkstrekker los laten, zodat de giek nog niet aan het zeil vast zit. Peddelen met zwaard half omhoog, liggend op de punt, met je handen. Bij voldoende afstand van lagerwal pas je achterlijk aan je giek vastmaken. Dan heerst halve wind vaart maken met je zwaard half omhoog. Pas bij voldoende snelheid oploeven en je zwaard naar beneden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zwaardboot afvaren lagerwal 16 mei 2021 22:03 #1285735

Is erg afhankelijk van de situatie ter plekke. Wat wellicht een mogelijkheid is als er iemand is die kan helpen. Die kan dan vanaf de kant de boot aan het uiteinde van de giek op een aan de aan de windse koers van de wal af duwen, schoot aan en je bent weg. Ik deed het vroeger zelf en sprong nog in de boot maar dat was niet altijd een succes :-).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.239 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl