Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Afsluiters vervangen

Afsluiters vervangen 06 juni 2007 12:38 #17871

  • Link
  • Link's Profielfoto
Hallo,

Op mijn bootje zijn de afsluiters van de lozers in de kuip aan vernieuwing toe. Het zijn van die messing "gate valves" waarvan de binnenkant nu vast zit vast terwijl het wieltje gewoon ronddraait. Dus nu heb ik geen zelflozende kuip meer.

Nu heb ik gelezen dat messing afsluiters en dooorvoeren niet wenselijk zijn; zeker niet op zout water. Nu dacht ik van die "plastic" (delrin?) afsluiters en doorvoeren te gaan gebruiken maar ik kan niemand vinden die die verkoopt. Weet iemand waar je die kan kopen?

Of... kan ik prima van die verchoormde messing afsluiters gebruiken? En kan dat dan ook op de bestaande messing doorvoeren, of moet ik de hele boel vervangen?

Een hoop vragen, maar ik weet het even niet meer.

Alvast bedankt, Peter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Afsluiters vervangen 06 juni 2007 12:57 #17872

  • marfamke
  • marfamke's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1444
De afsluiters van mijn kuip heb ik dit jaar ook onder handen gehad, een vergelijkbaar probleem met vastzittende schuiven en afbrekende handwielen. Ze hebben 30 jaar gefunctioneerd.

Op zich was de kwaliteit van het messing ban doorvoer en afsluiter na die 30 jaar nog prima, alleen de slangtules hadden last van ontzinking. Voor de nieuwe afsluiters en doorvoeren heb ik gekozen voor brons. Kunststof (Marelon) was misschien ook een optie, maar ik zie graag eerst iets voordat ik het koop en in noord Nederland heb ik hier geen leverancier voor gevonden. Bovendien is Marelon ook niet goedkoop.

Ook zou je kunnen kijken naar afsluiters en leidingen van pvc, kies dan de slagvaste variant (pvc-c) gewoon pvc wordt te bros bij lage temperaturen. Voor kunststof afsluiters kun je misschien bij agrarische toeleveringsbderijven terecht of informeren bij Wavin waar ze een leverancier in de buurt hebben. Denk wel om de beschikbare ruimte tussen de kuipbodem en huid. De bouwhoogte van kunststof afluiters is wat hoger dan bij messing of brons en bij mij te hoog om de boel fatsoenlijk ingebouwd te krijgen.

In een Duits blad heb ik ook een oplossing gezien met het inlamineren van polyester of epoxy standpijpen tussen de kuipbodem en romp. Bij een stalen schip zou je er buizen tussen kunnen lassen. Hier zitten dan geen afsluiters tussen. Ik weet niet wat hier de regels voor zijn, maar opzich lijkt me het risico dat er iets misgaat niet veel groter dan het risico van het afbreken van een afsluiter.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Afsluiters vervangen 06 juni 2007 18:15 #17907

  • Link
  • Link's Profielfoto
Op zich was de kwaliteit van het messing ban doorvoer en afsluiter na die 30 jaar nog prima, alleen de slangtules hadden last van ontzinking. Voor de nieuwe afsluiters en doorvoeren heb ik gekozen voor brons. Kunststof (Marelon) was misschien ook een optie, maar ik zie graag eerst iets voordat ik het koop en in noord Nederland heb ik hier geen leverancier voor gevonden.

Hoi Marfamke, bedankt voor de snelle reactie. Hoe weet je eigenlijk of een messing doorvoer nog goed is? Lijkt me dat als de afsluiters stuk gaan de rest ook niet veel soeps meer is?

Eens kijken of ik ook ergens brons kan kopen en dan alles maar vernieuwen. Geen klus waar ik echt naar uitkijk, maar ik zal er toch aan moeten ben ik bang.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Afsluiters vervangen 06 juni 2007 18:26 #17908

  • jouzers
  • jouzers's Profielfoto
Waarom niet gewoon een rvs kogelafsluiter met zo'n handle eraan ?

Wat is eigenlijk het nut van een afsluiter in een loosgat van de kuip, kan je niet gewoon de slang met 2 stevige slangklemmen gewoon op een slangtule zetten ?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelflozende kuip 06 juni 2007 22:20 #17921

Een afsluiter op de zelflozende kuip lijkt me ietwat overdreven. De kuip ligt boven de waterlijn (als het goed is) en zal dus nooit water de kuip in hevelen, je wilt alleen water de kuip uit hebben en dat gaat automatisch via de wet vande communicerende vaten.

Probleem is natuurlijk wel de beweging vande kuip ten opzichte van de boot, er verschuift altijd wel iets een paar milimeter.

Het lijt mij een oplossing om een vaste pijp tussen kuip en vlak te hebben zonder afsluiter,hoe vaak zet je zo'n ding dicht?

Om eventuele flexen op te vangen zou je kunnen besluiten om onder de kuip de eerste 10cm met een slang te koppelen aan een standpijp. Goedkoop, betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden.

Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Afsluiters vervangen 07 juni 2007 06:59 #17922

  • Link
  • Link's Profielfoto
Jouzers, Hedzer,

Waarom afsluiters? Tja, er zitten nu ook afsluiters op dus lijkt het logisch om dat nu ook te doen. Ik zie er wel voordelen van hoor. Toen ik de boot net had moesten de slangen vervangen worden, dat kon dus mooi zonder de boot uit het water te halen. Hetzelfde geld als de slang eens verstopt raakt. Het lijkt me een fijn idee om de boel dicht te kunnen zetten als er per ongeluk een slang los raakt of kapot gaat.

De afsluiters zitten ongeveer 30 cm onder water, de vloer van de kuip blijft ongeveer 10 cm bover water. In die 40 cm moet alles ook nog eens kruislings worden aangesloten. De vorige eigenaar had dat niet gedaan en toen hevelde er dus wel water in de kuip. Het lijkt me meer werk om standpijpen in te lamineren dan afsluiters te vervangen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Afsluiters vervangen 07 juni 2007 09:05 #17924

  • marfamke
  • marfamke's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1444
Hoe weet je eigenlijk of een messing doorvoer nog goed is? Lijkt me dat als de afsluiters stuk gaan de rest ook niet veel soeps meer is?
Na het schoonmaken was het messing nog mooi geel en glad, bij de slangtules kon je de verkleuring door de ontzinking goed zien; het geel veranderd in een doffe koperkleur.

Het lijkt me het best dat je de doorvoer en afsluiter vn hetzelfde materiaal kiest om galvanische corrosie te voorkomen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Afsluiters vervangen 14 juni 2007 18:28 #18168

  • Link
  • Link's Profielfoto
Kleine update: vandaag is de boot uit het water gegaan en heb ik de afsluiters en huiddoorvoeren verwijderd. Ik was zo lekker bezig dat ik het toiletje er ook uit heb gesleuteld want die deed het toch niet. De Blakes afsluiter zat vast gerot en was geen beweging in te krijgen. De afsluiter van wc inlaat en uitloop van het wasbakje ook valve gates, dus ook eruit.

Goed, nu heb ik dus 5 gaten in mijn bootje. 2 Worden weer gebruikt voor de zelflozers en waar de Blakes zat kan nu mooi mijn log komen. Houd ik twee gaten over die eigenlijk wel dich kunnen. Wat is de gangbare manier om die gaten te dichten? Epoxy met matjes erin of zou je er ook een blinde doorvoer in kunnen zetten (bestaan die wel)?

Peter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Afsluiters vervangen 14 juni 2007 19:02 #18173

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17789
Ik heb in mijn boot wat oude doorvoeren ontdekt die vroeger gebruikt zijn voor toilet en wasbak, denk ik. Men heeft een huiddoorvoer gehandhaafd en het standpijpje afgedopt.
Heeft zijn nadelen, gaat verstoppen en in mijn geval waarschijnlijk roesten, maar het voordeel is dat ik de doorvoeren zou kunnen hergebruiken. Hoe groot de kans is dat je de doorvoeren weer nodig hebt moet je zelf inschatten, als je ze nooit meer gebruiken zult lijkt het me beter om ze dicht te maken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

doorvoeren 14 juni 2007 21:58 #18202

Beste Peter,

ik zou de doorvoeren die je niet meer gebruikt zo glad mogellijk afwerken, of met epxy of met polyesterhars. Als je in de toekomst toch weer dingen gaat herinstalleren zul je waarschijnlijk merken dat de doorvoeren net niet op de goede plek zitten en krijg je gepruts met extra slangetjes en een rommelig geheel.

toch even terugkomend op de zelflozers, je wilt nog steeds afsluiters plaatsen? Gezien de werking van de kruislingse pijpjes zullen deze nooit gaan hevelen, aan de andere kant, als je aan het zeilen bent zal het water in de kuip moeilijk af te voeren zijn omdat het water aan de lage kant staat en aan de hoge kant moet worden afgevoerd. Een tegendraadse werking derhalve. Nu je toch bezig bent zou je kunnen overwegen om de loospijpen met een afschot naar achteren te brengen en de gaten beneden permanent af te dichten.

Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: doorvoeren 25 juni 2007 19:19 #18549

  • Link
  • Link's Profielfoto
Hallo, afgelopen zaterdag is de boot opnieuw te water gegaan. De nieuwe aflsuiters/huiddoorvoeren lekken niet en de boot blijft drijven :D.

Uiteindelijk zijn de doorvoeren van 3/4" naar 1" gegaan waardoor een emmer water veel sneller uit de kuip weg is. Een gat heb ik met polyesther en matjes dichtgemaakt en in de overige twee zitten transducers voor log en dieptemeter. Al met al een geslaagde actie.

Bedankt voor de suggesties en tips.

Groet, Peter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.268 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl