Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters.

Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 17 jan 2013 10:20 #358278

  • Tony2920
  • Tony2920's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7687
In een ander onderwerp ( Dieseltank dilemma ) werd er een afdwaling gestart over dieselvervuiling en daarin kwam er melding van een firma die een DE-BUG magneetfilter aanprees om algen en bacteriegroei in te perken, of de gevolgen hiervan te verhelpen.

Ik betwijfel sterk dat algen en bacterien last hebben van magneten, en vermoed dat dit eigenlijk oplichterij is.
Alles wat ik tot nu toe heb kunnen vinden op het internet is aan de ene kant : Het werkt perfect ( van de verkopers )
en Er is geen effect of weet niet (aan de kant van de gebruikers)
Ook proeven en wetenschappelijke testen geven geen of onduidelijke resultaten.

Om te vermijden dan we ondeugdelijke of niet werkende DURE producten zouden kopen, zou ik graag te weten komen of er iemand hier ervaring met deze filters heeft, en een verklaring kan geven voor hun werking.
CeesS schreef :
Ik ben uiterst sceptisch voor wat betreft de werking van magneetfilters, maar voor de goede orde zal ik even advocaat van de duivel spelen : de geclaimde werking zou berusten op de snelle verplaatsing van brandstof door een sterk magnetisch veld. Daardoor zou de celwand van daarin aanwezige micro-organismen scheuren. Dus simpel een magneet in diesel hangen werkt zeker niet. De geclaimde werking van magneetfilters is ook het belangrijkste nadeel : bij stilstand werken ze dus niet.

Er kwam ook een opmerking voorbij waar biocide als 'gif' werd betiteld. Gif is hier wel heel kort door de bocht. De meeste werkzame toevoegingen hebben niets met gif in traditionele zin te maken. Het zijn voor het grootste deel koolwaterstoffen verwant aan diesel, soms met formaline-achtige toevoegingen die gezamenlijk een dodelijk effect op micro-organismen hebben.

Overigens is het micro-organisme waar we de meeste last van hebben een schimmel. De veel voorkomende zwarte slierten zijn in feite het mycelium van de schimmel Hormoconis resinae, kijk eens op Google onder 'hormoconis resinae in diesel' !

Bedankt, dit helpt en maakt een en ander duidelijker.
Ik ga hierover toch een andere onderwerp aanmaken, want dit is wel interessant maar hoort toch niet thuis onder Dieseltank dilemma.
(Ja ik weet het heb zelf mee deze aftakking veroorzaakt. )


Dit onderwerp dus.

Ik heb volgende vragen:
Maakt het materiaal van de tank zelf een verschil?
(Ik heb een RVS tank ) Bij mij komt er geen licht in de tank, In kunststoftanks kan misschien wel licht binnendringen.
Wat voor producten werken wel ?
Welke niet ?
Ervaringen met deze DE-BUG filters.
Zogezegde werking van deze DE-BUG filters .
Wat kunnen we doen met aangetaste of vervuilde Diesel?
I run a tight . . .
Shipwreck !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 17 jan 2013 10:40 #358294

Zie discussie watersportforum
Vier pagina's...
Laatst bewerkt: 17 jan 2013 10:41 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 17 jan 2013 10:48 #358297

ik had een dbug op mijn vorige boot na 5 jaar op de middelandse zee nooit problemen gehad
maar ik denk dat een goede dieselfilter/waterafscheider(ik had een separ)ook veel uitmaakt

als je geen problemen hebt werkt het dan?.......

doet mij denken aan Urbanus met een poeder tegen olifanten

maar er leven hier geen olifanten

goei poeier
groeten
Frank
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 17 jan 2013 10:53 #358299

pantaleimon schreef :
doet mij denken aan Urbanus met een poeder tegen olifanten

het werkt ook op dezelfde manier als dat poeder:
als je er maar genoeg voor betaald hebt geloof je vanzelf dat het werkt want het kán toch niet waar zijn dat iets zo duurs niét werkt.. :evil:

en de leveranciers van dat soort haarlemmerolieoplossingen lachen ons allemaal uit....
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Laatst bewerkt: 17 jan 2013 10:55 door Baasklusje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 01:16 #358825

  • Aad77
  • Aad77's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 717
Magneet"filters" werken wel degelijk. Bacterien die door een sterk magneetveld zijn geweest vermeerderen zich niet meer - zou inderdaad kunnen dat de celwand scheurt.
Bij mijn werkgever (offshore) hebben we bacterieproblemen gehad met de diesel en gasolie bunkers, na montage van een zware magneet in de bunkerleiding is het probleem nooit meer opgetreden. Met de zwareolie bunkers hadden we nooit last, bacterien komen alleen voor in de lichte brandstoffen.
Voor de motor zelf maakt een magneet niets uit (al wordt dat weleens geclaimd) - belangrijkste is dat de brandstoftank beschermd is, daar treedt het probleem op. Doordat alle motoren voortdurend brandstof via de retourleiding terug naar de tank pompen is met een magneet in de brandstofleiding na verloop van een aantal draaiuren de gehele tankinhoud door de magneet geweest.
Overigens is het belangrijkste om de tank watervrij te houden: de beestjes leven op het grensvlak tussen water en olie, en zetten dieselolie om in water en alcohol. Als het proces dus eenmaal in gang is produceren ze hun eigen water. De afgestorven bacterien vormen een zwarte slijmlaag die de filters verstopt en zodoende het eigenlijke probleem geeft. Bij grote zeeschepen is het voorgekomen dat achter de slijmlaag op de bunkerwanden zich anaerobe (onafhankelijk van zuurstof)bacterien ontwikkelden, die produceren zwavelzuur met als gevolg in enkele weken tijd pitting van meer dan 10 mm in de (stalen) bunkerwanden.

Op mijn eigen boot heb ik een (RVS) brandstoftank met een waterzak eronder, met aftapkraan uiteraard, en een magneet in het brandstofsysteem. Afgelopen 20 jaar nooit last van beestjes gehad.
Vermijd trouwens wel zoveel mogelijk om in jachthavens te tanken, als het even kan diesel van een pomp langs de weg, liefst van een van de grote jongens: die is gegarandeerd watervrij en voorzien van biocide, en onderhevig aan zware kwalititeitscontrole.
Als ik de installatie (en omzet) in sommige jachthavens zie - om over de prijs nog maar te zwijgen - heb ik daar ernstige twijfels over.

Aad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 06:37 #358828

  • nardus
  • nardus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6107
In het afgesplitste draadje werd een wetenschappelijk artikel aangeleverd met het om omstotelijk bewijs dat een de-bug filter gewoon niet werkt. Dus mensen ga dat eerst eens lezen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 06:38 #358829

Aad77 schreef :
...Bacterien die door een sterk magneetveld zijn geweest vermeerderen zich niet meer - zou inderdaad kunnen dat de celwand scheurt...
Interessant: als dit inderdaad zo blijkt te zijn dan zou ik graag de theorie hier achter onderbouwd willen zien om uit te sluiten dat een andere effect heeft gezorgd dat er na het inbouwen van die ene magneet geen groei meer is geweest? Is er een micro-bioloog onder ons die hier op in kan gaan?
Als dit werkt dan wordt het zaak iets te bedenken wat een veel grotere retourstroom geeft dan op de meeste jachten. Ik heb zelfs niet eens een echte retour, het is meer een lek-olie leiding waar niet meer dan druppels terug de tank in worden gevoerd. Denk dat het op jachten niet erg haalbaar is een apart circulatiesysteem op te zetten, dit kost ook electrisch vermogen. Voordeel zou wel kunnen zijn dat zo'n Separ/Racor centrifugefilter echt eens gaat werken: je hebt namelijk een voldoende hoog dieseldebiet daar doorheen nodig om de centrigugewerking te benutten.
Dus -als de therie klopt-:
1) Wat is de kleinste Separ en welk minimaal debiet heeft deze nodig?
2) Hoe vaak dient tankinhoud (per uur/dag) rondgepompt te worden om vrij te houden van groei? Een grotere tank zal daarbij dus een hogere omloopsnelheid vergen.

@Aad: hoe zit dat op grote schepen? Was hier sprake van een dedicated circulatieloop of werkte het op de retourstroom van de motor? Dit betekent voor een jacht dat stil ligt dat je geen bescherming hebt... Weet je nog hoe het uitgevoerd is? Stalen/koper/rubber leiding?

Edit: Nardus, je was me net voor. Wil pas "geloven" als er (ook) theoretisch bewijs voor is. Anders zou Add's verhaal wel eens een oliefantenpoeder verhaal kunnen zijn ;)
Laatst bewerkt: 19 jan 2013 06:40 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 07:01 #358831

Heb het artikel Control of fuel microorganisms... nog eens gelezen, conclusies hier beneden.
Ik ga biocide gebruiken in combinatie met nog frequenter aftappen van evt water en stop met deze discussie. Meer lijkt me niet haalbaar en geloof ik niet in.


Edit: @Nardus, sorry opnieuw weer door te zijn gegaan hiermee. Je had gelijk. Wat mij betreft sluiten we dit draadje, tenzij er iemand komt met wetenschappelijk bewijs waarom het onderzoek hier aangehaald niet klopt/representatief is.
Laatst bewerkt: 19 jan 2013 07:09 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 07:49 #358839

  • Sprokkie
  • Sprokkie's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3326
ik heb recentelijk zo;n debug aangeschaft, onder het mom baad het niet schaad het niet.

Als ik hem heb geplaatst en ervaringen heb zal ik het hier posten.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 08:08 #358843

  • CeesS
  • CeesS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4487
Hier het patent voor de Algae-X, een magneetfilter dat in NL verkocht wordt.
In de abstract staat : "Refining methods employed in the late 20th and early 21st centuries produce hydrocarbon fuels and oils that are unstable. Such instability results in polymerization and agglomerations of organic compounds that reduce filterability and clean combustion of diesel fuels and gas-oil. In the case of hydrocarbon fuels, asphaltenes (precursors to heavy hydrocarbon oils) and resins have mechanical affinity for each other and thereby have a tendency to form flocculations or aggregations. As these clusters of large molecules increase in size, they clog fuel filters and can eventually contribute to sludge in fuel storage tanks.
Fuel treatment methods have worked from the premise that filterability problems with diesel fuel were largely due to "bio-fouling" (i.e. microbial activity from fungus, yeast, mold, and aerobic or anaerobic sulfur-reducing bacteria). Although microbial activity plays a role in the deterioration of fuel quality and may contribute to repolymerization, it is not the sole cause of fuel instability." (--)
"Research and field trials conducted by the inventor have shown that fuel channel design can be altered to optimize the orientation effect beyond that of current treatment devices, thereby producing unexpected improvements in fuel combustion and filterability."


Hoewel de tekst aangeeft dat micro-organismen een rol spelen in de brandstofkwaliteit, rept het patent met geen woord over het doden van micro-organismen. En als je de vele tientallen patenten op het gebied van 'magnetic treatment of fuel' doorleest, is er geen enkele die het doden van micro-organismen claimt. De meeste gaan over het oriënteren van moleculen en het breken van agglomeraties, en de betere verbranding en efficiency die dat tot gevolg zou hebben.
Laatst bewerkt: 19 jan 2013 08:09 door CeesS.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 10:10 #358867

  • Sealover
  • Sealover's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1232
Er is al het nodige geschreven over de vermeende werking van centrifugaalwerkende filters en nu dus ook over de "magneet"
Ik plaatste eerder een link naar de conclusies uit het rapport waarnaar nu ook nachtvlinder verwijst.
Daaruit blijkt dat het niet of onvoldoende zou werken, althans de labo-test wijst daarop.
Zelf schaf ik het Separfilter aan waardoor de eventuele troep niet het filter bereikt, in samenwerking met biocide hoop ik het eventuele euvel tegen te gaan.

groet,
Hans
een schoenendoos met een graspol aan boord is de beste remedie tegen zeeziekte van opstappers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 10:33 #358875

Ja de magneet "filter" wordt er altijd ter pas en ter onpas bij gehaald om problemen op te lossen. Brandstof verbruik te hoog? gebruik een magneet om je brandstof te polariseren voor een betere verbranding. Calcium in je water? gebruik een magneet filter.

Een permanente magneet heeft zo ongeveer een magnetisch flux van 0,2 Tesla, een MRI scanner 1,5, meer dan 7 keer zoveel! Zou het kunnen gebeuren dat de celwanden zullen scheuren als je door een MRI scanner gaat?

Een magneet filter in een bunker leiding, waar pak hem beet 50 a 100 m3 doorheen stroomt, zeg zo'n 1250 liter per minuut zou daar een ielig magnetische flux enige effect hebben?

Kwakzalverij zou je het kunnen noemen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 10:34 #358876

  • Tony2920
  • Tony2920's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7687
Sprokkie schreef :
ik heb recentelijk zo;n debug aangeschaft, onder het mom baad het niet schaad het niet.

Als ik hem heb geplaatst en ervaringen heb zal ik het hier posten.

Mijn raad: als je nog kan stuur hem terug en vraag je geld terug.

Er zijn op het internet alleen positieve berichten van verkopers.
Alle onderzoek dat ik ben tegengekomen zegt geen zichtbaar verschil te vinden tussen met en zonder De-Bug.
I run a tight . . .
Shipwreck !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 10:50 #358879

  • Sprokkie
  • Sprokkie's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3326
hoezo terug sturen en geld terug vragen ?
Mijn diesel wordt er in ieder geval niet slechter van.

Zo duur was dat ding nu ook weer niet
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 10:57 #358880

  • Tony2920
  • Tony2920's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7687
Sprokkie schreef :
hoezo terug sturen en geld terug vragen ?
Mijn diesel wordt er in ieder geval niet slechter van.

Zo duur was dat ding nu ook weer niet

Oh, ik dacht dat die dingen boven de 100 Euro kosten.

Ik weet niet of je diesel er slechter van kan worden, er zal in ieder geval ook geen kalk meer inzitten ;)
I run a tight . . .
Shipwreck !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 11:00 #358883

Sprokkie schreef :
Mijn diesel wordt er in ieder geval niet slechter van.

je diesel wordt er wél slechter van, zie punt 4 uit de engelse text van nachtvlinder hierboven: dat filter voegt weggeerodeerd materiaal uit de filter zelf toe aan de diesel.
je dure filter lost zichzelf langzaam op :evil:
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 11:08 #358887

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29445
Sprokkie schreef :
hoezo terug sturen en geld terug vragen ?
Mijn diesel wordt er in ieder geval niet slechter van.

Ik heb het filter zelf gebouwd, naar aanleiding van zwarte bacterie slierten in het filter. Hierna nooit meer problemen gehad.

Aad heeft het over celwanden die scheuren, ik zou liver willen zeggen dat de zwarte slierten in stukjes breken en zo door het filter gaan.
Volgens mij zijn de zwarte slierten meer de uitwerpselen van de bacteriën?

Maar water weghouden uit de tank in de belangrijkste.

Ik kreeg problemen na tanken bij een jachthaven, ik tank nu al jaren langs de weg en de tank is schoon.
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 11:10 #358888

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29445
Klusbaasje schreef :
Sprokkie schreef :
Mijn diesel wordt er in ieder geval niet slechter van.

je diesel wordt er wél slechter van, zie punt 4 uit de engelse text van nachtvlinder hierboven: dat filter voegt weggeerodeerd materiaal uit de filter zelf toe aan de diesel.
je dure filter lost zichzelf langzaam op :evil:

Hangt er vanaf hoe je het bouwt.

Er zijn iets van 3 verschillende fabrikanten.
Ik heb een slang langs magneten geleid en dus geen direct diesel contact met de magneten.
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Laatst bewerkt: 19 jan 2013 18:22 door Calidris.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 11:54 #358899

WADnWIND schreef :
...Hierna nooit meer problemen gehad...

...ik tank nu al jaren langs de weg en de tank is schoon...
Zie daar de echte oorzaak! Oliefantenpoeder...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 15:02 #358939

2 opmerkingen:
- het helpt gedurende 3 weken. Dan komen de bacterieen weer terug
- alle diesel moet langs het filter. Als je dus maar een paar minuten motert lukt dat dus niet.
Voor een zeiler zal het dus niet veel helpen. Voor beroepsvaart is het een ander verhaal
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 15:04 #358942

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 29445
Nachtvlinder schreef :
WADnWIND schreef :
...Hierna nooit meer problemen gehad...

...ik tank nu al jaren langs de weg en de tank is schoon...
Zie daar de echte oorzaak! Oliefantenpoeder...

Dozen vol!
En het vaart lekker jóh. :)
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Laatst bewerkt: 19 jan 2013 15:05 door Calidris.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 15:10 #358944

  • nardus
  • nardus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6107
de positieve verhalen die ik heb gelezen zijn van mensen die hun tank hebben schoongemaakt en z`on filter ertussen; daarna hebben ze nooit meer last gehad van rotzooi in hun tank.
Ja duh. :pinch:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Diesel ; Algen en bacterien : magneetfilters. 19 jan 2013 16:51 #358967

  • dehler
  • dehler's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4029
Laatst bewerkt: 19 jan 2013 16:58 door dehler.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.167 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl