Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 08 @ 8:00AM - 05:00PM
ZF Onderlinge Zuid 2020
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29

Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 02 jan 2009 17:17 #53427

 • burnit77
 • burnit77's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 57
Hallo,

Wij zijn aan het kijken naar een andere boot maar weten niet goed welke boot we moeten kopen.
We zijn met zijn viertjes (2 volwassenen en 2 kindjes (4 en 6))
Op dit moment zeilen we in een Daimio maar deze wordt te krap voor ons vieren zeker wanneer we 4 weken lang een Nederlandse zomer hebben.

Ons oog viel op een Dufour 29, ruime boot met mogelijkheid tot het maken van een twee persoonsbed in de de salon.
Zelf ben ik ook wel gecharmeerd van een Etap 28. Heeft iemand ervaring met deze boten bijvoorbeeld kunnen beide masten strijkbaar gemaakt worden, zijn het goede zeilers zijn ze ook geschikt voor een tocht over de Noordzee (langs de kust en oversteek). enzovoort...

Ik bven benieuwd naar de reakties.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 02 jan 2009 17:40 #53432

 • jouzers
 • jouzers's Profielfoto
Dufour 29 heb ik ook naar gekeken, erg leuk toerschip met veel ruimte, grote kuip en goede zeileigenschappen en zeewaardigheid.

Etap 28 ben ik zelf niet zo van gecharmeerd, vanwege de indeling en het beetje kitcherige interieur, maar da´s persoonlijk natuurlijk.

Kijk ook eens naar een jeanneau aquila !
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 02 jan 2009 19:26 #53456

 • burnit77
 • burnit77's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 57
Goede tip jouzers. Bedankt! We hebben direct botenbank bekeken en het is inderdaad een leuke en schappelijk geprijste boot.
We hebben ons de heletijd blindgestaard op een Dufour maar er zijn natuurlijk ook nog andere boten :)

Eigenlijk moet ik nu de titel van het topic uitbreiden met "of jeanneau aquila"

Ik heb ook een Hurley 800 gezien die me wel aanspreekt.....

Lastig allemaal....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 02 jan 2009 19:54 #53470

 • mick
 • mick's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 2505
Als je meer wilt weten over de Aquila kun je het aan Sjanootje vragen, zie Jeanneauforum elders op de site onder ''clubhuis zeilersforum''

Bij ons in de haven lag er een te koop, volgens mij zijn het uitstekende zeilers.

groet,
Maarten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 03 jan 2009 10:02 #53530

Hallo,

Tijdens onze zoektocht naar een ander schip zijn we ook lang op zoek geweest naar een Dufour 29 of Dufour 3800, deze laatste is erg schaars en daardoor ook behoorlijk geprijst. Wij hadden een Dufour 1800 en wisten dus dat een Dufour niet teleursteld. Het zijn fijne tourboten met sportieve noot. Er was een Dufour 29 welke we graag wilden hebben, maar was helaas net verkocht.

Ik kan je Dufour aanraden.. let erg goed op het dek, loop er goed over en kijk of er sprake is van delaminatie, ook de mastvoet is vaak een punt van aandacht. Verder viel mij op dat er heel erg veel verschil is in de kwaliteit van de gelcoat tussen dezelfde typen schepen. Hiermee doel ik op pinholes (kleine zwarte puntjes) of het verkrijten van de gelcoat.
De importeur van Dufour NL gaf aan dat dit komt doordat schepen te snel gebouwd worden en dat tijdens het productieproces de temperatuur niet constant is geweest. Goed opletten dus, persoonlijk koop ik liever een niet geschilderd schip.

Uiteindelijk zijn wij gevallen voor een Dehler Optima 98ak, een in Nederland gebouwd schip (v/d Stadt) in nagenoeg originele staat. Deze schepen doen een goede 25.000 euro in de handel.

Succes met je zoektocht!!!!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 03 jan 2009 13:05 #53548

Hoi Burnit77,

Ik heb geen ervaring met Dufour, wel met de Etap en natuurlijk de Hurley 800. De Etap 28 is een vlotte zeiler en goed gebouwd. Wel zitten er veel specifieke onderdelen op die bij vervanging in de papieren kunnen lopen.
Etaps zijn vaak met 2 kielvarianten te verkrijgen: een korte tademkiel en een diepere vinkiel(1,60m). Van diverse Etap vaarders hoor ik dat de boten met een korte kiel vrij snel op één oor liggen en minder "hoog" varen. De versies met een diepe kiel liggen veel rustiger en zijn zeer koersvast.
Ik weet niet wat jou vaargebied is, maar de nieuwere Etap 28 hebben een doorvaarthoogte van > 14 meter, hierdoor kun je bijv. niet onder de Randmeerbruggen door. Er zijn overigens wel speciale versie's met ingekorte mast verkocht.
Ik heb zelf ook naar diverse 26-28 voeters gekeken, en mijn keuze is uiteindelijk op de Hurley 800 gevallen. De Hurley is een traditioneel zeewaardig zeilschip welke oorspronkelijk voor de Engelse Oostkust is gebouwd. Door haar S-Spant constructie en een ballastaandeel van 50% (=1600 KG) is het een zeer stabiel schip. Standaard CE categorie B, en met een paar kleine aanpassingen is CE A Oceaan ook mogelijk. En dat voor een schip van 8.30 m. (De kenterhoek is maar liefst 148 graden !) De keerzijde is dat ze met licht weer wat meer zeil nodig heeft (Bolle Jan) om snelheid te maken, en de S-Spant bouw zorgt voor een wat smallere vloer (loopt wat meer in een "V-Vorm" t.o.v. een rondspant). Sta hoogte is 183 cm. Modellen uit de 80-er jaren zijn in Denemarken gebouwd en koop je rond de ¤ 18.500,--, vanaf 1991 komen ze bij Twenthe Jachtbouw uit Hengelo (¤ 25.000 - 40.000) De modellen > 1996 tot 2000 hebben een romp die bij Conyplex (Contest) is gebouwd. (zijn "witter" van kleur)
Succes met het snuffelen, vergelijken en bekijken !
Gr.
Marcel
Fellowship 28
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 03 jan 2009 19:32 #53591

 • burnit77
 • burnit77's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 57
Bedankt voor al jullie reakties.
Eigenlijk komt het er dus op neer dat zowel een Dufour 29, hurley 800, Jeanneau Aquila en een Etap goede boten zijn.
ik heb zelf ook de Dehler Optima gezien, degelijk zeilschip maar helaas iets boven ons budget.

Zijn er misschien ook ervaringen met het slaapconfort in de verschillende boten? we zitten erover te denken om de kinderen in de afgesoten punt te laten slapen en wij in een tweepersoons bed in de salon.

Ons vaargebied is eigenlijk in de weekenden de maas en de grindgaten bij Cuijk en Grave (vooral populair bij motorbootbezitters) en in de zomer de zeeuwse en zuid hollandse wateren. De mast moet dus eigenlijk strijkbaar zijn of strijkbaar gemaakt kunnen worden want de bruggen op de maas zijn 10 meter hoog (of beter gezegd laag). Dit houdt dus in dat we geen boot met een doorgestoken mast kunnen kopen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 03 jan 2009 20:41 #53612

 • trotti
 • trotti's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7595
Ik denk dat je eerst maar eens goed op een rij moet zetten wat voor eigenschappen je nieuwe boot moet hebben, en welke prijs je er voor over hebt.

je bent nu in een paar berichten al op andere gedachtwn gebracht en dat betekent dus dat je, met alle respect, nog niet echt serieus bedacht had wat je wilt.
Er is op dit moment ontzettend veel te koop, met bijna alleen maar goede prijzen (als koper).

Maak eerst eens duidelijk voor jezelf wat je aanspreekt bij verschillende boten en welke dingen jouw volgende boor absoluut moet hebben, wat fijn zou zijn en wat je niet nodig vind!
Met dat lijstje kan je dan eens op bv de botenbank kijken wat er naar voren komt.

Overigens zijn Aquila's inderdaar geode zeilers, alleen voor de wind wel wiebelkontjes door het smalle kontje.

Succes en groeten,
Globe_Trotti
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 03 jan 2009 22:19 #53622

Die maststrijkinstallatie moet je je niet op verkijken!! Reken snel op 1.500 euro tot 2.000 euro wat je hiervoor kwijt bent. Het beste dus kijken naar een boot waar dit al op zit.

Onze Optima is vanaf de werf voorzien van een mogelijkheid tot het zelf strijken van de mast. Dit gebeurd d.m.v. de 2 spibomen en de grootschoot.

De Dufour 1800 die we tot vorig jaar hadden was ook voorzien van een maststrijkinstallatie, later aangebracht door de vorige eigenaar. Ik vertrouwde het ding niet.. slecht strijkwant en de "U" was veel te dun uitgevoerd. Was dus alleen maar geschikt om de mast neer te leggen en zeker niet geschikt om te strijken tijdens het varen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 03 jan 2009 23:27 #53629

 • Delphi32
 • Delphi32's Profielfoto
 • Offline
 • Admin
 • Berichten: 17715
Ik zou voor een gemengd zeilgebied zoals je omschrijft niet per se een maststrijkinstallatie als eis stellen. Zolang de mast plat KAN, zit je immers al goed:
- op je weekendtochtjes wil je niet gaan hannesen met masten strijken (is mijn ervaring althans);
- op weg van Cuijk naar Zeeland over de Maas ga je aan het begin de mast plat leggen en aan het eind weer omhoog doen, niet voor elke brug (tenminste, zo zou ik het doen);
dus het eenvoudigste is: mast laten staan tot je op vakantie gaat, dan de mast plat tot je voorbij de Moerdijkbrug bent, dan mast weer omhoog tot je teruggaat.

Per jaar heb je dan dus 2x strijken, 2x hijsen. Doe dat bij een mastenkraan en je hebt het gefriemel met een maststrijkinstallatie niet nodig.

Ter illustratie: ik moet/mag op 1 april van Maurik naar Noordschans varen. Kortste route is mast plat, via ARK->Waal->Maas->Hollands Diep, maar omdat ik er toch erg veel waarde aan hecht om een zeiltje bij te zetten als ik aan het motoren ben gaan we lekker over de Lek->Noord->Dordsche Kil en laten we de mast staan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 04 jan 2009 09:10 #53641

 • burnit77
 • burnit77's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 57
Ik zou inderdaad willen dat een maststrijkinstallatie niet nodig is. Het nadeel is allen dat mijn thuishaven tussen twee bruggen in ligt :(

Wij hebben nu op onze Daimio een hele fijne maststrijkinstallatie die ons in staat stelt de mast binnen 2 minuten half te strijken.

Om nog even in te gaan op de (terechte) post van trotti:

We weten heel goed wat willen maar niet goed welk boten dit bieden vandaar dat ik heel blij ben met alternatieven naast de Dufour. ik ben zelf op botenbank over een etap gestruikeld die volgens de foto's aan veel van onze wensen voldoet. (maakt onze zoektocht en mogelijkheden breder)

Hieronder een lijst met wensen:

Boot/Indeling:
- afsluitbare 2 persoons voorkooi met vluchtluik
- ruime salon met zitplaats voor +/- 4 volwassenen en 2 kinderen
- vluchtluik in salon
- stahoogte >1,80m
- Vaste tafel in de salon
- Liefst een achterkajuit maar anders mogelijkheid tot het maken van en tweepersoonsbed in de salon zonder belemmering van het looppad van punt naar kuip
- (Naar voren gerichte) navigatiehoek
- Relatief stille motor
- Strijkbare mast
- Buiskap liefst met kuiptent
- Rolreefgenua
- Zeilen vanuit de kuip te hijzen, te strijken en het liefts ook te reven
- Zeilen niet ouder dan 10 jaar
- Zeewaardig (voor reizen naar Denemarken en de Belgische kust)
- Ongeschilderd dek
- Teakhouten kuip
- <20kEuro

Dus heel wat wensen en de Dufour is tot nu toe het enige schip die aan de meeste wensen/eisen voldoet.
We hebben de volgende boten bekeken en die niet geschikt bevonden:
- Defender 27
- Puma 26
- Compromis 777
- Jaguar 27
- Jeanneau Tonic
- Friendship 28
- Dufour 2800
- Contest 28
- Victoire 822

Dus vandaar dit topic, dan kunnen we misschien iets gerichter gaan zoeken gebaseerd op de ervaringen van medezeilers :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 04 jan 2009 13:39 #53655

 • trotti
 • trotti's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 7595
Aha!! Kijk, dat had ik ngo niet uit je posts gelezen, maar ik begrijp....

Ik denk dan dat je maar gewoon eens aan boord van wat boren moet gaan kijken en zien wat goed aanvoelt, dat zegt vaak meer dan 100 foto's. Gewoon de makelaars steigers afstruinen dus.

ik heb overigens jaren met een aquila gevaren (als jonkie met mijn ouders) en moet zeggen dat ik als ik groter zou gaan misschien er wel ook weer een koop! Als ik zie wat een plezier we met die boot hebben gehad en alle verhalen van mijn vader mag geloven is het echt een geweldige boot!

Succes en groeten,
Globe_Trotti
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Welke boot? Etap 28 of Dufour 29 04 jan 2009 14:34 #53660

Over een achterkajuit ben ik helemaal lyrisch.. We hebben op onze 98ak dus een achterkajuit. Toen we dit schip kochten lag er ook nog een COntest 30AC te koop niet veel duurder dan jullie budget. Deze lag in Wemeldinge.

Onze Dehler zat wat prijs betreft ook niet ver van jouw budget, echter wel wat werk aan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.251 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl