Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Roast mijn ontwerp.

Roast mijn ontwerp. 23 mrt 2022 16:15 #1378316

  • Boy
  • Boy's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 270



Beste zeilers,

Ik zeil al een tijdje met mijn mini 650 (transat bootje) en zodoende denk ik wel eens na over hoe er een snellere boot in de box rule zou passen.

(Monohull 2m diep 3 meter brede romp 6.5 meter breed met foils 6.5 meter lang en 12 meter hoog)

Nu denk ik een leuk idee te hebben om de snelheid een stukje omhoog te krijgen en ook netjes door de stabiliteitstest heen te komen.(met 45kg aan de masttop vanuit platgeslagen weer omhoog komen)Maar wel met zo min mogelijk gewicht.

Het resultaat zie je in bovenstaand plaatje. En volgens mij is het ook nog eens een goedkopere en meer praktische boot om te traileren.

De truc om het gewicht laag te krijgen is het plaatsen van de verplichte accu's in het roer (misschien nog een kiel maar dat is extra nat oppervlak) Ik maak een platte casette met 18650 cellen het roer niet onnodig dik maken. Daarnaast staat het reddingsvlot op de bodem en kan er eventueel nog wat ballast toegevoegd worden.

Door de lage masten kan dat dus minimaal zijn. Daarnaast wil ik de masten afsluiten voor water zodat de boot eigenlijk altijd rechtop wil komen. Daar zit zo'n 50 liter drijfvermogen in. En door de lage plaatsing zit de masttop ook maar 5.7 meter boven de waterlijn.

De grote foil levert al vanaf 4 knopen een paar honderd kilo lift en de kleine foils nemen dat over. Het liefst maak ik die nog met een "wand" zodat ze ook downforce kunnen geven.

Het totaalgewicht van de boot plus alle lading zou dan op krap 300Kg moeten kunnen komen en het zeiloppervlak 30m2 Dus ik hoop pittig snel.

Ik ben maar een amateur maar het lijkt me leuk om dit te bouwen en te testen. Maar ik hoor graag of jullie gaten in mijn plan kunnen schieten waarom het absoluut niet werkt.

Dus Roast my boat :-)
Ned454
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 23 mrt 2022 16:19 #1378319

Eeeh....


Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 23 mrt 2022 16:35 #1378325

  • YscO
  • YscO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 216
Ik zou het nog iets radicaler doen :laugh:

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 23 mrt 2022 16:36 #1378326

Ik vind het een gaaf concept, ik houdt wel van buiten de standaard kaders te denken.

Twee dingen die gelijk in mijn gedachten opkomen:
- iets minder als 300 kg is bijjna een 60% gewichtsreductie ten opzichte van de huidige bootjes. Vlug wat getalletjes intypen in wat spreadsheetjes heb ik ook mijn twijfels of je die 300kg wel zou kunnen halen.
- Tweede gedachte is de stijfheid van het geheel. Heb je wat aan de buigende momenten zitten rekenen om een idee te krijgen van benodigde cross-secties van de foils met de masten. Komen die masten met een starre verbinding tussen de top te zitten? Als dat zo is dan zou je daar ook nog vertikale lift uit kunnen krijgen.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 23 mrt 2022 20:07 #1378378

  • HotSnail
  • HotSnail's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1292
Waarom kies je er voor om de grote foil onder water te hebben in statische toestand? Het lijkt me dat dat bij opstarten en weinig wind erg veel weerstand levert, het is nogal een oppervlak. Daarnaast heb je met zo'n lage foil sneller dat je golven raakt en dat kan in zwaardere golfslag het besturen denk ik heel lastig maken.

Wel een gaaf out of the box idee.

m.b.t. de regels: Volgens mij staat daar ergens dat de verstaging binnen het boeisel moet zitten, nu heb je geen verstaging, maar het zou zomaar kunnen dat daar ook de rest van de tuigage onder valt. Heb je de reglementen helemaal na geplozen?
En moeten de foils niet intrekbaar zijn voor de reglementen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 23 mrt 2022 20:58 #1378395

Da’s wel eens heel iets anders dan standaard B) Als ik er zo naar kijk, dan verwacht ik dat de stijfheid van het geheel weleens lastig kan worden, zeker in combinatie met de lage massa.
Verder vraag ik me af of je (er even vanuit gaand dat het concept werkt) je ‘boot’ lang stabiel kan varen met die 2 masten naast elkaar. Die gaan zeker invloed op elkaar hebben en door wervels kan dan het windsels tussen de masten best weleens instabiel worden.

Nog wat losse vraagjes:
- Zitten er harde vleugels aan de masten, of zijn dat zeilen?
- hoe trim je die vleugels/zeilen? Er zit nergens iets waar een (normale) grootschoot aan vast zou kunnen, maar mogelijk heb je daar iets heel anders voor bedacht?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 23 mrt 2022 21:44 #1378407

Zie ik het goed dat je de boot 6,5 breed en 3m lang maakt? Ofwel, hij past in de box en niemand verbied het mij om opzij te varen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 23 mrt 2022 22:24 #1378416

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 24 mrt 2022 07:14 #1378435

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 7837
Het probleem met een dergelijk revolutionair ontwerp, is dat je het nergens aan kan toetsen. Ook niet de kennis en ervaring van ervaren botenbouwers.

Dat gezegd hebbende, erg leuk om te zien.

1: Je wilt het gewicht van de accu's in het roerblad onderbrengen. Wordt de hele bende daarmee niet heel sterk achterover getrimd?

2: Hoe gedraagt dit geheel zich in swell en golven van 3 meter hoog?

3: Het grootste deel van het traject heb je lopende winden. Dit soort vleugels doen daar weinig mee. Wel als je eenmaal opgestart bent: dan zal de schijnbare wind snel naar voren kruipen. Maar als je dat na elk golfdal opnieuw moet doen, is je voordeel snel weg.

4: Ik geloof er weinig van dat je dit ontwerp daadwerkelijk gewichtsstabiel krijgt zoals de regels voorschrijven.

EDIT: Gezien het totale gebrek aan referenties voor je ideeën, kom je hier maar op 1 manier achter: HEEL VEEL testen. Dit is geen ontwikkelingsproject, maar eerder in het proces: research.
Laatst bewerkt: 24 mrt 2022 08:03 door Joop66.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 24 mrt 2022 07:51 #1378439

  • Rinus
  • Rinus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2600
Edit: Leuk!

Los van alle andere zaken: Als je de snelheid in het golfdal ook kunt houden, ben je spekkoper. In het golfdal heb je echter met nog geen 6m boven het wateroppervlak nauwelijks wind in de zeilen. Kun je de transitie van wel wind op de golftop naar geen wind in het golfdal aan?

Edit 2: een beetje punt 3 van Joop, zie ik nu
Laatst bewerkt: 24 mrt 2022 07:52 door Rinus.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 24 mrt 2022 08:17 #1378453

  • JRomkes
  • JRomkes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5012
de boel stabiel houden tot je genoeg snelheid hebt lijkt me lastig, ook het torderen van die grote foil kan moeilijkheden geven. Aan de andere kant, je zou het torderen van die horizontale foil ook kunnen gebruiken om lift te genereren.
lijkt mij dat je maar eens moet gaan spelen met een modelletje, de 3d printer heb je al ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 27 mrt 2022 11:40 #1379165

  • Boy
  • Boy's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 270
Beste mensen, ik heb even niet gereageerd. Dat is absoluut geen desinteresse maar door het overlijden van een vriend ben ik even druk met andere zaken. Ik kom snel terug om jullie reacties allemaal door te nemen. Bedankt!
Ned454
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 27 mrt 2022 16:41 #1379230

Oei, dat is slecht nieuws. Gecondoleerd, en sterkte gewenst!
Logisch dat je dan wel even wat anders aan je hoofd hebt…
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roast mijn ontwerp. 01 apr 2022 15:34 #1380628

  • Boy
  • Boy's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 270
Ja Daar was ik weer, bedankt voor alle reacties.

Ja de trifoiler en kitefoiler zijn inderdaad inspiratiebronnen :-) klopt!
Het ontwerp is ook met een eventuele kite in gedachten als ik wakker ben en de wind staat goed.

@Erik de Jong Ik denk inderdaad over een vleugel aan de bovenkant tussen de masten. Evenals verstaging dat zal nog iets helpen met de drag van de zeiltoppen, want het werkt als winglet. Maar je verliest het weer door de verstaging.

Gewicht kan een eind naar beneden door veel minder ballast en rompoppervlakte. Lengte breedte romp is 6.5meter lang 1 meter breed. Mini's worden nu wel gebouwd met 220gr biax 100 gram ud 15mm corecell Dus dat kan een heel licht rompje worden.

@Reinier

- Zitten er harde vleugels aan de masten, of zijn dat zeilen? Dubbele zeilen. Ik denk

dat ik ga testen met twee 10m2 surftuigen en later grotere wingzeilen wil maken. Het testtuig zal wel veel op de trifoiler lijken.


@hotsnail, verstaging binnen de lengte (is de regel) de breedte staat vrij. En je mag dus groeien in de breedte naar 6.5 meter. Ze kunnen moeilijk hard maken dat je zeilen niet buiten die 3 meter mogen want dat kan met een normaal schip ook niet en over masten zeggen ze niets.

4: Ik geloof er weinig van dat je dit ontwerp daadwerkelijk gewichtsstabiel krijgt zoals de regels voorschrijven.

Jaaa daar gaan we de interpretatie in. Ze zeggen "only one plane of flotation between 0 and 95 degrees heel. En de stabiliteitsregel is met foils, masten etc. in de slechtste positie 45kg aan de masttop moet hij positieve stabiliteit hebben. dan ligt er dus als het goed is +- 70 liter drijfvermogen aan mast onder water en als dat boven water komt dan is de ballast van roer en reddingsvlot effectief maar de arm niet meer zo groot. Het zal alligt een discussie worden :laugh: In het ergste geval zullen de masten binnen de 3 meter moeten blijven. Maar zelfs dan is er al best veel winst.

Het achterovertrimmen is ook een zorg van mij, ik verwacht dat ik genoeg troep en water voorin moet leggen om het op te heffen. Anders een kiel...

Hoe het met golfen van een meter of 3 zal gaan weet ik niet ik hoop dat ik er vanaf kan racen als een skater in de halfpipe maar dat is wensdromen ;-)De trifoiler deed het overigens best aardig in flinke golven.
Ned454
Laatst bewerkt: 01 apr 2022 15:51 door Boy.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.274 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl