Nachtvlinder schreef :
Ad zit er wederom naast: stralingswarmte ervaren wij (mensen) een stuk prettiger dan convectiewarmte. Dit afgezien van eventuele tocht door een verkeerd ontworpen hetelucht systeem.
Een stralende muur of vloer werkt nog weer beter dan een radiator natuurlijk; die warmte voelt ZO prettig dat je met een lager energieverbruik kunt volstaan.
In hieverre je dat lagere energieverbruik echt kunt meten vraag ik me af. Mogelijk alleen omdat je die eerst alle lucht in een huis moet opwarmen vorodat je het warm genoeg krijgt maar dat beetje enegie wat je daarvoor nodig hebt zal nauwelijks te merken zijn in verbruik.
Zoiets is altijd het probleem bij het vergelijken van meerdere systemen. Dat ka eigenlijk alleen als jet die in meerdere identieke huizen vergelijkt met met precies hetzelfde inegstelde klokthermostaten en in waag te betwijfelen of dat wel eens gebeurt.
Trouwens, die IR panelen verwarmen echt niet alleen de inwoners maar ook alle andere voorwerpen ( meubels) die er in een huis staan en zelfs muren en vloeren die ook in de "straalrichting"van de panelen staan . En dat gebeurt natuurlijk ook als er helemaal geen mensen in een ruimte zijn. Of schakelen die dingen aan en uit met de al dan niet aanwezigheid van personen

Vandaar mijn tweijfels over het al dan niet veel zuiniger zijn met energie ( nog los van de energiekosten dan). een beetje zou best kunnen maar ik blijf betwijfelen of het echt veel is.
Je zou een IR verwarming eigenlijk moeten regelen met je eigen gevoelstemperatuur, bijv. met sensomrs die je zelf draagt en die een paneel in de buurt regelen. maar dat ben ik nog niet tegengekomen. Lijkt me trouwens best een aardig idee.
En überhaupt is electrisch verwarmen altijd veel duurder dan met een directe energiebron zoals gas , simpelweg omdat je voor elke KWh warmte ongeveer drie maal zoveel geld kwijt bent. Voor een
"break even"zou je dus 3 maal zo weinig warmte nodig moeten hebben en dat kan alleen bij een zeer goed geisoleerd huis .
Dat sommetje heb ik niet voor niets gemaakt in mijn vorige post.
Maar goed , ieder zijn eigen voorkeur hoor.
Alleen ga ik per definitie nooit zomaar af op mooie verhalen van verkopers van verwarmingssystemen.
Doet me een beetje denken aan de firma die mijn verwarming en ventilatie installatie in mijn huis heeft geleverd geplaatst 30 jaar geleden.
Die wilde me ook een ventilatiesysteem aanbieden
met warmteterugwinning ( wat toen nog vrij nieuw was) . Leek op zich mooi maar toen ik ging rekenen bleek het meer aan energie te kosten dan het bespaarde door de extra electriciteit voor de extra ventilator die er in dat systeem moest bijkomen. Ook de voor die electriciteit benodigde minerale brandstof gaf een negatief voordeel te zien. De goeie man moets met schaamrood op de kaken toegeven dat ik gelijk had.
Tegenwoordig is e.e.a. trouwens niet meer zo negatief omdat moderne ventilatoren een veel lager stroomverbruik hebben waardoor de energiekosten ongeveer gelijk blijven. Maar echt voordeel is er nog steeds niet.
Inmiddels heb ik trouwens wel zoiets geinstalleerd en dat ook zelf geconstateerd.
Ad