Espiritu schreef :
Eigen ervaring.
Ketting zorgt voor doorbuiging en daardoor schokdemping. Dus de schokbelasting op het anker wordt kleiner en zal dus minder snel uitbreken.
Jammer is alleen dat schokken (uietraard) voral optreedt bij wat meer golven en dan staat er dus ook wind waardoor de ketting toch brij strak getrokken wordt.
En dan schokt het nog steeds behoorlijk aan je dekbeslag hoor (ook eigen ervaring met alleen ketting

)
Wat wel goed de schokken dempt is een voldoende lange nylon ankerlijn. Dat heeft de meeste rek.
Overigens heeft een ketting nog een ander doel en dat is op rostachtige bodem om doorschavielen van een lijn te voorkomen.
En dan v.w.b. rvs.
Kan prima maar beter niet als je langer dan een paar dagen voor anker ligt.
Op zout water is de normaal gangbare rvs 316 minder geschikt omdat dat bij constante onderwater situaties niet goed bestendig is tegen zout water. Je zou dan een duplex ketting moeten hebben maar die zijn al helemaal niet te betalen.
En met een rvs ketting heb je trouwens eigenlijk ook een rvs anker nodig anders krijg je ( eveneens vooral bij langere tijd ankeren) uiteraard galvanische corrosie op het contactpunt met de ketting waar je het al helemaal niet wilt hebben.
En dan een gewone gegalvaniseerde/verzinkte ketting; die roest niet als je hem tenminste na gebruik ( of als je weer in de haven komt) met zoet water grondig schoonmaakt, zeker na gebruik op zout water.
Pas na vele jaren kun je dan roest verwachten net als bij een normaal anker.
Één uitzondering die ik al eens heb meegemaakt.
Na een winterperiode in een kanaal (Damsterdiepin Delfzijl) met vrij zuur veenwater was mijn anker plus het deel van de ketting ( anker gezet i.v.m. forse stroom tijdens spuien) wat in het water zat volledig zinkvrij en flink geroest .
Ad