Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Ontroesten en staalborstels

Ontroesten en staalborstels 11 apr 2012 14:18 #276032

  • SailerBe
  • SailerBe's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 185
Beste forumleden,

Voor het ontroesten van plekken in hoeken (waar de Tercoo niet bij kan) is de verleiding groot om een kleine, ronde staalborstel (op boormachine) te gebruiken. Maar ik hoor daar, ook op dit forum, verschillende verhalen over. De een zegt "niet doen", de ander daarentegen heeft weer goede ervaring hiermee. Een aannemer, van oa bruggen, die ik sprak, gebruikt altijd staalborstels (op haakse slijper, dat wel). Het gaat bij mij om kleine plekken. Wat is nu precies het risico, met welke gevolgen?

Heb trouwens ook nog een nylonborstel liggen. Zou dat beter zijn?

Groeten,
Laatst bewerkt: 11 apr 2012 14:20 door SailerBe.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Ontroesten en staalborstels 11 apr 2012 14:36 #276037

het "probleem" is dat staal lichtelijk poreus is en met een staal borstel, als dan niet roterend, druk je vet en roeststof dieper de porien in in plaats van het te verwijderen. Je kunt daardoor problemen krijgen met de hechting van je verf, vooral door de vettigheid die je samendrukt.

Beetje afhankelijk van de soort verf en de toepassing (binnen, buiten, geventileerd, in de openlucht, vaak nat etc) kan het geen kwaad om het met een staalborstel schoon te maken. Voor sommige toepassingen en verfsoorten kan het beter niet.

Verwijderen van het vuil en roest is altijd beter dan het dieper in het staal drukken, maar soms kun je niet anders.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Ontroesten en staalborstels 11 apr 2012 15:04 #276050

bikken (bijv. met een lasbik hamer) is beter dan met een roterende staalborstel, je maakt ook het staal te glad , je poetst.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Ontroesten en staalborstels 16 apr 2012 12:55 #277382

  • web
  • web's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5657
Kan allemaal wel wezen, maar m'n gestaalborstelde kiel (daarna een aantal lagen epoxyonderwatergrondverf en antifouling) ziet er na 2 jaar zwemmen nog 100% strak uit. Geen spatje roest en alle lagen hechten prima.

(OK, behalve een paar kleine puntjes langs de rand, waar de oude kit het opgeeft, die ik toen niet aangepakt heb. Heeft dus niets met de staalborstel behandeling te maken.)

Geluk gehad, of wordt de soep niet zo heet gegeten? Als je er echt niet bij kunt met iets 'beters', kun je denk ik dus prima staalborstelen... beter goed kaal met een staalborstel dan slecht kaal omdat je er met andere middelen niet bij kwam.

Ik heb er volgens mij na het staalborstelen wel nog een keer een gewoon schuurpapiertje over gehaald, om de 'gladheid' wat te 'breken'. Opruwen dus. Misschien was dat de truuk wel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.251 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl