mim schreef :
Ook op zoet water maak ik de laatste jaren de motor en de rest (watertank enz.) niet vorstbestendig. De kans dat in het water de boel bevriest is steeds kleiner. Ik ga pas aan de slag als stevige vorst dreigt. Op de kant overwinterend bevriest de zaak overigens veel sneller. Het water (boven nul) verwarmt de boot bij vorst.
Als antivries midden gebruik ik geconcentreerde ruitesproeierantivries voor de auto. Dat spul is niet of veel minder milieubelastend dan koelvloeistof. In je auto spuit je dat ook het milieu in.
Ik sluit mij hier bij aan. Een paar grd onder nul op het waterspiegel oppervlak betekend niets. Als het dan de temperatuur overdag weer boven ul komt, ach...
Diepte van het water, wind, enigszins brak, etc spelen een rol.
Als je waterinlaat goed onder water zit, zeg ongeveer 60cm dan is de kans op bevriezen bij een paar dagen nachtvorst nihil. Gaan we richting de -5 overdag en -10 ´s nachts en dit duurt enkele dagen dan hebben we een andere situatie. Het huidige klimaat ligt 1,2°C boven het gemiddelde van voor 1960. Bij de variaties in temperatuur tussen de seizoenen valt op dat in de afgelopen decennia met name de winter zachter is geworden. Ik zeil al jaren door.