Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Roer en uitslagbegrenzer vastgecorrodeerd

Roer en uitslagbegrenzer vastgecorrodeerd 09 mei 2023 18:56 #1478665

  • Skyhi
  • Skyhi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 194
Hi allemaal,

Nieuw jaar, nieuw project. Op mijn spirit 36 heb ik het plan opgevat om de lagers van het roer te vervangen, want een centimeter 'klonk' speling is te veel. Was al tijdens de keuring vorig jaar geconstateerd, maar ik wilde er eerst een seizoen mee varen om te zien wat er allemaal nog meer moest gebeuren. Afijn. Nu dus op de kant.
De boot staat inmiddels een week op het droge in Volendam, en wat een simpel klusje moest worden (uit het water, roer laten zakken, nieuwe lagers draaien, ondertussen romp poetsen en antifouling, nieuwe lagers erin, roer erin en op tijd weer weg voor de seizoenscompetitie) is verworden tot een langdurige pokkeklus.

Even wat context: de roerkoning is van aluminium, de uitslagbegrenzer, bovendeks, is van rvs. De hennegatskoker loopt bijna tot bovenaan de roerkoning, maar daar moet een stukje af voor de onderdekse stuurarm voor de autopilot (volgend project).

De kop van mijn roer, aluminium, waar de helmstok op scharniert, kostte me een dag om te verwijderen, met veel kruipolie en verhitting. De rvs sleutel in de sleuf zorgde voor leuke corrosie, net als de rvs bout.
Vervolgens de pin door de uitslagbegrenzer (bovendeks dus). Die was krom, vastgecorrodeerd en heb ik met veel pijn en moeite in anderhalve dag modderen en rammen met zware hamers eruit gekregen.

Nu de begrenzer zelf, die zit zo muurvast dat met een moordenaar op de aluminium roerkoning nu de kop van mijn roerkoning helemaal aan gort geknepen is. Zwaar beschadigd, zodat ik ook de boel niet terug kan zetten en dan maar met speling nog een seizoen doorvaren. Het moet er nu dus uit, dat roer.
Met die moordenaar en een stuk steigerpijp voor de hefboom is er een minimale beweging heen en weer te realiseren (ongeveer 10 centimeter roeruitslag aan het uiteinde van het roer). En alleen heen en weer, niks naar beneden, ondanks herhaald hamergeweld. De klappen worden opgevangen door verend polyester.
Natuurlijk is die begrenzer van rvs, zuigend passend op een aluminium staaf, dus na jaren zonder aandacht is dat één grote chemische verbinding door de corrosie.

Mijn vragen: kan ik onderdeks de hennegatskoker iets inkorten (rondom afzagen, want slijpen onderdeks wil ik mezelf niet aandoen) en dan de roerkoning doorzagen? Is daar dan weer naadloos een stuk aan te zetten (zodat het door de nieuwe lagers past), van aluminium of rvs? Moet vanwege die beschadigde bovenkant sowieso een nieuw stuk op de roerkoning worden gemaakt of kan daar een bus op geperst worden?
Ik kan niets hiervan zelf, ben geen metaalbewerker, maar ik wil weten hoe ik met de metaalman kan meedenken.
Een nieuw roer kost me minimaal 4000 euro, en dan moet de boot naar Lelystad, waar ze pas over een aantal weken tijd hebben.

bijgevoegd een foto van de (toen nog onbeschadigde) top van de roerkoning met de begrenzer.



Alle input is welkom.
Laatst bewerkt: 09 mei 2023 19:02 door Skyhi. Reden: Foto toegevoegd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roer en uitslagbegrenzer vastgecorrodeerd 09 mei 2023 20:23 #1478678

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17717
Een hele lastige klus, dat is wel duidelijk!

Suggestie: de RVS delen er voorzichtig af slijpen, al dan niet in delen; alu roerkoning laten opknappen (putjes en beschadigingen oplassen e.d.); nieuwe RVS delen laten draaien & lassen (lijkt niet heel ingewikkeld om te maken) en alles met isolatiepasta terugmonteren.

Vraag forummer Optimaal eens naar zijn mening, hij doet dit soort klussen vaker.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roer en uitslagbegrenzer vastgecorrodeerd 09 mei 2023 21:23 #1478689

Tsja, degene die ooit bedacht heeft om de roerkoning van aluminium te maken heeft waarschijnlijk nooit bedacht dat je het ook ooit nog eens uit elkaar moet zien te krijgen. De combinatie van aluminium en rvs is wel één van de meest ongelukkige combinaties die de ontwerper heeft kunnen bedenken. Ik kan me ook niet bedenken wat de reden van zo'n keuze geweest zou kunnen zijn.
Is het niet mogelijk om (op termijn) een nieuwe roerkoning ook van rvs te (laten) maken? Dan ben je in elk geval het verschijnsel kwijt dat het zo op elkaar inwerkt. Of moet je dan ook aan een heel nieuw roer?
Succes verder met de klus.
Mvg Felix
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roer en uitslagbegrenzer vastgecorrodeerd 10 mei 2023 11:19 #1478781

  • zeekraal
  • zeekraal's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3400
Hardop denken:
Hennegatskoker afzagen en roerkoning doorzagen op een zodanige plaats dat de 2 stukken weer gekoppeld kunnen worden is te doen. Voordeel is dat je het bovenste stuk in de draaibank kunt zetten om te restaureren of nieuw te maken en het koppelstuk ook meteen kunt gebruiken om daar een arm voor de drive aan te zetten.
je kunt alles zelf en daar heb je maar 2 dingen voor nodig n.l. kennis en gereedschap
Laatst bewerkt: 10 mei 2023 11:20 door zeekraal.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roer en uitslagbegrenzer vastgecorrodeerd 10 mei 2023 12:35 #1478792

  • Skyhi
  • Skyhi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 194
Mijn vraag is dan vooral of de verbinding niet de zwakke plek in de roerkoning wordt, omdat als die gaat, de rest van het roer dan vrolijk onder de boot vandaan valt.
Kan ik natuurlijk een borgpin in zetten, maar is niet ideaal.
Voordeel is wel dat de hennegatskoker en roerkoning allebei van aluminium zijn, dus relatief makkelijk door te zagen, in tegenstelling tot die rvs begrenzer.
Mijn idee is nu om het zo dicht mogelijk onder het dek door te zagen, korter kan altijd nog. Klopt dat idee?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roer en uitslagbegrenzer vastgecorrodeerd 10 mei 2023 13:47 #1478803

  • zeekraal
  • zeekraal's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3400
Die verbinding maak je sterker dan de roerkoning. Ik stel mij voor dat die gevormd wordt door een dikwandige rvs buis. Die deel je op in 3 segmenten van 120° waarop, op de rand, flenzen zijn gelast. Bouten door deze flenzen klemmen de 3 delen onwrikbaar op de roerkoning vast.
Als het om de afmetingen gaat lijkt mij een wanddikte van een mm of 8 te doen maar niemand verbied je daar 10 voor te nemen. Flenzen in dezelfde maat. Lengte op de roerkoning zolang mogelijk (zonder te overdrijven). 30 cm totaal? 40? Een paar stelboutjes in elk segment en het roer zal er niet uitvallen ( toch al niet).
Mijn eigen boot heeft een r.v.s roerkoning van 72 en een wanddikte van 8.
Het bovenste deel is een ander verhaal. Ik kan me niet voorstellen dat de roerkoning onderdeks de dikte heeft zoals op de foto (waar het helmstokbeslag zit). Naar beneden uithalen gaat niet lukken vanwege de ring. Naar boven waarschijnlijk ook niet vanwege de dikte van de roerkoning. Dan wordt het dus de begrenzer weg slijpen (waar je goed bij kan) en naar beneden er uithalen.
Voordelen heb ik al genoemd.
Is je roerkoning onderdeks taps, wordt het een ander verhaal en hoeveel je nog over hebt van de 4000 voor een nieuw roer kan de werf je wel vertellen.

Wat je vraag betreft over zo kort mogelijk onderdeks afzagen: hoe verbind je dan de stukken weer aan elkaar? Met 2 ronde flenzen op het eind van beide stukken is dat heel goed mogelijk en in geval van taps waarschijnlijk de beste oplossing. Bovenste stuk is dan mogelijk makkelijk te verwijderen door de ring los te schroeven.
je kunt alles zelf en daar heb je maar 2 dingen voor nodig n.l. kennis en gereedschap
Laatst bewerkt: 10 mei 2023 13:57 door zeekraal.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roer en uitslagbegrenzer vastgecorrodeerd 10 mei 2023 14:43 #1478804

Ik weet niet zeker of ik het goed voor mij zie, maar volgens mij was je sowiezo van plan de hennegatskoker (ergens boven de waterlijn) te openen ivm de montage van een kwadrant?

Kan je dat niet combineren met de hierboven voorgestelde “zaag alles door” aktie? Als je roer eronder weg gevallen is, kort je de koker nog een stukje in, zodat er ruimte ontstaat daar straks beide klemstukken, waarvan je er één de functie van kwadrant meegeeft, tussen passen.
Laatst bewerkt: 10 mei 2023 14:44 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Roer en uitslagbegrenzer vastgecorrodeerd 16 mei 2023 17:47 #1480030

  • Skyhi
  • Skyhi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 194
Dank allemaal. Na twee uur in de bakskist met een multitool heb ik twee keurige stukken roerkoning, eentje boven en eentje onder.
De hele handel ligt inmiddels bij de draaierij, die met een hydraulische pers die rvs ring eraf hebben gedrukt. Dat was zo gecorrodeerd dat de plakken witte oxide er af schilferden.
Ze draaien nieuwe lagers, een nieuw topstuk voor de roerkoning, en bevestigen het met een klemkoppeling (met stelbouten) die ok dienst doet als roerarm.
Mijn taak is het nog iets verder inkorten van de hennegatskoker, maar niet te veel, want de inwatering van boven loopt nu keurig door die koker naar beneden in plaats van de boot in, dus misschien laat ik aan de voorkant wel een soort 'lip' zitten. De koker is ruim genoeg voor de klemkoppeling, want de roerkoning is inderdaad verjongd van bijna 10cm onderaan tot 4,5cm bovenaan.

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.268 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl