Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Maritiem toilet systeem

Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 19:11 #312254

Iemand bekend met een maritiem toilet systeem?

In de USA is het, net als in Nederland, verboden om toilet water over boord te pompen. Als remedie word nu tegenwoordig de vuilwatertank gebruikt :whistle:

Nu bestaat er ook de mogelijkheid om een MSD (Marine Sanitary Device) in te bouwen. Dit is een tank die in drie compartimenten is afgescheiden.

Dit beschrijft hoe het werkt (Sorry, kan geen Nederlandse tekst vinden)
TheTankMSD consists of three treatment stages; aeration, clarification, and disinfection. In the aeration chamber (stage 1), the bacteria grow and multiply using the sewage as their food supply. This action reduces the quantity and size of the solid matter. In the clarification chamber (stage 2), the bacterial floc is separated from the treated solid matter. The treated water is clear and free from solids, however, the liquid must be disinfected prior to discharge overboard to kill any disease-causing bacteria. Disinfection is accomplished in the clarification chamber (stage 3)
Nu worden deze tanks kant en klaar aangeboden en zijn er in verschillende grootes: 4 personen, 12 personen, 18 personen etc. Er is namelijke een bepaalde doorlooptijd voor het proces nodig.

Ze zijn nauwelijks groter dan een forse vuilwatertank, maar ze hoeven nooit geleegd te worden en het residue wat overboord gaat word als niet schadelijk beschouwd door de autoriteiten en is dus toegestaan als alternatief op een tank.

De prijs is echter om stijl van achterover te vallen voor een stuk geurdicht plastic met wat (geur)filters en wat pijpleidingen en het zijn nogal incourante vormen die natuurlijk net niet passen in de beschikbare ruimte.

Nu zat ik me dus af te vragen of dit niet eenvoudig zelf gemaakt kan worden? Ik kan weinig hier over vinden en de websites doen er allemaal nogal geheimzinnig over.

Iemand suggesties of ervaringen met een dergelijk systeem?
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 19:21 #312257

erik dit is gewoon een sceptic tank, is hier sinds kort ook verplicht , ik loos nog gewoon "overboord" de grond in dus. maar alle huizen hebben nu verplicht dat drievoudige systeem. het is in de grond een grote bak met twee schotten er in, daar zitten boven in kleine openingen die verlopen van hoog in de eerste tank dan een beetje lager en de overloop is weer een beetje lager. als je er voor zorgt dat er alleen maar door heen gaat wat er via je mond ingekomen is werkt het, zeep en nog erger chloor is funest. daarom moet je ook oppassen waar je het toilet mee schoonmaakt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 19:34 #312262

Dat is dus erg makkelijk zelf te maken en hoeft zeker geen $3500 te gaan kosten. Je hebt alleen een geurdicht materiaal nodig, goede sanitaire slangen en wat geurfilters?

Weet iemand of het in Nederland ook wel op boten toegepast word heden ten dage?
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 23 aug 2012 19:34 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 19:41 #312267

  • Azimuth!
  • Azimuth!'s Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 555
Mijn ouders wonen in Tsjechië en zitten niet aangesloten op riolering. Ze hebben een camping en een septic tank zou daar onvoldoende zijn. Wat ze daar hebben en wat in Tsjechie al jaren gebruikelijk is, is een grote geurdichte plastic bak (3 bij 3 bij 6 meter uit mijn hoofd)in de grond, in deze bak zit een soort hamstermolen gevuld met stukken geribbelde buis. Die buis draait langzaam rond, door bacteriëen wordt het douche- en toilet water afgebroken. Chemicaliëen kan het ding niet hebben, dus portapotties met blauwe aquakem moeten in een aparte (septic)tank geleegd worden. Dit ding moet voldoende zijn voor 240 personen en het water wat eruit komt mogen ze gewoon op het oppervlakte water lozen, nadat het water getest was. Geloof dat mijn vader een paar jaar geleden het ding schoongemaakt heeft en er toen een paar emmers onverteerde rotzooi uitgehaald heeft.

Het is al minstens 15 jaar geleden dat het ding geplaatst is en ik uitleg heb gekregen over de werking, dus misschien heb ik het wel helemaal mis. Ik hoop mijn vader morgen nog te spreken, dan zal ik hem even wat vragen stellen. Schokkend duur zal het ding niet geweest zijn, anders had ik dat wel gehoord.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 19:43 #312268

  • Proost
  • Proost's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10716
Of het op boten toegepast wordt weet ik niet maar wat men wel deed was een gat in de grond en daar een dode kip in en men had geen last van eventuele ophoping van uitwerpselen.Idee misschien, aan boord een tankje met vulopening voor het kippetje en daarna probleemloos!! lozen.
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 19:57 #312273

De variant die in de VS en Canada te koop is (idiote prijzen!) word wel gebruikt op zeil en motor jachten en ook op beroepsvaartuigen. Ze zijn legaal en goedgekeurt voor gebruik op zee. Eentje als voorbeeld: www.skimoil.com/marine_sanitation_device.htm


Keuring heb ik niet nodig. Momenteel gebruiken we een vuilwatertank die volgens de noord Amerikaanse regels, 3 mijl uit de kust geleegd mag worden. Deze is echter maar 200 liter en als je enkele dagen ergens ligt dan word het nog wel eens zeuren met het systeem.

Graag zou ik dan ook overstappen op een dergelijk systeem dat nooit geleegd hoeft te worden. Wellicht is er inderdaad kippenvlees te gebruiken ipv die tabletten die je door de plee spoelt, maar dat is een detail dat later wel opgelost/uitgevonden kan worden. Die tabletten kosten niets en zijn onbeperkt houdbaar. Is makkelijker dan vlees ;)

Maar ik heb er geen $3500 voor over om het werkend te krijgen. Een dag of wat in de weer om er zelf een te maken vind ik dan weer geen probleem, het lijkt me geen rocket sience. Ik kan er alleen zo weinig over vinden.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 23 aug 2012 19:57 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 20:04 #312275

  • roberteb
  • roberteb's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1785
Is in de US voor zeeschepen al zeker 15/20 jaar verplicht. In de US kwamen ze in de haven regelmatig monsters nemen en machinisten waren altijd in de ban van hun beestjes. Google even op 'sewage treatment plant vessel'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 20:05 #312277

Op de intra coastal water ways is het inderdaad al een paar decennia verplicht, ook voor jachten net als op de great lakes. Maar sinds 1 mei 2012 is het nu overal verplicht voor iedere boot, (zelfs roeiboten) en Canada heeft zich daar bij aangesloten.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 23 aug 2012 20:06 door Erikdejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 20:27 #312279

  • BartWNL
  • BartWNL's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 820
ha, een sewage treatment plant, is kort door de bocht gezegd, gewoon een vat met bacteriën die het afval verwerken en dan gaat er schoon water overboord.

Maarja als je dan aan boord per ongeluk schoon maakt met bleek en dat soort spul blijft er van die beestjes natuurlijk weinig over.

Bacterie cultuur terug kweken kan met een halve kip of een varkenspoot. maar dan moet je die tank openschroeven. en dat is geen GEEN fijn klusje. Dus zolang de handel niet lekt en niet verstopt zit ga je er vanuit dat het naar behoren werkt.

En je dan vooral niet te druk maken over wat er nou eigenlijk overboord verdwijnt.
Aan de buitenkant van dat vat kan je niet zien of die beestjes nog leven.

Maar voor de mensen met een te kleine sewage tank. een scheiding tussen zwart en grijs water scheelt een helehoop liters.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 21:01 #312287

Ha... Eric, natuurlijk vertelt de handel je zo weinig mogelijk, vooral van simpele dingen, die als ingewikkeld gepromoot kunnen worden.
Het is precies wat Sietse zegt, gewoon een septic tank met wat afwijkende maat aansluitingen.
Klantenbinding heet zoiets geloof ik.

Overigens wat is er mis met humane excrementen lozen op oppervlakte water?
Zolang dit niet in extreme concentraties gaat lijkt me daar niets mis mee.
Ik heb nog nooit een vis of vogel met een luier gezien, die schijten toch ook gewoon waar ze staan.
En dat zou dan niet hinderen.
Ik denk dat het gewoon een deel is van de natuurlijke kringloop.

Wat niet wegneemt dat die regels er zijn, maar ik voel me niet in ´t minst schuldig wanneer ik dit soort regelgeving niet helemaal naleef.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 23 aug 2012 22:01 #312293

  • CeesS
  • CeesS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4487
De 'Skimoil' installatie die Erik aangeeft, is gewoon een mini aerobe rioolwaterzuiveringsinstallatie met drie trappen, waarbij in de laatste trap door middel van chloortabletten of chloorinjectie de eventueel nog levende bacterien gedood worden.
In mijn werkzaam leven heb ik me bij een van onze grote multinationals een tijdlang bezig gehouden met de algehele specificatie van voedselfabrieken, waarbij het afvalwater aan zeer strenge eisen moest voldoen. De aanvankelijk aerobe afvalwaterzuivering werd steevast uitbesteed aan gespecialiseerde ingenieursbureaus. De procesbesturing is behoorlijk gecompliceerd, het proces zelf levert flinke hoeveelheden zuiveringsslib en stank op. Bacteriekolonies zijn kwetsbaar. Later werd overgestapt op anaerobe processen, die minder slib en stank produceren, maar nog gevoeliger zijn voor verstoring van het bacterieleven. Er komen ook mengvormen van aeroob en anaeroob voor, meestal achterelkaar geschakeld.
Waarom vertel ik dit ? Mijn ervaring is dat dit subtiele processen zijn, die zorgvuldig gestuurd moeten worden. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat het lang ongestoord goed blijft gaan met zo'n Skimoil installatie aan boord. Je bereikt er wel mee dat de poep als zodanig niet meer herkenbaar is, en dat schadelijke bacterien met de botte bijl (chloor) gedood worden. Maar of dit laatste nou zo milieuvriendelijk is ?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 24 aug 2012 04:36 #312306

  • Capolavoro
  • Capolavoro's Profielfoto
BartWNL schreef :
Bacterie cultuur terug kweken kan met een halve kip of een varkenspoot.

een vriend van mijn had vroeger een huisje in Woudsend, zonder riolering natuurlijk.

hij haalde ooit, toen zijn tank het niet goed meer deed, even een dode herdershond bij de dierenarts. Put weer prima!

groet
t
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 14 sept 2012 17:39 #318797

  • fransjan
  • fransjan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2
op ons bootje hebben we simpel een port-a-potti .
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Maritiem toilet systeem 14 sept 2012 17:46 #318799

fransjan schreef :
op ons bootje hebben we simpel een port-a-potti .
Dat gaat hem voor ons niet worden. 5-6 personen aanboord, geen havens onderweg, geen uitzuig stations onderweg, 4 maanden op reis en een lozingsverbod 80% van de route.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.137 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl