Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 02 sept 2021 13:16 #1321151

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4337
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 02 sept 2021 13:18 #1321152

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4337
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 02 sept 2021 15:54 #1321207

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2046
De Med word steeds extremer, je krijgt weinig wind of erg veel. Gematigde wind zoals ik die in Zeeland zie… dat is echt uiterst zelden hier in het zuiden.
Ik heb dan ook mijn zeilplan moeten aanpassen. Ons bootje is ontworpen en zeilde de eerste jaren in België met een gaffelgetuigd grootzeil, dat is echter door de tweede eigenaar veranderd, men wilde modern zijn en een torentuig. Dat halveerde het grootzeil, de boot zeilde zelfs in België / Nederland nog slechts goed met veel wind.
Ik heb hier in het zuiden eerst het yawlzeil dat ik in Nederland als een soort botterzeil had gemaakt ( een kort gaffeltje ) vergroot, ik heb er een lugzeil van gemaakt en zodoende het oppervlak verdubbeld. Het lugzeil op het tweede mastje heeft nu een grote gaffel en steekt deels vóór de mast.
Dan heb ik de boegspriet een meter verlengd en heb nu vóór de fok en kluiver een gennaker. Oud tweedehands lichtweerzeil gekocht ( bruin) en aangepast voor gebruik op die verlengde boegspriet met een top-down rolsysteem. Tot nu toe gebruik ik dat zeil zonder torsietouw, dat betekend dat ik zeer allert moet zeilen, ietsje teveel wind en het inrollen van die gennaker word een hachelijke zaak.
Heb dit jaar ook de zijdelingse verstaging van die boegspriet moeten wijzigen, de zijdelingse krachten waren zo groot dat de puttingijzers door het hout getrokken werden dus ik heb nu zalingen op de boegspriet, met dyneema gestaagd, denk dat men dat “whiskers” noemt.
Ik kan nu ons zeer zware kleine bootje ook met zeer weinig wind zeilen. Comfortabel zelfs, ik zeil bij lichte achterlijke wind vaak met gennaker, naar loef uitgeboomde kluiver, en lugdruil (het achterste zeil) De fok en het grootzeil laat ik dan ingepakt, enkel bij aandewindse koersen worden die gehesen.
Wat ik bedoel met comfortabel zeilen is dat mijn bootje nu zelfs met uiterst weinig wind voldoende snelheid heeft om op de autopiloot te varen. Lange kiel, groot roer.
Ik was onlangs onderweg met een vriend die een bekend merk catamaran zeilt. Hij is zich bewust van de beperkingen van zijn modern jacht, is een zeer fanatiek zeiler. Net als ik graag alles onder zeil, iets wat bij ankerop gaan met mijn bootje duidelijk veel makkelijker en veiliger is.
Hij vaart op voordewindse koersen een gennaker of een para sail spinaker. Zijn boot is doordat hij veel groter is maar hetzelfde gewicht sneller bij lichte achterlijke wind maar door de kleine roertjes is die boot slecht bestuurbaar. Zeker al als hij op de autopiloot wil varen. Dat lukt gewoon niet bij uiterst zwakke wind.
En dat bedoel ik met comfortabel zeilen. Ik kan net als bij het voor anker liggen gewoon mijn dagelijkse werk doen terwijl de boot stabiel en zeker als op rails zeilt.
Mijn vriend werkt zich te pletter, vertikt het de motoren aan te gooien, sakkert op die spinaker die dicht valt, vloekt bij het uit het roer lopen en verlijeren.
Laatst zaten bij een glas wijn in de kuip na zo´n dag lichte wind. Ik heb hem dan de oplossing gegeven voor zijn probleem met de dichtvallende spinaker. Ik vertelde hem dat zijn boot te snel is, ( hij neemt zelfs heel weinig drinkwater aan boord om snelheid te winnen) en dat zijn boot zo snel gaat dat de wind in kracht verliest. Ik stelde voor dat hij een enorme rem achter zijn boot moest hangen. Een beetje zoals ik, een vaste bijboot slepen. Hij kon er niet mee lachen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 02 sept 2021 19:16 #1321284

prachtige zeilen Rene! Vooral die spi met vleugel, cool....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 02 sept 2021 19:35 #1321292

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7629
Dit is grappig! Op ongeveer dezelfde oversteek (op weg naar Sardinië) testten wij voor de eerste keer onze blauwe parachute-wolk!


Laatst bewerkt: 02 sept 2021 19:39 door Ilex.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 02 sept 2021 19:46 #1321296

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4337
Ook met zo weinig wind ?
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 03 sept 2021 02:18 #1321338

OldBawley schreef :
Ik vertelde hem dat zijn boot te snel is, ( hij neemt zelfs heel weinig drinkwater aan boord om snelheid te winnen) en dat zijn boot zo snel gaat dat de wind in kracht verliest. Ik stelde voor dat hij een enorme rem achter zijn boot moest hangen. Een beetje zoals ik, een vaste bijboot slepen. Hij kon er niet mee lachen.
Daarom ga je inderdaad afkruisen, of een stopzak achter je boot.
Net wat je wilt, snel of langzaam.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 03 sept 2021 11:30 #1321512

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2046
Ik heb Coppercoat op de boot. Nu tien jaar oud, ieder jaar in het water schoongemaakt. Dit jaar, door 7 maand vaarverbod in Griekenland heb ik oesters op de Coppercoat. Enkel daar waar de S vorm van de romp erg hol is, dus dicht tegen de kiel. Heb er veel verwijderd alhoewel dat zwaar is.
Iedere oester afsteken met een zelf gemaakt kort steekmes. Iedere oester laat dan een kalklaag achter die prima grond is voor verse aangroei. Ook die resterende kalklaag afsteken. Iedere oester is een snorkelduik.
Heb me meermaals verwond bij dat afsteken. Van blauwe vingernagels tot diepe snijwonden.
Die oesters zijn een goede rem, onze vaste gesleepte bijboot neemt ook een halve knoop van de snelheid en onze grote vaste driebladschroef remt ook flink.
Heb lang geleden in Nederland proeven gedaan met een geleend precisie sleeplog. Bij onze boot en de grote driebladschroef is vastzetten van de schroefas winstgevend voor de snelheid. Eén blad precies achter de 17 cm brede kiel is de juiste plaats om de as te blokkeren. Onze meedraaiende schroef haalde ook ongeveer 0,5 kn van de snelheid.
Dat alles speelt bij een zware verdringer geen rol van zodra je 4 BF hebt. Dan loopt de boot rompsnelheid. Aan de wind wel te verstaan, bij achterlijke wind moet je iets meer wind hebben.
Dit seizoen erg zwakke wind in het gebied waar ik nu ben. (Saronic en Argolic)
Een paar keer de fokkeloet in de gennaker gestoken om die open te houden. Kan die dan zo 6 meter uit het center van de boot krijgen. Doordat wij korte masten hebben en een 3 meter lange boegspriet is het voorlijk van die gennaker verre van verticaal. Heeft erg veel helling. Vaak gevaren met een zeil dat door zijn eigen gewicht tegen de windkracht in gewoon hangt. Maar, ik ben tevreden met zelfs 2 knoop bootssnelheid. Ik kom ook waar de dieselaars heen gaan en ik vermoed dat ik meer geniet.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 03 sept 2021 12:10 #1321528

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2046
Dit draadje herinnert me eraan dat ik voor onze kooi nog een slechts twee keer gebruikte spinaker heb liggen. Dat is, ik heb hem slechts 2 keer gebruikt, de laatste keer resulteerde dat gelijk in een gat in het doek. Boegsprieten zijn net blikopeners.
Ik zou die spi eens kunnen proberen op de top down zetten waar nu de gennaker gevoerd word. Die spi is wel symmetrisch maar erg licht doek, is misschien iets mee te doen. Bootje spelen.

De vorige eigenaar van mijn bootje was een ontzettende rouwdouwer. De boot had toen slechts 2 zeilen, was net totaal gerestaureerd en had een spiksplinternieuwe grote motor.
Die man zeilde vanuit Blankenberge en ging slechts zeilen vanaf 7 Bf, andere dagen sleepte hij een garnalenkor over de Vlaamse banken.
Ik heb veel verhalen gehoord over de man en zijn zeilstijl. Zo was hij waarschijnlijk met een flinke kater in slaap gevallen aan de helmstok en voer tegen een viskotter aan. Midscheeps, boem.
Een andere keer had hij die spi op bij erg veel wind en voer onder spi de haven van Blankenberge binnen. De reden was dat ze de spi niet naar beneden kregen en de zee was zo wild dat zijn zoon die hij in de mast getrokken had niks kon uitrichten daarboven in die mast.
Dan maar met volle vaart de haven binnen, daar een soort in de wind draaien en een ontzettend harde stop tegen een reddingsboot. Dat alles met zijn zoon daar boven in de mast.
Over de eiken boegbalk van ons bootje was een 10 mm dik en zes centimeter breed stuk ijzer gebout. Helemaal van onder water tot over de kop van de boegbalk.
Ik heb enkel jaren terug dat stuk ijzer vervangen door rvs omdat het roest zijn werk had gedaan.
In dat nu deels weggeroestte stuk ijzer vond ik een deuk waar ik mijn pols kon inleggen. Geen idee of het door de aanvaring met de visser kwam of de aanvaring met de reddingsboot. Of een andere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 03 sept 2021 17:57 #1321623

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7629
ReneK schreef :
Ook met zo weinig wind ?

Als ik je klokkenspel correct aflees: ja.
Tussen 6 en 8 knopen, naar einde oplopend tot 10.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 04 sept 2021 08:54 #1321771

  • ReneK
  • ReneK's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4337
Ilex schreef :

Als ik je klokkenspel correct aflees: ja.
Tussen 6 en 8 knopen, naar einde oplopend tot 10.

Aangekomen op Sardinië, 3.5 dag , 2.5 dag Max 8 knopen wind , laatste 24 uur (eindelijk) een beetje woei 15-20 met lekkere uitschieters naar 26-28 knopen, dan loopt het bootje prima met de standaard zeilen

Tussen de vanaf 5 moet eigenlijk de parasailor er gewoon op voor de wind anders zijn we niet vooruit te branden , onze B473 was (veel) sneller !
www.svbluepearl.com

Inmiddels hebben we Kroatië verlaten en zijn we (weer) onderweg globaal richting Nieuw Zeeland ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zeiltjes testen met weinig wind onderweg Sardinië 06 sept 2021 07:53 #1322270

Fijn dat je veilig bent aangekomen, veel plezier op Sardinië!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.312 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl