Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Lekkage Etap 22 - graag advies

Lekkage Etap 22 - graag advies 29 jan 2012 21:41 #260046

Ik ben al enige jaren tevreden Etap 22 zeiler. Nu heb ik dit seizoen voor het eerst last van water in de kajuit. Wanneer de boot stilligt gebeurt er niets, maar wanneer ik op de Grevelingen ga zeilen, en hierbij een beetje scheef ga, ontdek ik na afloop telkens een laagje water onder de vlonders binnen in de kajuit. Ook de onderkant van de kussens op de banken is dan nat (zowel links als rechts in de kajuit). Ook in de bergruimte achterin (richting de bun) staat wat water. Voorin de kajuit, onder het keukentje en toilet is alles kurkdroog. En zoals gezegd, zonder varen gebeurt er niets. Voor mij is het nog een raadsel waar het water vandaan komt. En ik ga nu ook weer niet zo scheef dat het via de ramen naar binnen komt; de bergruimte onder de ramen blijft immers ook droog. Overigens staat in de voet voor de tafelstandaard ook altijd wat (zout) water, wat weer tot halverwege volloopt wanneer ik het probeer droog te krijgen. Dat duidt erop dat er water tussen de schalen staat? Zou het via de hefkiel binnen kunnen komen? Heeft iemand een tip waar ik de oorzaak zou kunnen zoeken? Alvast bedankt voor jullie hulp.
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 30 jan 2012 03:40 #260067

  • rsv
  • rsv's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1969
Als het enkel tijdens zeilen binnen komt kan het wel eens aan de dekrompverbinding komen.Ik heb zelf ook een etap22 gehad en heb ergens gelezen(etapclub)dat na verloop van tijd dit terug moet gekit worden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 30 jan 2012 06:35 #260076

  • H2O
  • H2O's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1299
Eens met het antwoord van RSV. De enige opmerking die ik daarbij heb, is dat je in het geval van een lekkage in de dek-romp verbinding ook regenwater binnen zou verwachten. Het is natuurlijk ook zo dat bij het schuin gaan het water dat zich eventueel al binnen bevindt, zich herdistribueert en op die manier onder de vlonders terecht komt.

Verder zou ik ook naar de "usual suspects" zoals dekbeslag, ankerbak kijken. Onze Etap 30 had ook last van kleine hoeveelheden binnenkomend water bij het schuin gaan, maar dat bleek door de kiel-romp vebinding te komen. Deze hebben we vorig jaar opnieuw laten kitten (van de kiel gelicht) en gelijk de dek-rompverbinding aangepakt. Sindsdien geen druppel meer binnen gezien. Jullie Etap 22 heeft een hefkiel, dus daar zit het probleem waarschijnlijk niet.

Jeroen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 30 jan 2012 09:14 #260115

  • Tist
  • Tist's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 593
Rond de kielkast lijkt het me dat de romp enkelschalig is. Zou daar het lek zitten dan zie je het. Ik heb ook het vermoeden dat er water tussen de schalen zit in het achterste gedeelte. Als er na helling water op de banken onder de kussens staat zou dat kunnen komen via de bergruimte onder die kussens (verbinding bergingsbakje/binnenschaal). Ik denk dat je die bergingsbakjes er uit kan halen mits losmaken van 4 schroefjes. Je kan dan het schuim in de ruimte tussen de schalen inspecteren en waarom niet een keertje (met helling) gaan zeilen zonder kussens en zonder bergingsbakjes. Misschien zie je dan meer. Je kan natuurlijk de boot ook aan de steiger al eens scheef trekken en houden. Zit het water effectief tussen de schalen dan is de vraag hoe krijg je dat daar weg? Misschien op diepste punt schuim weghalen tot op de bodem en een pompje plaatsen?

Dat het gat voor de tafelpoot water maakt lijkt me niet moeilijk. Ik zie barsten in de polyester en dieper zie ik ze niet maar zijn ze er waarschijnlijk wel. Dat water kan ook van tussen de schalen komen. Dit is redelijk makkelijk te herstellen maar... dan is de oorzaak nog niet opgelost want hoe komt het water tussen de schalen. Is het water zoet of zout? Zoet komt van boven, zout uit de Grevelingen.

Misschien is het gat van de tafelpoot wel de laagste positie. Als dat dan toch aangepakt moet worden eventueel eerst verder openmaken, pompen en dan herstellen wat toch dient te gebeuren. Maar eerst en vooral uitzoeken of het water wel degelijk van tussen de schalen komt en dan hoe het daar komt en die oorzaak eerst aanpakken.

Suc6 Robert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 30 jan 2012 19:17 #260262

Hallo Robert,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Het water is inderdaad zout, dus komt ergens van onderen. Op de foto had ik de metalen bus voor de tafelpoot al verwijderd, dus je kijkt nu in het schuim tussen de schalen.

Waar het water dan binnenkomt .... geen idee. Dit zou dan via de verbindingsnaad tussen boven- en onderschaal moeten komen. Ik heb de stootrand rondom al verwijderd, maar zie niet direct bijzonderheden.
Zou het dan nodig zijn om de naad uit te pulliken, en opnieuw te kitten? Welke kit zou hiervoor het best geschikt zijn?

Met groet,
Robbert
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 30 jan 2012 19:19 #260264

Hallo Jeroen,

Bedankt voor je reactie. Betekent een hefkiel dat deze minder kans op lekkage geeft dan een vaste kiel? Is deze kast een vast onderdeel van de onderste schaal oid?

Met groet,
Robbert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 30 jan 2012 21:00 #260324

Wanneer het alleen is met veel overkomend water zou het via de ankerbak kunnen binnenkomen.

Wanneer je in die ankerbak kijkt zie je, waar de binnenschaal tegen het dek ligt een kier.

Hier kwam bij de oudere 22 s met buiswater en veel helling wat water door naar binnen.

Is deze kier dicht gekit?
En het ventilatie roostertje, hoe zit dat?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 30 jan 2012 21:00 #260325

  • H2O
  • H2O's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1299
robbertbakker schreef :
Hallo Jeroen,

Bedankt voor je reactie. Betekent een hefkiel dat deze minder kans op lekkage geeft dan een vaste kiel? Is deze kast een vast onderdeel van de onderste schaal oid?

Met groet,
Robbert
Of de kielkast een onderdeel is van de onderste schaal weet ik niet (lijkt me echter wel logisch). Verder kwam ik op de site van de Etap club ook een stukje tegen over lekkage via de borgbout onderaan de kielkast. Je kunt dat oplossen door (met geheven kiel) de rubberen afdichtringen en de nylon drukringen aan beide zijden van de bout te vervangen en alles goed schoon te maken.

Ik heb zelf nooit een Etap 22 gehad, dus een expert ben ik niet. De Etap club heeft wel een hoop kennis in huis, dus mocht je er echt niet uitkomen dan kun je daar ook eens informeren.

Jeroen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 30 jan 2012 22:08 #260356

  • Tist
  • Tist's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 593
robbertbakker schreef :
Betekent een hefkiel dat deze minder kans op lekkage geeft dan een vaste kiel? Is deze kast een vast onderdeel van de onderste schaal oid?
antw. op eerste vraag: neen. Antw op tweede vraag: ja.

Mij lijkt het weinig waarschijnlijk dat het zoute water via het potdeksel (verbinding romp/dek) binnenkomt. Je moet dan wel heeeel erg scheef gaan. Ik zou de boot uit het water halen en het onderwaterschip eens goed inspecteren op diepe krassen of barsten. Ik heb het onderwaterschip eens volledig kaal gehaald. Alle antifouling er af geschraapt tot op de gelcoat. Toen werd een diepe kras in de bodem zichtbaar. Gelcoat was weg en de glasvezels uitgerafeld. Ik weet niet of die kras ontdekt zou zijn als de AF niet verwijderd was. Als de boot te diep in het water ligt de bevestiging van het roer op de spiegel controleren op lekkage.
grts

Ben wat traag vandaag. Volgens TS zat de wateroverlast in de achterste helft van de boot. Een lek in de ankerbak lijkt me dan niet de oorzaak. Ook rond de kielkast blijft het droog dan is het ook niet de borgbout alhoewel het een goede tip is dit, preventief, eens extra te checken. Wel op het droge dan.
Laatst bewerkt: 30 jan 2012 22:21 door Tist.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 31 jan 2012 08:02 #260387

Ik zou de boot uit het water halen en het onderwaterschip eens goed inspecteren op diepe krassen of barsten.

De boot staat nu enkele weken op een bok, en ik was benieuwd of er ergens water uit zou gaan lopen. Geen druppeltje. Dit zou pleiten voor de theorie dat het water ergens boven de waterlijn naar binnen moet komen, en zo tussen de schalen terechtkomt?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 31 jan 2012 08:08 #260390

  • wybeslot
  • wybeslot's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3852
Dan zit het lek in ieder geavl boven het niveau waar het water nu staat, kan nog steeds onder de waterlijn zijn.
Heb je je doorvoeren al gecontroleerd?
Efsix 1100 - Red Baron
Ligplaats Giesbeek
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 06 feb 2012 16:02 #261928

Durf bijna zeker te zeggen dat het door de romp-dek verbinding komt! Ik heb zelf een etap 22 met hetzelfde probleem aan beide zijden. Heb vorig jaar de hele verbinding open gezaagd. Onder de ramen was de hele lijmverbinding tot prut verworden. Dit heb ik toen allemaal gekit, aan SB is dit helemaal goed gegaan. Aan BB had ik weer lekkage en daar heb ik nu weer een meter uit gezaagd :(

Het water komt daar binnen en loopt tussen de schalen of komt onder de sierlijst vandaan en blijft in het randje staan. Op die manier worden de leuningen nat. De bergbakken kan je er inderdaad makkelijk uitschroeven, aan BB heb ik een hoop schuim weggehaald zodat het goed kan drogen.

Niet bang zijn, gewoon de zaag er in zetten en dichtkitten.

Succes, als je tips en tricks wil dan hoor ik het wel!

Jeroen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 06 feb 2012 22:29 #262011

Hallo Jeroen,

Bedankt voor je reactie. Kan je me nog wat praktische aanwijzingen geven, zoals:
- waar zet je de zaag in? Eerst alle boutjes eruit, en dan de verbinding openzagen?
- hoe heb je bepaald welk stuk opengezaagd moest worden (bij mij ziet de naad er overal ongeveer hetzelfde uit)
- hoe heb je alle kit verwijderd?
- welke kit gebruik je om het weer dicht te kitten?
- hoe heb je het water tussen de schalen weggekregen?
- alle andere praktische tips zijn verder welkom

Alvast bedankt voor je hulp! Met groet,
Robbert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 07 feb 2012 07:25 #262040

Geen dank!
- Eerst haal je de stootranden eraf en dan inderdaad alle boutjes eruit. - Voor het zagen heb ik zo'n bosch multi cutter gebruikt. Top ding! Is de investering waard, die van Fine is beter maar ook veel duurder.
- Ik ben onder de ramen begonnen, daar wist ik dat het slecht was, de lijmnaad kwam er daar ook papperig en snel uit. Zo heb ik heel de rand nagelopen, waar het hard is merk je dat je zaag er moeite mee heeft en dat er droog stof afkomt, daar heb ik slechts een V-groef gezaagd.
- Ik vind altijd, wat vast zit zit vast!
- Op deze manier heb ik aan beide zijden zo'n 3 meter open gezaagd.
- Binnen kan je stroken van je binnenmal wegzagen, achter de sierlijsten. Zo kan je er van binnen ook beter bij.
- Alles moet je goed schoon schuren en zorgen dat het droog is. Een tijd laten drogen met een blower binnen zou het beste zijn.

Om het water er uit te krijgen:
- Aan de rompzijde zitten de binnen en buitenmal aan elkaar gelijmd met een laagje triplex ertussen, je moet even checken of dit nog vast zit en of de triplex niet vergaan is. Bij mij was het laatste het geval en dit heb ik er tussen uit gepeuterd. Vervolgens pennen tussen de mallen gezet zodat het kan ventileren.
- De bak heb ik uit de bank geschroefd en net boven de vloer heb ik een gaatje in de binnenmal geboord. (In het staande vlak). Zo kan er water uit lopen, ook heb ik grotendeels van het schuim daar weggehaald om het proces te versnellen.

Gebruikte kit:
- Ik heb sikaflex gebruikt en dan de professionele variant, direct besteld bij Viba. De groothandel voor oa. sikaflex. Volgens mij is de 292 die Georgekniest aanbied ongeveer dezelfde. Ik zal thuis nog even kijken welke kit ik precies heb liggen.
- Voor de boutjes en schroeven van de stootrand heb ik vervolgens gewone sikaflex gebruikt om die ook af te dichten.

Het is een flink karwei maar het is allemaal prima zelf te doen!

Jeroen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 07 feb 2012 08:34 #262055

  • Tist
  • Tist's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 593
Kijk, Jeroen is blijkbaar een ervaringsdeskundige. Hij had hetzelfde probleem en geeft de oplossing. Aanpakken zou ik zeggen en hou ons op de hoogte Robert. Wij komen zeker ook aan de beurt voor deze problematiek. Het lijkt me dat jou boot de versie is met de alu stootrand. Ik vraag me af of de eerdere versie met de houten stootrand niet nog meer onderhevig was aan waterinsijpeling.

Suc6
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 07 feb 2012 08:37 #262058

Helaas zo'n ervaringsdeskundige dat ik het nu voor de 2e keer aan doen ben ;) Ik heb inderdaad de versie met alu stootrand. Volgens mij hebben de versies met houten stootlijst een ander type romp-dekverbinding? Bij de alu stootrand ligt de lijmnaad als het ware horizontaal. Bij de houten stootrand ligt deze verticaal en de bouten horizontaal? Welke dan afgedekt worden door de houten lijst?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 07 feb 2012 11:32 #262108

Wat ik nog vergeten was te zeggen:
Het trucje met het proeven van water werkt meestal goed om te testen of het regen of buiten water is. Op een etap helaas niet, het water wat uit het schuim komt smaakt erg smerig, zurig, zoutig. Dus volgens mij is het erg moeilijk te herkennen als zoet water en denk je al snel dat het zout is.

Het schuine stukje vloer direct bij de kajuitingang is volglas laminaat waar de binnen en buitenmal direct op elkaar zitten. Daar kan dus in ieder geval geen water komen te staan. In dat spant waar je tafelpoot in zit zal dus blijkbaar wel schuim zitten wat water heeft opgenomen. (mijn etap heeft overigens geen alupot daar) Misschien dat die scheuren zijn gekomen doordat het water bevroren is en door het uitzetten het polyester gekraakt heeft?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 07 feb 2012 20:32 #262259

Geweldig die adviezen. Daar kunnen we meteen mee aan de slag (als de temperatuur het straks toelaat). Ik heb inderdaad een uitvoering met alu stootrand (en horizontale las).

Het water is zeker zout water. Ik heb wat geproefd van het plasje onder de kajuitingang (en onder de kist die onder de kuip schuift) en daarover is geen twijfel. Het water is ook niet bevroren geweest. De scheurtjes zijn waarschijnlijk eerder ontstaan door werking van de alu pot (met daarin de tafelpoot).

Jeroen, het is me niet helemaal duidelijk wat je met "Aan de rompzijde zitten de binnen en buitenmal aan elkaar gelijmd met een laagje triplex ertussen" bedoelt. Waar vind ik deze triplex laag? Kan je dat nog even toelichten? En waar heb je dan de pennen tussengezet?

Zo, en nu nog even kijken waar ik een multi-cutter op de kop kan tikken.

Nogmaals bedankt, en ik zal in ieder geval mijn ervaringen met jullie gaan delen.

Met groet,
Robbert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 08 feb 2012 04:28 #262281

  • Herman
  • Herman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2127
Koop, naast een Multicutter of Fein Multimaster (tip: Buitelaar heeft een chinese kloon voor niet te veel, www.buitelaar.nl) ook gehoorbescherming. Zodra je hem aanzet (ik heb een Fein) dan weet je waarom.

Mocht je de naden willen afkitten, ik heb daarvoor eventueel nog lijm welke gebruikt wordt om boten in het wat hogere segment in elkaar te lijmen. (methacrylaatlijm). Stinkt bij aanbrengen, maar O, wat zit het vast. Bouten en moeren kan je dan weglaten.
Laatst bewerkt: 08 feb 2012 04:30 door Herman.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 08 feb 2012 15:35 #262404

Die gehoorbescherming heb ik inderdaad ook, is zeker de moeite want het maakt echt een p*&^ris herrie! Over dat triplex, dat zit tussen tussen de binnenmal en buitemal van de romp. Het zit daar aan elkaar gelijmd en er zit triplex tussen. Bij mij kon je de binnenmal dus lostrekken van de buitenmal. Dat heb ik dus gedaan en er vervolgens pennen tussen gezet zodat er lucht achterlangs kan.

Hopelijk is m'n uitleg zo beter! Waar staat je boot?

Jeroen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 08 feb 2012 21:23 #262504

De boot staat op een bok in onze haven in Den Osse (op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, vlakbij Brouwershaven).
De uitleg is duidelijk. Het komt nu aan op zelf gaan doen en zelf gaan ervaren. In de bijlage nog wat foto's van de las, nadat ik de alu-strip had verwijderd.

Met groet,
Robbert
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 18 feb 2012 20:31 #264611

Vandaag is mijn Bosch Multitool gearriveerd. En we zijn deze week in Zeeland, dus dat wordt lekker klussen. Ben benieuwd of het meevalt.
Robbert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 25 feb 2012 21:16 #265973

Die multitool is echt een fantastisch apparaat. In een dag een beide zijden de oude kit uit de naad weggezaagd (toch bij elkaar zo'n 12 meter). De kit op de punt was totaal verpulverd en binnen no time lag daar alles open. Dit moet wel de oorzaak van de lekkage zijn geweest!
Vandaag, onder het genot van een lekker zonnetje, nieuwe kit aangebracht. Ik heb gekozen voor Polymax van Bison (te koop bij de lokale Praxis), en qua eigenschappen vergelijkbaar met Sikaflex. Wel een vies goedje om te verwerken; je krijgt het nauwelijks meer van je vingers af. Vervolgens de boutjes weer aangebracht, en nu lekker alles laten uitharden.
In de boot het restje water verwijderd, en de bakken uit de banken gehaald om alles een beetje te laten drogen. Ik vraag me nog wel af hoe de kast van de kiel is gemonteerd. Heeft iemand hier tekeningen van? Zijn er nog naden tussen de kielkast en de romp die kunnen gaan lekken en behandeld moeten worden? In mijn boot zijn nl. wat oude reparaties te zien (Zie de foto's in de bijlagen), terwijl de buitenkant van de romp er nog gaaf uitziet. Heeft iemand hier ervaring mee?

Met groet,
Robbert
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lekkage Etap 22 - graag advies 26 feb 2012 21:56 #266172

.... en hierbij een foto van de naad, nadat deze opnieuw met kit is ingevuld.

Met groet,
Robbert
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Lekkage Etap 22 - graag advies 02 juli 2020 09:07 #1180984

HELP
Afgelopen jaar is de stoorlijst er aan beide zijden afgeweest, helemaal kaal gemaakt en weer dicht gekit, met Sikaflex 291i (maritieme kit)

De raampjes zijn er af geweest en wederom bevestigd met sikaflex 295UV.

Ook is de kiel (een klein stukje) van de boot geweest, we hadden geen heftruck tot onze beschikking dus hebben hem alleen iets laten zakken op de draadeinden.
Schoongemaakt met een staalborstel en novirox roestomvormer.

Sikaflex 921i er tussen, zo veel dat het afgesmeerd moest worden, en kiel wederom weer bevestigd.

Nu lag er vandeweek (zie foto) ongeveer 100L water in de kajuit. Het heeft tevens heel hard geregend, maar 100L is wel extreem lijkt me zo.

Doorvoeren zijn droog, de contraplaten van de kiel zweten iets, maar niets ernstigs.

Het water verzameld zich, zoals (volgens mij in elke etap 22) in de pot van de tafelpoot.

Ik ben echt ten einde raad.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.309 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl