Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Drie winters achtereen overwinteren te water ?

Drie winters achtereen overwinteren te water ? 07 juli 2008 21:51 #36234

  • Bindrif
  • Bindrif's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1179
Ik overweeg nu hoogzomer al om mijn boot voor de 3e achtereenvolgende winter te water te houden (i.p. wel ergens een kortdurend servicebeurtje: vervanging van enkele afsluiters). Eigenlijk had ik de limit op 2 winters gesteld vanwege een unheimisch gevoel over verhoogd osmoserisico en het mogelijk kwalijke effect op de dieselmotor. Vele (subjectieve) meningen over.

Osmose: Het risico van ontstaan/verergering is uiteraard verschillend per boot (gelcoat), maar is er ooit serieus in meer algemene zin een extra schadelijk effect op polyester aangetoond van overwinteren te water, versus zes maanden op de bok zogenaamd staan 'drogen' ?

Dieselmotor: In de winter heeft een (zeker een oudere gereviseerde) diesel het zwaarder dan zomers. Maar wellicht een keuze uit 2 kwaden: Wat is per saldo beter voor zo'n diesel: Zeg eens per 3 weken een endje varen in de winter, of (weer eens) zes maanden droog staan op de wal ?

Afijn, hopelijk is de point duidelijk: Een snel inleidinkje om de voor- en tegenstanders hier op ZF te verleiden tot het kenbaar maken van hun opinies, ervaringen, kennis en eigen vragen hierover.
We cannot direct the wind ... but we can adjust the sails.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 08 juli 2008 05:47 #36244

ik heb dan wel een stalen schip maar mijn schip ligt altijd in het water

de diesel motor is bij mij 1 keer kapot gevroren door mijn eigen onwetendheid ( 1E SEIZOEN )
daarna nu alweer een jaar of 8 nooit meer iets gehad
ik laat de motor goed leeg lopen smeer alles en zet alles goed in de olie
daarna goede paarde deken om de motor

wel iedere week ofzo even gaan kijken
wat voor boot maakt niet uit, we varen toch allemaal in het zelfde water
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 08 juli 2008 18:25 #36297

  • ron b
  • ron b's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3785
Toch wel een interesante vraagstelling, waar niet zo maar een passend antwoord op is.
Ten eerste het "in de winter op de kant'', volgens mij een tipisch nederlandse gewoonte, natuurlijk mede instand gehouden door de, uit het water op de kant en wederom in het water industrie, er word goudgeld aanverdient en een ieder denkt dat het zo hoort, maar of dat ook echt zo is :?: .
Als er weer eens een winter komt met veel ijs en het ijs gaat kruien, wat maar soms voorkomt, en je boot wordt gekraakt, dan zegt iedereen, zie je nou, dat komt er van.
Aan de andere kant worden er schepen op de wal omvergeblazen in de storm, nog maar te zwijgen van schade met in en uitkranen en verkeerd op de bok zetten, dus wat is wijsheid.
Als een romp gevoelig is voor het osmosespook, dan zet dat toch wel door en redt 6 :!: :evil: maanden op de kant de zaak ook niet.

Tot slot , een (diesel)motor kan geen klokkijken en heeft derhalve ook geen benul of hij nou twee dagen, twee maanden of twee jaar stilstaat, van binnen is hij vet genoeg, dus mits deze niet onder water staat, loopt hij ook gewoon na drie of vier jaar stilstaan nog steeds.
Batterijen en brandstof is een ander verhaal.

Een boot in de winter in het water vereist iets meer omkijken, toch minstens eens in de twee weken en bij storm of ijs vaker, even naar de boot.
Staat ie op de kant dan zie sommige de hele winter niet, maar als je er niet aan werkt, waarom staat ie dan op de kant, een vorm van gemoedsrust denk ik.
Delher 29 D'Helios

...hij wist zeker dat niemand anders dan de duivel die vlag op zee gestreken kon hebben......
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 08 juli 2008 19:35 #36326

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Ik ben zo'n type die zijn boot dus rustig in het water laat, waar zij op haar gemak is, en alleen uit het water haalt voor onderhoud. Ik heb totaal niet het idee dat ik vaker zou moeten kijken bij de boot in de winter. Het water tempert toch al de temperatuur rond de boot, dus is het aan land al snel veel kouder dan in het water -> op de kant meer kans op vorstschade, en jawel, op de kant heeft mn vorige boot een leidinkie kapotgevroren gehad. In het water nergens last van.

Qua osmose is het natuurlijk wel zo dat de boot 2x zo lang in het water ligt als haar droogstaande leeftijdgenoten. Maar alles staat of valt hier met de dampdichte laag over je polyester heen: als die in goede staat is dan blijft ie dat, of je nu in het water ligt of op de kant staat. Heb je eenmaal een beschadiging in de buitenste laag, dan zal de osmosevorming met een voortdurend drijvend schip theoretisch 2x zo snel gaan.

En wat betreft de motoren: tot nu toe heb ik ook na een lange periode van stilliggen mijn diesels in 1x aan de praat gekregen. De vorige boot had een gescheiden koelsysteem met antivries, de huidige een gewone buitenwaterkoeling waarin ik afgelopen winter niet eens antivries heb gedaan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 08 juli 2008 19:53 #36330

  • zeehond
  • zeehond's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2344
Naast de osmose bij een polyester schip lijkt me weinig verschil of je boot drijft of op de kant staat.

Deze winter ben ik op de wal geweest omdat ik nieuwe antifouling wilde zetten. Het stomme is dat je dan dus 5 maanden op de wal staat om er twee dagen aan te werken. Bovendien is het in het vroege voorjaar vaak koud en niet prettig om te werken of te koud voor de verf.

Wel heb je natuurlijk de hele winter aangroei aan je boot.

Komende winter blijf ik gewoon drijven en zie wel of ik droogval en de bezem pak tegen de aangroei.

succes,

zeehond
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 08 juli 2008 19:59 #36331

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Ik ga er volgend jaar pas weer uit, twee weken om precies te zijn. Even de buitenboel schilderen, dus ik wacht op het betere weer en sla dan mijn slag. De antifouling van 3 jaar oud doet het nog uitstekend op mijn schip, kon ik afgelopen weekend constateren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 13 juli 2008 10:15 #36706

  • Frey
  • Frey's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 329
Ik trek 'm er toch uit ook weer komende winter. Ik wil graag alle minder goede plekken op het onderwaterschip (lees waar de primocon en af niet goed heeft gepakt) weer opnieuw in de primocon zetten, laag opbouw totdat ik geen slechte plekken meer heb. Tegen die tijd gaat hij gewoon in het water overwinteren.

Wat ik voor ogen heb is de boot een week in het prille voorjaar (mrt) in de loods te zetten om daar echt weer of geen weer door te kunnen werken en alles nog eens netjes en netter af te werken. Ik zeil graag met een plaatje en er is nog zoveel te doen.. scepters beter aflakken, dek nog een keer opnieuw lakken, mahoniedelen bijlakken, een en ander binnenin in de roomwit zetten en de bilge verven. Kortom een rondje rondom zoals we dat noemen.

Dan kan de boot mooi ook weer wat mij betreft in maart te water!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 18 juli 2008 19:59 #37360

  • Herman
  • Herman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2127
Qua osmose: Dit is zeer temperatuurgevoelig. Ik test regelmatig (oude en nieuwe) laminaten op osmosebestendigheid. Daarvoor gaan ze in water van 60 graden, om het proces te versnellen.

Bij kou zal osmose veel langzamer gaan, zo niet stoppen.

Op de wal kan een nat laminaat schade oplopen door vorst. En echt enorm drogen doet een schip op de wal ook niet, tenzij je hem schilt.

Voor de dieselmotor lijkt het me geen probleem. Mijn ouwe diesel in de auto start ook prima in de winter. Hooguit goed beschermen tegen vorstschade.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 05 aug 2008 18:32 #38490

  • Bindrif
  • Bindrif's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1179
Hallo allen en Herman even in het bijzonder,

Net terug uit Bretagne... zonder boot als 'landrot' overal zeilende en vrolijk te pas en onpas droogvallende scheepjes zien: ..... valt niet mee !

Maar on topic: Wat Herman uit empirisch oogpunt (be)schrijft geeft de meerjarig in water overwinterende zeiler extra moed.

Mijn boot (een Contest 25 uit 76) is zes jaren geleden professioneel geschild en voorzien van vele lagen (ik zal niet uitweiden) maar de romp was blijkbaar niet droog genoeg voor een gelshield-kuur getuige de factuur die ik voor koop eind 2006 onder ogen kreeg bij onderzoek.

Ik heb de romp even uit het water gezien eind 2006 en sindsdien niet meer. Geen vochtmeting (dare I say: beetje flauwekul?). Zag er toen zeer fraai/glad/goed geverfd/AF en al uit zonder blazen , maar ik begrijp dat een boot een tijdje uit het water moet zijn voor een goede vochtmeting en visuele controle. De boot ligt volmaakt t.o.v. de waterlijn-bies of hoe die streep ook precies heet. Geen teken iig dat de boot door een doordenkt laminaat langzaamaan wegzakt. Toch kan het zijn dat de onderwater gelcoat van mijn schuitje niet perfect waterdicht is (edit: oja, er is zonder shield altijd die natuurkundige wisselwerking tussen water en huid, herinner ik me) en wellicht zelfs dat er licthjes iets gebeurt laminaattechnisch (waar ik boven en op het water geen enkel symptoom van ervaar). Ik vroeg me daarom idd af of mijn boot gebaat zou zijn met weer eens een wintertje op de kant (zoals kennelijk jaarlijks onder het regime van de vopige eigenaar die een echte mooi-weer zeiler was).

In Vaartips meen ik ook wel eens gelezen te hebben dat (citaat) 'osmosekindjes' beter in het water kunnen blijven dobberen.

Nu is 'mijn lief' geen 'osmosekindje' maar heeft zoals gezegd wss ook geen kurkdroog (maar welke oudere boot wel ?) en evenmin 'ge-shield' laminaat.

Mijn gedachte, refererend aan Herman's bericht: Het lijkt me inderdaad aannemelijk dat het osmoseproces in koud water niet noemenswaardig is bij (wel)een beetje behoorlijke polyester romp, en dat op de kant zelfs een verhoogd risico op vorstchade aan de romp bestaat.

Tel daarbij op het risico van schade tijdens kranen en op de bok, plus het enorme ongemak van de boot aftuigen en weer optuigen, en het (in mijn geval) geringe probleem van aangroei, en overwinteren te water lijkt mij nog steeds de eerste logische (en leukste!)keus.

Diesel: Uiteraard moet die er tegen kunnen. Volvo Penta in mijn geval: Die Scandinaviers weten wel wat winters varen is... Uiteraard wat extra opletten bij een dreiging van doorvriezen: zelfdzaam fenomeen in NL anno 2008 (en naar het schijnt: en volgende jaren ;-)

Over mijn diesel die afgelopen maanden een gezonde deelrevisie heeft gehad zal ik ook niet uitweiden. Ik had een vaag gevoel dat een oude motor in winters klimaat snel overbelast zou kunnen raken (qua compressie) en dat dat wellicht achteruitgang sneller in de hand werkt.
Anderzijds: goede motoren, ook oude zoals (mits goed onderhouden) VP moeten lage temperaturen makkelijk kunnen hebben, en ik neem aan dat (on)regelmatig in de winter varen iig niet nadeliger is dan geconserveerd op de kant....

Extra inzichten ? Ervaringen ? Bewijs ? Nabranders ?
We cannot direct the wind ... but we can adjust the sails.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 05 aug 2008 19:34 #38496

  • Herman
  • Herman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2127
Enkel een paar gedachten:

-in de winter heb je verrassend veel mooie zeildagen. Als het je om het zeilen gaat, en niet om het gezellig met z'n allen op het water zitten, is de winter best een aantrekkelijk seizoen.

-diesels moeten een beetje kou best kunnen hebben. Wel goed tegen vorst beschermen, het koelsysteem staat niet droog. Even afhankelijk of het een direct of indirect gekoelde motor is, de thermostaat moet gewoon goed werken, dan is er niets aan de hand, en blijft de motor goed op temperatuur. Slechte compressie is meestal terug te voeren op slechte kleppen (klepspeling) of andere slijtage, en maakt het starten wel moeilijker. Een oude autodiesel start beter na 2 of 3 keer voorgloeien. Een gemariniseerde diesel zal toch wel hetzelfde werken?

-en nogmaals osmose: Zolang het schip goed gebouwd is, dan is ook een verhoogd vochtpercentage niet direct een probleem. In het water (altijd boven 0 graden) is minder een probleem dan op de kant (onder 0 graden). Vooral vries-dooi cycles kunnen de boel goed verpesten.

Kijk eens op de kant, in de winter, en kijk naar de roeren van boten. Veel roeren zijn laminaat, en dan volgeschuimd met PU schuim. Door kleine lekkages kan het schuim zich vullen met water, en na een paar winters (met vries-dooi cycles) zal de schade zich openbaren. en kan je gaan sparen voor een mooi multiplex roer. (of zelf maken, het is prima te doen!)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 05 aug 2008 20:25 #38507

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9749
Tel daarbij op het risico van schade tijdens kranen en op de bok, plus het enorme ongemak van de boot aftuigen en weer optuigen....

Dit is wel een beetje overdreven gesteld. Een goede kraanmachinist die weet waar hij mee bezig is en een goede bok leveren echt niet grote risico's op. Ook het op en aftuigen is een werkje wat toch snel gedaan is..........Elk jaar takel ik voor de winterstalling een kleine 20 boten die op zelfgemaakte trailers gaan. De afgelopen 10 jaar nog nooit iets verkeerd gegaan. Meeste problemen staan op het terrein van de verenigingshaven waar we kunnen takelen..........de stempels van de bokken worden daar met een zeer grote sleutel ontzettend straks gezet. FOUT!!!!!!!! Dit moet handvast zijn, de boot moet steunen op zijn eigen kiel en niet op de stempels. Bovendien moeten de stempels op spanten steunen en niet op een wandje..........allemaal van tevoren te bedenken........Neemt niet weg dat overwinteren in het water voor veel schepen gewoon een goede oplossing is.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 05 aug 2008 20:42 #38511

  • Bindrif
  • Bindrif's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1179
Slechte compressie is meestal terug te voeren op slechte kleppen (klepspeling) of andere slijtage, en maakt het starten wel moeilijker.!

Goede post weer, Herman. Wat ik hier van je quote was overigens de directe oorzaak van mijn vermelde deelrevisie.
We cannot direct the wind ... but we can adjust the sails.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 05 aug 2008 20:44 #38512

  • Bindrif
  • Bindrif's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1179
Tel daarbij op het risico van schade tijdens kranen en op de bok, plus het enorme ongemak van de boot aftuigen en weer optuigen....

Dit is wel een beetje overdreven gesteld.

Heheh! Inderdaad. Het typte zo lekker vlot weg. Bedankt voor de nuancering.
We cannot direct the wind ... but we can adjust the sails.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 05 aug 2008 20:56 #38513

Ik lees dit topic en ik heb mijn boot pas 1 winter in mijn bezit. hij stond deze winter op de bok.

Als ik hem in het water laat. Hoe krijg ik dan zonder dat ik het water om de boot vervuil koelvloeistof in de motor?
AL helemaal als ik eens op een mooie winterdag wil varen? Dan moet het er opnieuw weer in.
Kan ik mijn mast laten staan? of loop ik dan met storm te veel risico?

Financieel is een jaartje overslaan namelijk wel interessant. Hij is nieuw in de antifouling dus de onderkant zit welk goed.

Waarmee kun je het best de groene aanslag op de scheiding water en lucht schoonmaken die zal ontstaan?

Overigens lijkt het me voor de motor juist lekker om in het water te blijven.
Dan kan hij af en toe nog eens draaien in plaats van 5 maanden stil te liggen.

Loop ik een risico dat mijn boot stuk gaat als het echt seriues een lange periode gaat vriezen?
Ik lig in een box in een kom met een smalle uitgang. Echt kruiend ijs kan er niet bij komen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 05 aug 2008 21:02 #38515

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9749
Vervuilen met antivries denk ik dat je bedoeld??? Motor laten lopen en via het wierfilter antivries toevoegen totdat achter de antivries er uit komt. Even een emmer er achter houden dan dus :wink: Een werkje wat je dus met zijn 2-en zal moeten doen. Ook zo op het moment dat je de motor gaat gebruiken, even opvangen met een emmer. Je kan dan dit ook later weer aan de motor toevoegen.

Maak ook al je andere afvoeren vorstvast!!!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Drie winters achtereen overwinteren te water ? 05 aug 2008 22:02 #38527

  • Bindrif
  • Bindrif's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1179
Waarmee kun je het best de groene aanslag op de scheiding water en lucht schoonmaken die zal ontstaan?

Regelmatig bij Bft 5 gaan varen, en je hoeft er verder niets aan te doen ! :wink:
We cannot direct the wind ... but we can adjust the sails.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.146 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl